<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Alle skal på tur

Eventyrer: Jan-Erik Warbo Foto: Rune Bendiksen
Reportasjer

Nordmenn vil ha påskeferie. De fleste undersøkelser viser at rundt regnet halvparten av oss reiser bort i påsken. Av de som reiser bort ferierer 80–90 prosent i Norge, mens det resterende mindretallet reiser utenlands.

Hytteforbudet er historie og flyene går. For de som har tid og mulighet, ligger verden og venter.

Eventyrlysten er imidlertid ulikt fordelt. I dag forteller Kapital historien om en av dem i norsk næringsliv som har tatt utforskertrangen lengst.

Jan-Erik Warbo (70) har klatret flere av verdens høyeste fjell, gått på ski til både Sydpolen og Nordpolen og seilt en strekning tilsvarende fire ganger jorden rundt.

Man kan dermed tenke at Warbo er en profesjonell eventyrer. Det er han slett ikke. Warbo er eiendomsinvestor – og har bygget opp verdier på rundt en milliard kroner.

Men Warbo har aldri vært i tvil. Han må ha begge deler. Utfordringene som ligger i å lykkes med investeringer på den ene siden og utfordringene som ligger i naturen på den andre siden.

Og han liker best å snakke om opplevelser.

– Jeg får kick av business, men ikke så mye at jeg ønsker å dedikere hele livet mitt til det. Det blir feil å si at bedriften har lidd under min reisetrang, men at den har måttet begrenses er det ingen tvil om. Heller mindre penger og mer opplevelser, sier Warbo i dette portrettintervjuet i Kapital.

Selv foretrekker han å bli titulert som polfarer, tindebestiger, jordomseiler og eventyrer. Heller enn investor.

– Noen liker å flashe. Jeg har derimot et nesten religiøst forhold til naturen. Jeg er også livsnyter. Bare på en annen måte. Kule opplevelser er for meg langt viktigere enn å kjøre den feteste bilen.

De færreste av oss har behov for å ta eventyrlysten like langt. Vi oppnår den samme naturgleden og fysiske utfordringen ved å gå på ski fra Hafjell til Hornsjø. Om behovet for en polferd melder seg, så har Vinmonopolet åpne dører i Øyer.

Kapital tar ikke påskeferie helt ennå. Tirsdag 4. april utgir vi spesialutgaven Kapital Reise. Dette nummeret bør du få med deg om du planlegger å legge ut på tur i året vi har foran oss.

Hvis du da ikke heller vil gjøre som Warbo: Kjøp en seilbåt og kryss Atlanterhavet.

God påske og god lesning.

Andreas Klemsdal, redaksjonssjef Kapital