<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Skatteregningen økte med 360 milliarder

Overskuddene økte – og det gjorde også skatteregningen for Norges største selskaper i 2021. Summen økte med 360 milliarder kroner sammenlignet med unntaksåret 2020 og endte på til sammen 425 milliarder.

Populær hos kemneren: Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft hadde en eventyrlig økning i omsetningen – og i skatteregningen – i 2021.  Foto: Statkraft
Reportasjer

Bare se på Equinor   , der ligger mer enn halve forklaringen. I takt med lave oljepriser krympet skatteregningen til oljegiganten til snaue 12 milliarder kroner i 2020 – ned fra 65 milliarder året før. Det hullet ble tettet i løpet av 2021 – og vel så det. Staten kunne cashe inn 198 milliarder kroner i skatt fra selskapets rigger og oljefelt.

Med dette solide bidraget endte de samlede skatteinntektene fra landets 500 største bedrifter i fjor på 425 milliarder kroner. Og man må nesten spørre seg hvordan landet klarte seg gjennom året før, året med lave oljepriser, da det tilsvarende tallet lå på 65 milliarder kroner. Uansett er 2021-tallene rekordhøye, og hvis vi følger listen over de største skattebetalerne, ser vi at her er det stort sett olje det handler om hele veien. Og det er helt ekstreme økninger over hele linjen.

Lundin Energy, Aker BP   og Vår Energi   plusset alle på med 17–18 milliarder kroner sammenlignet med året før. ConocoPhillips, Wintershall Dea og OMV er internasjonale aktører med operasjoner og datterselskaper i Nordsjøen som også nøt godt av økte oljepriser.

Unntaket på toppen av listen er Statkraft, men også for dette selskapet var det ekstraordinære inntekter og marginer i 2021. DNB endte også året med en økt skatteregning, mens Telenor er det eneste selskapet sammen med Entra som krympet skatten.

Vi har plukket ut de 25 selskapene med størst skatteregning, og disse måtte i 2021 ut med temmelig nøyaktig det tidobbelte sammenlignet med året før. 380 milliarder sammenlignet med 38 milliarder i 2020.