<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skapte debatt: Irene Rummelhoff mener underinvesteringer har ført til energikrise. Kapital kårer Equinor-toppen til landets mektigste næringslivskvinne. Foto: Heiko Junge/NTB

Tilbake i rampelyset

Det grønne og bærekraftige har stjålet stadig mer fokus de siste årene, men i 2022 er betydningen av norsk olje og gass igjen på dagsorden. Det får konsekvenser for Kapitals liste over næringslivets mektigste kvinner.

Russlands invasjon av Ukraina førte tidligere i år til bekymringer rundt tilbudssiden i oljemarkedet, men det er særlig i gassmarkedet at svingningene har vært store. Europa har formelig tørstet etter gass, og etter krigens utbrudd har Norge blitt kontinentets viktigste leverandør. Denne utviklingen har igjen bidratt til et løft for energisektoren på Oslo Børs, inkludert for Norges største selskap. Aksjekursen til Equinor er i skrivende stund opp over 50 prosent så langt i år, hvilket gir selskapet en nær rekordhøy markedsverdi på drøyt 1.130 milliarder kroner.

Som et resultat er det en av selskapets mest betrodde ledere, konserndirektør Irene Rummelhoff, som troner øverst på årets liste over næringslivets mektigste kvinner. Hun er sjef for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor, og spiller dermed en nøkkelrolle i arbeidet med å forsyne Europa med den etterlengtede gassen. Betydningen gjenspeiles i selskapets regnskaper – i første halvår leverte forretningsområdet 55-åringen har ansvaret for mer enn en dobling av inntektene og nær firedoblet resultat som følge av høye gasspriser.

Det gir gode penger i skattekassen, og i tillegg har Rummelhoff – som tidligere var leder for Equinors fornybarsatsing – i høst gjort seg bemerket i den offentlige debatten. Ikke bare har hun snakket om temaer som gassalg og kommersiell CO2-lagring – det skapte overskrifter da hun under energimessen ONS valgte å peke på betydelige underinvesteringer på olje- og gassfeltet som en forklaring på den pågående energikrisen.

– Underinvesteringene er primært drevet av lave priser, under pandemien og før det. Men det er blitt forsterket, på en måte, av retorikk fra politikere, investorer og andre aktører, uttalte hun ifølge Dagens Næringsliv.

Utfordringer i aluminium

Utover rollen i Equinor har også Rummelhoff fått plass ved styrebordet til Airbus. Industriselskapet er mest kjent for sine fly, men leverer også blant annet til forsvarsindustrien, og verdsettes i kapitalmarkedet til rundt 80 milliarder euro. I sum mener vi at hun med dette skyver fjorårsvinneren Hilde Merete Aasheim ned på andreplass på listen over næringslivets mektigste kvinner.

Travelt år: Det har ikke manglet utfordringer for konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro. Foto: Terje Pedersen/NTB

Norsk Hydro-sjefen også hatt et travelt år. En miks av høye strømpriser, høy inflasjon og høye renter har skapt utfordringer i metallindustrien og medført stengte dører ved flere anlegg. Aluminiumprodusenten – som med over 30.000 ansatte er blant landets største arbeidsgivere – er dog et kvalitetsselskap, og har under Aasheims ledelse levert sterke tall og gjort fremskritt med sitt omfattende forbedringsprogram.

– Hydro leverer solide økonomiske resultater, samtidig som vi har god fremdrift på gjennomføring av selskapets strategi. Kombinert med langsiktig tilgang på råvarer og energi gir dette et solid fundament for å manøvrere under mer ustabile økonomiske forhold, uttalte Aasheim i forbindelse med regnskapsfremleggelsen for tredje kvartal.

På plassen bak Aasheim finner man styreproff Thorhild Widvey, fjorårets nummer to, hvis karriere stadig er i rivende utvikling. Hun har siden sist inntatt styrelederstolen i Vår Energi, et energiselskap som siden notering i februar også har hatt positiv børsutvikling og er nå verdsatt til rundt 80 milliarder kroner. Dette, ikke minst i kombinasjon med styrelederverv i blant annet Statkraft, gjør at Widvey fortsatt hevder seg helt i toppen.

Fire nykommere

Posten-sjef Tone Wille tar et steg opp på listen etter å ha blitt “hele verdens postsjef” gjennom styrelederverv i International Post Corp. Hun bytter med det plassering med annen Equinor-topp, konserndirektør Jannicke Nilsson, som tar femteplassen. Sistnevnte har ansvar for Sikkerhet, sikring og bærekraft i energiselskapet, samt styreverv i Odfjell og Jotun.

Årets næringslivsliste rommer fire nye fjes. En av disse er Birgitte Engebretsen, som går i profilerte Berit Svendsens fotspor som ny leder for Telenor Norge. I denne rollen har hun ansvar for rundt 2,8 millioner kunder og spiller en sentral rolle i utformingen av fremtidens digitale Norge. Engebretsen forteller at hun jobber etter slagordet “It’s all about the people”.

– Det er vi som skal skape sammen. Jeg har tillit til ansatte, gir dem ansvar og myndighet og stoler på at de finner ut hvordan vi best kan løse ulike oppgaver og problemstillinger. Jeg har stor tro på å engasjere gjennom visjonære og ambisiøse mål og å etablere ritualer for å feire at vi beveger oss i riktig retning – det gjør vi ukentlig i Telenor Norge, sier hun til Kapital.

Engebretsen er én av tre listeaktører med tilknytning til Telenor – de øvrige to er styreleder Gunn Wærsted, som også har tilsvarende rolle i Petoro, samt infrastruktursjef Jannicke Hilland. Hilland, som også er nykommer, sitter i tillegg i en rekke styreposisjoner.

De øvrige nye navnene på listen er Anne Carine Tanum, som er styreleder i Posten, Avinor og Den Norske Opera & Ballett, samt Rebekka Glasser Herlofsen, som blant annet sitter i styrene til Equinor, rederiet Torvald Klaveness, Sats og Wilh. Wilhelmsen Holding.

Oljetopp: Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey kan plusse på en omfattende CV med styrelederverv i Vår Energi. Her uttaler hun seg som styreleder i Festspillene i Bergen. Foto: Marit Hommedal/NTB

Ett blad Fredriksen

Av endringer på årets næringslivsliste kan det ellers nevnes at vi i år splitter Fredriksen-søstrene Cecilie og Kathrine. Årsaken er at sistnevnte har flere formelle roller i selskapene hvor familien har eierinteresser, og dermed tilsynelatende en tyngre hånd på rattet når det gjelder forvaltning av familieformuen. Kathrine Fredriksen er styremedlem i Axactor, Mowi, Norwegian Property, samt observatør i styret til investeringsselskapet Aeternum Capital, mens Cecilie “kun” står oppført med styreplass i Norwegian Property.

De to arvingene gir som kjent sjelden intervjuer, og holder generelt en lav profil i offentligheten, men har blant annet figurert i pressen i forbindelse med sitt betydelige – og noe omdiskuterte – samarbeid med Nasjonalmuseet.

Med sine 39 år er Fredriksen den yngste blant næringslivets mektigste kvinner, mens man i motsatt ende av skalaen finner Aasheim, som har tre år igjen til normert pensjonsalder. Gjennomsnittsalderen for næringslivskvinnene på denne listen er 56 år.

Hånd på rattet: Med flere styreverv tar arving Kathrine Fredriksen del i styringen av familieformuen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Reportasjer