Kjøp

Teknologien erstatter vekterne

Avhengigheten av teknologi og datakraft gjør at bedrifter over hele verden stadig oftere blir utsatt for hackere og cyberangrep, men den samme teknologien hjelper virksomheter som er avhengige av fysisk sikkerhet.

Stadig smartere: Med kunstig intelligens og mobil 5G kan overvåkingskamera utføre nye oppgaver på nye steder.  Foto: Stanley Security
Eiendom

Verdiene i næringslivet kan være både digitale og fysiske, og det jobbes hardt på begge sider for å beskytte verdiene – og angripe dem. Men sikkerhet i form av kameraer og overvåkning er ikke lenger bare en beskyttelse av ansatte og eiendeler. 

– Poenget er at sikkerhet skal være et konkurransefortrinn. Det skal bidra til å skape lønnsomhet for eieren av næringseiendommen ved å utnytte den informasjonen som sikkerhetssystemet kan gi, sier bransjedirektør Runar Karlsen i NHO.

Sikkerhet skal være et konkurransefortrinn. Det skal bidra til å skape lønnsomhet for eieren av næringseiendommen ved å utnytte den informasjonen som sikkerhetssystemet kan gi.
Runar Karlsen, NHO

Her spiller økt bruk av avansert teknologi en økende rolle. 

– Tekniske produkter blir egentlig rimeligere og rimeligere, de synker i pris, men samtidig ser vi at omsetningen av teknologi i sikkerhetsbransjen hvert eneste år øker med 15 til 20 prosent, sier Karlsen.

– Bruken øker kraftig. Samtidig ser vi at veksten i den manuelle delen av bransjen, det vil si bruken av medarbeidere og ansatte, bare øker med mellom en og tre prosent. Men det er lønnsveksten, staben i selskapene øker ikke lenger.

For Karlsen var teknologien tidligere i hovedsak en støtte for vekteren, nå er det heller slik at vekteren er en støtte for teknologien. Vekteren responderer på teknologien eller blir erstattet av den.

– De som tidligere hadde tre vektere har nå bare en, sier NHO-direktøren.

Disse bevegelsene i markedet har også fått konsekvenser for selskapene. I Norge er Avarn Security (tidligere Nokas), Securitas og Stanley Security de største aktørene i markedet for sikkerhet i næringsbygg. Men snart blir de to siste slått sammen.

Taktskifte: For bransjedirektør Runar Karlsen i NHO skjer den viktigste utviklingen i sikkerhetsbransjen nå i form av teknologi. Foto: NHO

Stanley Security er et amerikansk selskap som ble etablert da nettopp svenske Securitas først solgte ut sin tekniske avdeling til investorer før denne avdelingen ad omveier endte opp hos Stanley Black & Decker i 2011. Men nå selges den altså tilbake hvis alle biter faller på plass. Manuelle tjenester må vike for økt bruk av teknologi.

Overvåker 12.000 eiendommer

– De største eiendomsbesitterne har gjerne et helt dashbord der de har oversikt og administrerer alle sine systemer med adgangskontroll og kameraer. Mange har heltidsansatte som jobber med sikkerhet hele tiden, hele døgnet, men det er et begrenset antall. Da overtar gjerne vår døgnåpne alarmsentral disse tjenestene for kundene, sier informasjonssjef Øyvind Halnes i Stanley Security.

Han representerer et selskap som i dag overvåker bortimot 12.000 eiendommer i Norge. 

– Og vi jobber bare med bedrifter og offentlige virksomheter. Vi har ingen privatkunder, forteller Halnes.

Den mest opplagte tjenesten er også den mest banale. 

– Hvis det utløses en innbruddsalarm, går den inn til vår sentral, og da reagerer operatørene på den. Dersom vi også har kameraovervåking, kan operatørene verifisere om det er en reell alarm eller ikke som det skal rykkes ut på. Veldig mange alarmer utløses av gårdeier eller leietager selv på grunn av feilbetjening, sier Halnes.

– Hvor mange kameraer har en typisk kunde?

– Det er helt avhengig av hvilket system og hvilken dekning de har valgt. Fra åtte til ti kameraer og opp mot nærmere hundre, avhengig av lokasjon og hvilken type virksomhet de driver med.

Det finnes en drøss med filmer og TV-serier der nettopp kameraer og overvåkning spiller en viktig rolle, men Halnes vil ikke at vi skal sammenligne kvaliteten. 

– Det er stor forskjell på det vi ser i en TV-produksjon og det som er virkeligheten. I digitale kameraer kommer det an på hvor høy oppløsning de har, hvor mange piksler, og det påvirker blant annet hvilken evne de har til å zoome inn. Jo mer man zoomer, jo mer kornete blir bildene.

– Vi tar alltid høyde for hvilket trusselnivå kunden kan være utsatt for når vi vurderer kvaliteten på kameraene.

– Det vi ser på TV har litt bedre kvalitet enn det som vanligvis finnes der ute?

– Nja, de har nok en tendens til å jukse litt, sier Halnes.

Løsningene fra sikkerhetsselskapene kan også gi driftsfordeler, ikke bare økt sikkerhet.

– Mange av våre kunder har varemottak med varelevering. Hvis en av disse bilene kjører ned og skader en port, vil man med videoovervåkning enkelt kunne sikre bevis for denne hendelsen. Da kan man styre kostnaden til spedisjonsselskapet fremfor å måtte dekke det selv.

Sikkerhet i næringsbygg er også blitt en tjeneste, fremfor en haug med maskiner og løsninger som kundene må kjøpe inn selv. 

– Vi kan fungere nærmest som en bank for kundene og levere alt som en tjeneste der kundene betaler en månedssum for både det tekniske og selve alarmløsningen. Vi finansierer hele tjenesten i stedet for at kundene investerer en million i tekniske løsninger og månedlige kostnader for det vi leverer av tjenester på disse løsningene.

– Da blir det vår hodepine at dette skal fungere optimalt til enhver tid, sier Halnes.

Sjekker grønn jakke

Kunstig intelligens er et hett tema i databransjen som selvfølgelig også er på vei inn i sikkerhets- og alarmsystemer.

Man kan legge inn at personer kan gå ut av bygningen uten å utløse en alarm, men ikke inn i bygningen.
Øyvind Halnes, Stanley Security

– Vi har for eksempel fått videoløsninger med kraftige analyseverktøy. Man vet at noe har skjedd i løpet av et langt videopptak, men ikke akkurat hva og når. Da kan det være en utfordring å se igjennom alle videoopptakene, men hvis man har et signalement, hvis man vet at vedkommende hadde på seg en grønn jakke, kan man via analyser i kameraet gå til det riktige tidspunktet i videoen.

Kameraet kan sjekke alle som kommer i et visst bevegelsesmønster, for eksempel utenfra og inn, og har på seg en grønn jakke. 

– Da blir det mye enklere å hente frem de dataene, de bildene, man trenger. Der har det skjedd en kraftig utvikling. Man kan legge inn at personer kan gå ut av bygningen uten å utløse en alarm, men ikke inn i bygningen.

Eierskifte? Øyvind Halnes er informasjonssjef i Stanley Security, et amerikanskeid selskap som snart kan bli en del av svenske Securitas. Foto: Stanley Security

– Med maskinlæring kan kameraet også lære seg det naturlige bevegelsesmønsteret i løpet av en normal dag. Det lærer seg miljøet og klarer å skille ut uvanlige hendelser. Da blir det færre feilalarmer, sier Halnes.

Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva et kamera kan lære seg.
Øyvind Halnes, Stanley Security

– Hva kan et kamera lære å kjenne igjen?

– Hva som helst, det kan kjenne igjen og plukke ut de objektene man ønsker. Det er gjerne folk og kjøretøy som representerer trusler. Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva et kamera kan lære seg.

Ansiktsgjenkjenning er et annet eksempel på hva kameraer kan brukes til, også i sikkerhetsbransjen. 

– Men det krever mer nærbilder og brukes nok i første rekke på flyplasser der det er begrensede områder folk skal passere gjennom.

Halnes forteller at Stanley Security har levert systemer for ansiktsgjenkjenning på endel flyplasser, men forteller at det er lite brukt for overvåkning av næringseiendom.

– Du har også noe som heter GDPR og Datatilsynet, det er ikke fritt frem.

5G kan flytte kameraene

Et annet viktig stikkord for sikkerhetsbransjen er 5G. 

– Det åpner seg endel nye muligheter med den datakraften som mobil 5G kan by på. Da kan man i mye større grad overføre store mengder med data. Dette kan gjøres og brukes på flere områder, men det gjelder i første rekke kameraovervåkning som krever mye båndbredde og kapasitet.

– Hva betyr det i praksis?

– Da kan man plassere ut kamera på steder der det tidligere ikke var mulig. I hvert fall ikke økonomisk fornuftig. Hittil har man måttet trekke fiberkabler ut til kameraene for å kunne laste over bildene, bildeinformasjon krever mye datakraft, men nå kan man gjøre det langt rimeligere ved hjelp av mobil 5G. Man kan i praksis ha et heldekkende nettverk med kamera overalt ved bruk av 5G.

Når man nå bygger, er sikkerhet like vesentlig som strøm og vann.
Øyvind Halnes, Stanley Security

– Sikkerhetsbransjen har blitt i stand til å utvide businessen geografisk til mer fjerntliggende strøk?

– Det har ikke vært så mange forespørsler ennå. Det vil ikke skje før 5G-nettet er landsdekkende, men da vil bruken øke, tror Halnes.

– Hvor fjerntliggende steder kan det bli snakk om?

– Det må ikke nødvendigvis være fjerntliggende strøk. Du har kanskje en stor industritomt og ønsker å plassere et kamera kanskje en kilometer unna hovedkontoret. Det har hittil ikke vært mulig. Du har kanskje en lyktestolpe med lys, men har ikke hatt noe datanett tilgjengelig så langt unna. Med 5G kan du sette opp et kamera og kommunisere inn til en sentral enhet og få levende bilder fra den delen av tomten i tillegg.

Tidlig for droner

Droneinspeksjon er et annet eksempel på bruk av ny teknologi, men Stanley Security har fortsatt ingen droner i luften ute hos sine kunder.

Luftig sikkerhet: Droner brukes fortsatt i liten grad for sikring av næringsbygg, men de flyvende vekterne kan utføre overvåkning av områder som mennesker bør holde seg unna. Foto: NTB

– Men det er en teknologi som snart vil bli tatt i bruk, sier Halnes. – Hvis bedriften har en større eiendom som skal overvåkes, kan man bruke droner i stedet for å installere kameraer på gjerder i det ytre skallet av virksomheten. Da blir det nærmest som en digital vekter som flyr rundt og sjekker at det ikke er folk til stede, at det ikke er bevegelse der det ikke bør være noe.

– Men det er fortsatt litt tidlig for bruk av droner?

– Det er en litt prematur teknologi. Den er ikke tatt i bruk fullt ennå, men en typisk bruk for en operatør vil være å sende ut en drone ved en eller annen form for varsel for å sjekke situasjonen, slik at det ikke er nødvendig å bruke ressurser for å sende noen ut.

Store områder med risikofylt innhold er også et eksempel på at droner kan bli tatt i bruk, områder der mennesker ikke bør oppholde seg over lengre tid. Avfallsdeponier kan være et eksempel, der dronen går “vaktrunden” og vektere responderer på det dronen ser eller føler i form av for eksempel varme eller gasser.

Som strøm og vann

Men skjer det mange hendelser ute hos kundene nå? Blir det mange utrykninger, blir det oppdaget mange innbrudd?

Tallene til Stanley Security forteller at antallet hendelser er på vei ned, de bekrefter også at de kriminelle flytter over fra fysiske til digitale innbrudd. 

– Derfor vil det fremover bli stadig viktigere å sikre dataene, det digitale innholdet. For eksempel for å sikre administrasjonen av adgangskontrollen. 

– Teknologien har kommet for fullt inn i planleggingen og gjennomføringen av næringsbygg. Når man nå bygger, er sikkerhet like vesentlig som strøm og vann, avslutter informasjonssjefen i Stanley Security.