<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Reitan kvitter seg med Marbella-luksus

«Mitt andre hjem», sa Odd Reitan om villaen i Marbella. Nå selger han trolig prakteiendommen, som kan være verdt 150 til 200 millioner kroner.

Golden Mile, golden years: Rema-gründer Odd Reitan har alltid elsket livet i Marbella. I 2011 leide han et fly for å transportere norske gjester til sitt 60-årslag i byen.  Foto: NTB
Eiendom

I 2011 feiret Odd Reitan sin 60-årsdag i villaen i Marbella, med finanseliten på rød løper. I fjor skal han ha feiret 70-årsdagen sin samme sted, også da med mange prominente gjester.

“Marbella i Spania er mitt andre hjem,” sa Reitan i et portrettintervju med Dagbladet for noen år siden.

Reitan kjøpte villaen i det eksklusive området Sierra Blanca i 2004. I handlekurven fikk han et hus på hele 1.600 kvadratmeter og en tomt på 4,4 mål. Senere skal han ha kjøpt opp én eller flere naboeiendommer slik at han i dag disponerer rundt ti mål.

Meglere anslår verdien til 150 til 200 millioner kroner. Et annet hus innenfor det bevoktede området i Sierra Blanca ligger ute til 170 millioner kroner. Dette har et boligareal på 2.400 kvadratmeter og en tomt på fem mål. Det er ingen grunn til at Reitan skal sikte noe lavere.

Fra flere hold får vi bekreftet at Odd Reitan er i ferd med å selge sin luksuseiendom. Én kilde sier at huset rett og slett blir for stort. Men det er også sannsynlig at huset rett og slett blir for dyrt.

Rom til å puste: Odd Reitans hus i Marbella.

Alt blir dyrere

Kostnadsnivået i Spania har gått kraftig opp. Driftsutgiftene på et palass har steget kraftig. Men dråpen som får det til å renne over er selvsagt lovforslaget om beskatning av privat konsum i selskap, også omtalt som monsterskatten. Endringen har til hensikt å sette en stopper for privat forbruk gjennom selskap.

Regelendringen kan løses ved at man overfører eiendommen fra selskapet til personlig eierskap. Men det er heller ikke gratis å flytte en eiendom i Frankrike, Spania eller Italia fra familieselskapet til personlig eie.

En rundspørring Finansavisen gjorde blant skatteadvokater, viste hvilke utfordringer Reitan og andre kan støte på. Et slikt kjøp må ofte finansieres med utbytte. Da utløses 37,84 prosent utbytteskatt. Transaksjonen medfører uansett dokumentavgift. I Norge er den på 2,5 prosent, men i landene langs Middelhavet er den langt høyere. Og eiendommene har ofte høyere verdi i dag enn da de ble kjøpt. Det betyr at overføringen fra familieselskapet til personlig eie utløser en kraftig gevinstskatt på toppen.

– Vårt råd er at eiendeler som skal brukes privat, er det best også å kjøpe privat. Det har vi sagt lenge, sa skatteadvokat Bettina Banoun i Wiersholm til Finansavisen i oktober.

Bekrefter

Reitan-familien er ordknapp omkring salget.

– Jeg kan bekrefte at Odd Reitan vurderer å selge eiendommen. Utover det har vi ingen kommentar, sier presseansvarlig i Reitan, Berit Hvalryg.

Knut H. Nordbotn har i en årrekke jobbet i det spanske eiendomsmarkedet gjennom selskapet Perfect Marbella. Han bekrefter at de nye skattereglene er blitt en snakkis i Spania. 

Snuoperasjon: – Noen av våre kunder har allerede lagt ut sine eiendommer for salg, sier Knut H. Nordbotn, som bekrefter at monsterskatten er blitt en snakkis. Foto: Andreas Klemsdal

– Noen av våre kunder har allerede lagt ut sine eiendommer for salg på grunn av dette, og noen sjekker mulighetene for å kjøpe ut sine eiendommer fra selskapet for å eie privat. Kjøper de ut eiendommen, vil det føre til en eiendomstransaksjon og kostnader i forbindelse med det. Jeg råder folk til å ta kontakt med sin skattejurist i Spania for å få sjekket hvilke muligheter en har, tipser Nordbotn.