<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kjøpegleden

Hyttebygging. Hytter. Hytte. Dette er hytter i Hamarvegen i Hemsedal. Foto: Andreas Klemsdal
Leder og kommentar

Høy arbeidsledighet, mange permitterte, negativ vekst og fremdeles mye coronasmitte i befolkningen, med en turistnæring på knærne, har ikke klart å hindre at nordmenn på noen områder bruker penger som aldri før.

Boligprisene har økt med 5–6 prosent det siste året, prisene på hytter i attraktive hytteområder slår alle rekorder (noen steder er prisoppgangen rundt 50 prosent), og det er ikke mulig å få tak i en middels stor båt. Båtforhandlerne lange hele kysten er utsolgt!

Hva er det som skjer?

Én ting er selvfølgelig den lave renten. Penger er gratis, og sentralbanksjef Øystein Olsen sier at styringsrenten vil være null i flere år til. Da kan boligkjøperne betale mer enn før. Det driver bolig- og hytteprisene oppover.

Men, og her snakker vi ikke om forskning, men om sunn fornuft, det helt nye er at vi ikke lenger bruker penger på utenlandsferier. Vi bruker ikke penger på reiser til Thailand, Miami, Mallorca eller Roma. Enten går det ikke fly dit, det er ikke lov til å bevege seg på strender, gater eller andre steder, eller det er så strenge krav til karantene etter reisen at ingen gidder.

Da er det ett sted det hoper seg opp penger, og det er på kontoen med feriepenger.

Da er det ett sted det hoper seg opp penger.

Arbeidsgiver sender over eller utbetaler opptjente feriepenger, som har vært en form for tvangssparing, og alle ansatte har mye penger mellom hendene. Noen bruker litt på ferier innenlands (selvfølgelig), men trolig har mange husholdninger mer penger på konto når feriepengene er utbetalt. Og da blir spørsmålet: Drikke eller spise det opp, reise på kanoferie eller telttur, eller bruke tiden på oppussing eller ombygging?

Alt dette er aktuelt, men trolig har veldig mange godt med likviditet når løpende utgifter er betalt, og da kan det være slik at feriepenger kanskje gir en idé om å bruke pengene til ny hytte eller båt.

Selv om det skulle komme en vaksine mot coronapandemien, eller antall smittetilfeller synker, så kan det tenkes at mange bestemmer seg for å droppe de kostbare utenlandsreisene uansett, eller for endel år, og alternativet er å bruke pengene på båt eller hytte.

Litt mer penger til hytte, som driver prisene oppover, og kanskje den første båten til å komme seg rundt med.

Dette, sammen med gratis penger i banken, gir de ekstra løftene.

Noen båtmerker har allerede solgt nesten hele neste års produksjon. Det er nye tider: Feriepengene går til varige konsumgoder.