<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norsk alt sammen

Vi bryr oss ikke noe om at det er italienske, kinesiske og sør-koreanske eiere.

Helnorsk: Ekornes selger Stressless-stolene fra Sunnmøre over hele kloden.  Foto: Gorm Kallestad/NTB
Reportasjer

Brattvaag Verft, Ekornes og Tripp Trapp-stolen, stort mer norsk kan det vel ikke bli? Det kommer tallrike kjente varemerker fra Møre og Romsdal, Grandiosa er langt fra det eneste, og de representerer alle en lang, norsk industritradisjon – selv om de rent formelt kanskje er eid av selskaper på den andre siden av kloden.

Norges største selskaper - fylke for fylke

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Vard Group er størst i fylket, men selv i norsk sammenheng er det ingen virkelig store bedrifter som holder til i Møre og Romsdal. Med en omsetning på åtte milliarder kroner er ikke Vard Group med blant de hundre største selskapene i landet.

Det hele startet som Aker Yards, og fortsatt er det fem norske verft med i gruppen, men det børsnoterte selskapet ble først sør-koreansk før italienske Fincantieri overtok Vard Group i 2013. Ekornes, og Stressless, var også børsnotert, men selskapet ble i 2018 overtatt av det kinesiske selskapet Qumei Home Furnishing.

Stokke er et annet selskap, som med Tripp Trapp-stolen også har plassert Møre og Romsdal på det globale møbelkartet. Stolen ble lansert allerede i 1972 – og drøyt 40 år senere havnet også selskapet fra Ålesund på utenlandske, det vil si sør-koreanske hender. Investeringsselskapet NXMH er riktignok registrert i Belgia, men eieren er spillgründeren Jung-Ju Kim.

Hvis vi blar oss nedover på listen over de 30 største gjenstår det da bare ett eneste utenlandsk selskap som har etablert seg med datterselskap i Møre og Romsdal – den globale satellittaktøren Inmarsat Solutions.

Ålesund dominerer

Inmarsat holder til i Ålesund, og det gjør temmelig nøyaktig halvparten av de 30 største bedriftene i fylket. En av dem er Bunker Oil, en stor leverandør av drivstoff og smøremidler til alle typer marine fartøyer.

To selskaper holder til i Molde, industribedriftene Brunvoll og Glamox. Det samme antallet av de 30 største i fylket har hovedkvarter i Åndalsnes. For å være helt nøyaktig snakker vi om Rauma kommune. Lars Wenaas og Wenaasgruppen har sete i Måndalen, en snau halvtimes kjøring fra administrasjonssenteret i kommunen. Selskapet har en omfattende portefølje med i første rekke hoteller og alpin-resorter.

Kroken Gruppen derimot holder hus i Åndalsnes, en av landets største bobil- og caravan-kjeder.

Smolt og sushi

Men hvor er det blitt av fisken? Møre og Romsdal er fullt av selskaper som er tett knyttet til havet, aller størst er Hofseth International der Roger Hofseth har bygd opp en virksomhet som dekker hele verdikjeden fra smolt og laks til ferdige porsjoner. Hofseth er også største aksjonær i børsnoterte Hofseth Biocare  

Norsk Sjømat er et annet oppdrettsselskap som nå i høst hadde ambisiøse børsplaner, men den noteringen er foreløpig lagt på is. Til gjengjeld har Norsk Sjømat og det deleide selskapet Nergård slått seg sammen til et felles konsern med både oppdrettsanlegg, trålere og industrianlegg til foredling av fisk.

Både Hofseth og Norsk Sjømat holder til på Sunnmøre, det samme gjør mesteparten av de øvrige fiskeaktørene i Møre og Romsdal, men da må vi tilbake til Ålesund. Der holder også Sunnmøre og Romsdals Fiskesalgslag til, Norges nest største salgslag av hvitfisk, med enerett på all førstehåndsomsetning av fisk og skalldyr i dette området.

Brødrene Sperre/Sperrefish, Jangaard/Aalesund Enterprises, Ocean Supreme, Nils Sperre og Cape Invest/Fjordlaks er andre selskaper som alle har i hovedkvarter i Ålesund, mens Platina Seafood produserer blant annet sushi på Stranda litt lenger innover i Storfjorden.

To kraftselskaper

Havila Holding er investeringsselskapet der Per Rolf Sævik har samlet en særdeles omfattende portefølje som blant består av majoritetsandeler i de børsnoterte selskapene Havila Shipping   og Havyard Group HYARD. Sævik har også en stor eiendomsportefølje gjennom selskapet Havila Invest, alt forvaltes fra Fosnavåg, noen sjømil sørvest for Ålesund.

Hig Invest er morselskapet i et konsern der vi i første rekke finner engros-virksomheten H. I. Giørtz – en av Norgesgruppens viktigste partnere. Selskapet har også en eiendomsportefølje på 200.000 kvadratmeter.

To kraftselskaper er med blant Møre og Romsdals 30 største selskaper. Tafjord Kraft i Ålesund er størst, mens Tussa Kraft er utfordreren fra Ørsta.