<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Satser på coliving – flytter inn selv

Er nordmenn kontinentale og sosiale nok til å ville dele bofasiliteter med fem, ti og kanskje 100 andre? Det prøver gründerselskapet Evergreen Coliving å finne ut av.

Dyrere enn normalt: Evergreen Coliving satser på utleie av rom i sosiale “high end-kollektiv” fra 10.000 kroner og oppover. Her fra Storgaten 37 i Oslo sentrum som åpner til sommeren. Foto: Aleksander Engvik / HCH Eiendom
Eiendom

Å bo sammen med andre er intet nytt fenomen, og mange nordmenn har sannsynligvis bodd i et kollektiv opp gjennom årene, det være seg i studietiden eller mens man sparer opp egenkapital til sitt første boligkjøp.

Det relativt unge selskapet Evergreen Coliving tar derimot kollektivbegrepet et lite knepp videre, og forsøker seg med et konsept med inspirasjon fra sydligere strøk på kontinentet.

Kravstore unge

Juan David Myrann, daglig leder og primus motor forklarer:

– Dagens unge er fleksible, mobile, kravstore og vil være der det skjer. Da må man tilby noe utover bare et sted å sove, og “coliving” er i så måte en unik mulighet til å oppleve byen og få seg nye venner.

Gründer: Juan David Myrann satser på coliving i “high end”-segmentet. Foto: Evergreen Coliving

Både arbeidstakere og studenter flytter ofte til storbyer fra mindre tettsteder, og har kanskje ikke noe særlig nettverk ved sitt nye bosted, sier han, og fortsetter:

– Dette er en anledning til å bo i sentrumsnære omgivelser og lære byen å kjenne. Samtidig er det lettere å få seg venner enn om man flytter for seg selv.

Konseptet er relativt enkelt: For en fast månedsleie får man sitt eget rom med seng, garderobeskap, skrivebord og det man skulle trenge. I tillegg legges det opp til diverse fellesarealer som man deler med andre. Her finnes både kjøkken, bad og oppholdsareal.

Ikke som et vanlig kollektiv

Foreløpig høres det kanskje som et vanlig kollektiv, men det er likevel noen forskjeller:

I oppholdsarealene vil det eksempelvis være både bar og kaffebar. Én gang i måneden legges det også opp til felles arrangementer, hvor en såkalt community manager fasiliterer.

– Vi er opptatt av at det skal være et sosialt sted å bo, hvor man kan finne andre likesinnede.

Sosialt: Det legges opp til sosiale muligheter både via felles oppholdsrom og arrangementer. Foto: Evergreen Coliving

– Hvordan skal dere sørge for at det ikke oppstår konflikter om kjøkkenutstyr eller rengjøring av toaletter?

– Community manageren vil til stede en del av tiden, og det første året skal jeg faktisk flytte inn selv for å være litt “hands on” for å lære hva som funker og ikke.

Det vil også være vaskepersonell som kommer innom én gang i uken, og både dopapir og såpe vil etterfylles ved behov.

Likevel vil mye være opp til beboerne selv, forteller han, og mener dagens unge voksne vil klare å løse det meste seg imellom.

Prisene varierer utifra størrelsene på rommene (se faktaboks), fra 10.000 kroner opp til hele 18.000. For sistnevnte pris får man en studioleilighet som ifølge Myrann er stor nok til å huse for eksempel et kjærestepar.

Priser:

 

Lite rom < 10m2: 10.000 pr. mnd.

Mellomstort rom 10m2: 11.500 pr. mnd.

Stort rom >10m2: 13.500 pr. mnd.

Studioleilighet: 18.000 pr. mnd.

Evergreen Coliving

Gjennomsnittlig leie for et rom i bofellesskap i hovedstaden var ifølge utleietjenesten Hybel til sammenligning rett i overkant av 7.000 kroner i måneden ved begynnelsen av året. For 18.000 er det flere leiligheter på markedsplassen Finn.no av typen 2-, 3-, og i noen få tilfeller 4-roms tilgjengelig, også i sentrumsområdene.

Evergreens priser er med det et solid stykke over snittet.

En annen forskjell fra et typisk leieforhold er mangelen på depositum.

– Hvorfor må det være slik at det alltid skal være et depositum, undres han.

– Det er vel en økonomisk trygghet for mange utleiere hvis noe skulle skje?

– Ja, det er så klart noe risiko forbundet med å ikke ha det, men vi ønsker å være fleksible slik at man ikke trenger å binde opp masse kapital som bare står der på en låst konto. Vi har litt høyere pris pr. rom enn andre aktører, så vi har selvfølgelig hensyntatt manglende depositum litt. Fleksibilitet koster mer, slik det gjør på flyplasser hvor man kan betale for å slippe å stå i kø og lignende.

Studenter og utlendinger

Selskapet har ett bygg i Nordahl Bruns gate 5 hvor konseptet allerede er i gang, og åpner til sommeren enda en lokasjon – med hele 120 rom.

– 1. juni åpner vi i Storgaten, midt i sentrum av hovedstaden. 

– Har dere fått leid ut noen rom?

– Ja, foreløpig har endel studenter booket, og generelt unge mennesker i aldersgruppen 25 til 35 år. Mange av dem har relativt god økonomi, men ønsker ikke å kjøpe bolig av ulike årsaker, for eksempel fordi de ikke skal være i byen mer enn i noen få måneder eller år.

Moderne: Slik kan et av rommene i Storgaten 37 se ut. Foto: Evergreen Coliving

Myrann kan også fortelle at det er mange utlendinger som kommer til landet i forbindelse med jobb og eksempelvis doktorgradsstudier som velger å leie av selskapet. Også universitetene og arbeidsplassene selv tar kontakt og ønsker å tilby sine studenter og ansatte som kommer langveisfra en trygg start på oppholdet i nord.

– Vi ser endel studiesteder og arbeidsgivere som dekker leien for dem, og det er faktisk blitt en liten nisje for oss. Det er tydelig at de ulike utdannelsesinstitusjonene snakker litt med hverandre, for plutselig dukker det opp flere som har hørt om oss via andre.

– Norge AS har et stort behov for flinke mennesker, og da hentes det blant annet kompetanse fra utlandet. Vi er et ledd i den prosessen.

Som et hotell

Hos Evergreen leier de fleste fra tre måneder til litt over ett år, med andre ord lenger enn på et typisk hotell, men likevel kortere enn mer normale leieforhold.

Og apropos hotell; selskapet holder i disse dager på å utvikle et bookingsystem ikke ulikt slik man reserverer hotellrom verden rundt, hvor man trykker seg inn på nettsiden og bestiller et opphold med noen få tastetrykk.

– Vi ønsker at det meste skal gå automatisk. Det sparer både kunden og oss for endel tid, man slipper å avholde visninger og så videre.

Det eneste man trenger å gjøre, er ifølge Myrann å lese igjennom leieavtalen, signere og betale første månedsleie. Deretter er alt klappet og klart for innflytning.

Som å booke hotell: Evergreen ønsker at man skal kunne leie et rom på samme måte som man booker hotell. Skjermbilde: Evergreen Coliving

– Vi viser frem rommene og fellesarealene med bilder, og det er også mulig å se fasilitetene via en såkalt video tour.

150 rom

Myrann har lang og bred erfaring fra eiendomsbransjen, med fartstid både fra Norske helsehus, Obligo, Aberdeen Property Investors og Colliers, samt som gründer.

– Jeg er av den gamle skolen som er lært opp til at man skal ha gode leietakere.

Med til sammen 150 rom er det nok å henge fingrene i, men Myrann hviler ikke på laurbærene av den grunn. Han og teamet hans er allerede i gang med å se på mulighetene for videre ekspansjon.

– Vi er i dialog med flere gårdeiere om ulike løsninger. Det er mange muligheter her. Enten kan man gjøre som nå, hvor man leier bygget og videreutleier, eller så kan man for eksempel leies inn for å hjelpe andre som vil drive lignende.

Små og store muligheter

Foreløpig eier ikke selskapet noen av eiendommene selv, men på sikt kan også dette være en mulig vei videre. Byggene leies på lange kontrakter, ofte fra 10 til 20 år.

– Å kjøpe eiendommer sammen med andre investorer er en mulighet. Det er viktig å påpeke at vi ønsker å tilby noe ordentlig, litt highend-standard, om du vil.

Storgaten-bygget som åpner til sommeren eies av milliardæren Hans Petter Krohnstads HCH Eiendom, med Evergreen som leietaker. Selskapet ønsker med tiden å ekspandere til flere av de andre storbyene, og ser også muligheter på de litt mindre stedene:

– Vi har lyst til å utvide til både Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand. 

Eier bygget: Milliardær Hans Petter Krohnstad og hans selskap HCH Eiendom leier ut Storgaten 37 til Evergreen. Foto: HCH Eiendom

– I tillegg ser vi muligheter i småbyer, for eksempel i Kongsberg, hvor man har et par ganske store arbeidsgivere. På slike steder er kanskje ikke det private leiemarkedet godt nok for kravstore leietakere, og det skjer ikke så mye i området utenom arbeidstid. Da kan Evergreen være en tilbyder av både gode leieforhold og sosiale arrangementer.

ESG

Fremtidens klimautfordringer og behovet for arealeffektivitet krever nye tilnærminger til hvordan en planlegger lokalsamfunn. Navnet Evergreen er i så måte ikke tilfeldig valgt. 

Selskapet ønsker nemlig å drive bærekraftig, og på spørsmål rundt dette trekker Myrann frem det etter hvert velkjente begrepet ESG, som kort fortalt handler om evnen til å ivareta klima/miljø og sosiale forhold, og ansvarlig og etisk forretningsstyring.

– Det er litt vanskelig å snakke om i Norge, for her vil mange bo i store villaer og med “seg og sine”, men det er ingen tvil om at det er en miljøsynder i et litt større perspektiv.

Plassbygd: Alle rommene vil få plassbygde møbler og inventar. Foto: Evergreen Coliving

Gründeren påpeker at konseptet deres gjør at hver person bor på mindre areal, og ikke minst at man deler hvitevarer, kjøkkenutstyr og så videre på flere mennesker. Også gjenbruk og plassbygde møbler og inventar er et viktig moment, fremhever han. 

– Delingsøkonomien i slike fellesskapsløsninger utgjør en viktig miljøforskjell. I tillegg er det sosialt å bo sammen, og det er godt for den mentale helsen til folk.