<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nordmenn kan være glade om de nærmere mai og juni kan begynne å reise litt rundt om i Europa. Klarsignal får vi ikke før mesteparten av befolkningen har fått sin vaksinesprøyte, og når blir det?

I første omgang ser det ikke så bra ut, og etter til dels kraftig kritikk og press bestemte regjeringen seg for å skjevdele vaksinene. Områder med mye smitte skal få mer vaksine for å unngå sykehusinnleggelser og dødsfall. Områder med null eller lite smitte får færre vaksinedoser. Vi synes det høres fornuftig ut. Regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) får løse problemene der de er.

Problemet er at Norge, som de øvrige land innen EU- og EØS-området, får færre doser vaksine enn vi trenger. Vi får mindre enn forventet.

Norge kunne kanskje ha kjøpt millioner av Sputnik 5-vaksinen fra Russland, men det tør vi ikke. Vi må gjøre som EU, og Norge har både testet og vaksinert en marginal del av befolkningen. Internasjonalt ligger Norge nesten på bunnen. Noen få prosent har fått AstraZeneca-vaksinen. Kanskje kommer den nye vaksinen fra Johnson & Johnson også til Norge, men det vet vi ikke.

Inntil vi vet mer, skal vaksinene skjevdeles.

Det nordmenn fritt kan gjøre, er å bruke penger. Og det gjør vi.

Det nordmenn fritt kan gjøre, er å bruke penger.

Fordi vi ikke kan bruke penger på fly og hoteller, restauranter, barer og vin til maten, og mange kjeder seg på hjemmekontorer, blir det mer penger for husholdningene til møbler, tekstiler, gardiner, mat (hjemsendt), boliger, biler, hytter og båter.

Hytte- og boligprisene går til værs, og båtprodusentene er utsolgt i 2021-sesongen. Noe må vi jo gjøre når vi ikke kan reise til London eller Nice på helgetur eller til Miami eller Thailand på ferie.

Norske husholdninger har, ganske enkelt, mye penger som skal brukes, og noen kjøper aksjer i Kid, som nettopp selger puter og gardiner.

Hvis man mener at boligprisene stiger for raskt og for mye, og at hytteprisene på fjellet også har tatt av, så kan man tenke seg hva som vil skje langs sørlandskysten i sommer. Opp, opp, opp. Tilbudet blir jo ikke større, og da må prisene bli den variable.

Coronapandemien er ille, og vi begynner snart å slåss om vaksinene, men i mellomtiden bruker vi penger. Til nytte, glede og helse.

De som lider, er blomsterbutikkene, skobutikkene, treningsstudioene og fjellheisene.

Noen har til og med begynt å kjøpe aksjer igjen. Noe spenning må vi jo ha. Spenningen nå er mest om vi får vaksinen i tide.