<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De rike blir rikere

Matmilliardær: Johan Johannson, som er eier i Norgesgruppen, har tjent godt på stengte grenser. Foto: Iván Kverme
Leder og kommentar

På Oslo Børs har det vært rekordnoteringer den siste tiden. Da mange trodde aksjekursene var kommet høyt nok opp, gikk det raskt videre. Inflasjon og frykt for renteøkninger betyr ingenting. Norske kapitalister, i beste mening, tjener stort.

Odd Reitan Foto: Will Lee-Wright/Britannia

For to av landets aller rikeste var fjoråret fantastisk, og det var ikke på grunn av aksjespekulasjoner eller arv. Både Odd Reitan og Johan Johannson, som kontrollerer og eier henholdsvis Reitangruppen (100 prosent) og NorgesGruppen (74 prosent), kom rekordresultater fra rekordsalg. Med stengt grense mot Sverige, måtte vi nordmenn handle i hjemlandet, og Virke forteller at salget i dagligvarebransjen økte med 21 prosent i mars sammenlignet med mars i fjor. Det fikk Reitan og Johannson glede av. Salget eksploderte.

Kapitals 400-liste finner vi både Odd Reitan og Johan Johannson med nettoformuer på 44 milliarder kroner, men disse tallene må nå skrus kraftig opp. Økt salg i dagligvarebransjen betyr økt overskudd. Ikke, som mange tror, fordi gigantene har økt prisene (bøndene elsker å tro og si det), men fordi volumet øker mens marginene er små.

Både Reitan og NorgesGruppen er i markedsføringen nesten monomane når det gjelder å selge på pris. Reitan kutter prisene, og NorgesGruppens Kiwi gir seg aldri på pris.

Vi bryr oss ikke så mye om akkurat det, men det øker verdiene for de to matvaregigantene, og hvor mye vil vise seg når vår nye utgave av 400-listen kommer. Vi har allerede begynt å regne.

I mellomtiden har Finansavisen tatt frem 400-listen fra i fjor, og journalistene i vår søsterpublikasjon har regnet ut at de to matgigantene allerede har økt formuene med samlet 62 milliarder kroner. For å finne dette tallet må man se hvordan sammenlignbare dagligvarekjeder prises i utlandet (gjerne Sverige), og så tenker vi oss at Reitan og Johannson kan prises på samme måte. Da blir det formueshopp!

Det er ikke penger de to kjøpmennene har i banken, men den verdi vi i Kapital og Finansavisen setter på konsernene. Først ved et salg vil det vise seg om vi har truffet blink. Men vi kan allerede innrømme at vi kanskje lå litt lavt i fjor.

Fasiten kommer i 400-utgaven som kommer tidlig i høst. På toppen vil nok skipsreder John Fredriksen fortsatt trone, men Odd Reitan og Johan Johannson haler innpå.

De rike blir rikere. Kapital har svarene.