<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Copy paste: Mer rentedrama venter

Oslo Børs Foto: Bloomberg
Reportasjer

En ny handelsuke legges bak investorene, en uke med røde avkastningstall. Hovedindeksen er ned med rundt en halv prosent, men flater til en viss grad ut etter siste ukers heftige bank- og finansuroligheter. Siden årsskiftet er Hovedindeksen ned med cirka tre og en halv prosent, i første rekke på grunn av det ganske så kraftige fallet for mange energiaksjer. Svake olje- og gasspriser har sendt energiindeksen ned med over 14 prosent så langt i år, og noen bred gjeninnhentning her synes ikke å ligge i kortene gitt fortsatt gjennomgående avdempede råvaremarkeder – sammen med utsikter til enda flere rentehevningsrunder, både her hjemme og globalt. 

For i går løftet ikke bare Norges Bank styringsrenten opp til tre prosent, noe som i og for seg var forventet, verre var det at rentebanen nå trekkes videre oppover. Hovedutfordringen er ikke i første omgang knyttet til massivt kapasitetspress på tvers av sektorene her til lands, men særlig det trøbbelet den svake kronen gir sentralbanken i sin inflasjonskamp. For en liten åpen økonomi som den norske er importlekkasjekanalene mange, og i en verden der valuta- og renteinvestorene søker trygge finansielle havner, gagner ikke dette norske kroneposisjoner på noen måte, tvert om. Økte Norges Bank-renter vil sånn sett ikke demme signifikant opp for det som nå seiler opp som en hoveddriver for norske inflasjonstall, og en reversering ut av dollar- og europosisjoner mer inn mot norske kroner vil først finne sted om disse regionene går inn i en fase med rentekutt – utløst av fallende inflasjonstall her. Og der er vi som kjent ikke, med andre ord ligger det fortsatt an til nye renteøkninger her hjemme, slik man også kan lese ut av den oppjusterte rentebanen. På Oslo Børs må investorene pent stålsette seg for en lengre periode med stadig mer rentestress.

Men et elendig makroøkonomisk bakteppe til tross, det er flere børskiler som gir, og sannsynligvis vil fortsette å gi, investorene gode avkastningsrater, mener vi. Det mener også DNB Markets, som nå er ute med en oppløftende sektorrapport for riggsektoren. Meglerhuset forventer at riggaksjene skal videre opp etter hvert som investorene oppdager hvor attraktivt priset de er: – Hoveddriveren for aksjekursene vil være et større investorpublikum, og ikke nødvendigvis at ratene skal opp. Vi tror flere investorer vil være villige til å reprise aksjene, til høyere multipler for 2024 og 2025, basert på de estimatene og dagratene som nå ligger der, uttaler analytiker Martin Huseby Karlsen i DNB Markets i dagens utgave av Finansavisen. Det meste av børsens riggaksjer får en kjøpsanbefaling, herunder Borr Drilling, der kursmålet settes til 90, noe som er vel 20 prosent over dagens kurser. 

Riggoptimismen til tross, på kort sikt råder en fortsatt stor usikkerhet på alle verdens børser, inkludert vår egen Oslo Børs. Bankuroen presser videre på, sammen med avtagende råvarepriser, blant annet. Dette hovedbildet spiller seg også ut for den kommende uken, forventer vi. En for stor børseksponering er nå alt i alt ikke tilrådelig.

Sigurd E. Roll, Investoransvarlig Kapital