<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fortsatt rentefest

Tar grep: Sentralbanksjef Øystein Olsen vil øke styringsrenten raskere enn tidligere antatt. Men rentefesten er ikke over, mener Trygve Hegnar. Foto: Torstein Bøe
Leder og kommentar

Det er nesten rørende. Den rosa avisen intervjuer ungdommer som har lånt noen hundre tusen kroner, og som lurer på hvordan de skal klare en renteøkning til 2,5 prosent.

Ungdommene (og mange andre) har trolig ikke hørt om de harde 80- og 90-årene hvor renten var 15–20 prosent. Bedrifter måtte betale mer enn 20 prosent på kassekredittlån. Selv fikk vi (noen dager) 17 prosent rente p.a. på noen innskudd i Kreditkassen (nå Nordea).

Det var tider, det.

Norges Bank har fortsatt nullrente, men hvor lenge vil det vare? Egentlig skulle ikke Norges Bank øke styringsrenten før til neste år, og da kanskje med et kvart prosentpoeng et par ganger, og litt til i 2023 og 2024. Men nå går alt så bra, sies det, at Norges Bank må stramme inn. Aktiviteten i økonomien er for stor. Veksten i BNP kan jo bli tre prosent i år og like mye til neste år. Vi får si som Folkehelseinstituttet: Pandemien er over.

Derfor vil Norges Bank øke renten i september og kanskje en gang til i desember.

Husholdningene skal ha spart mellom 200 og 300 milliarder kroner i fjor og i år, og nå skal det pøses ut. Kan vi ikke reise til utlandet for en helg i London eller Paris, eller en langhelg til Dubai eller New York, eller helt til Thailand for en uke, må vi bruke pengene i Norge. Vi har spart nok. Derfor vil de fleste feriere i Norge i år også. Herlige Norge.

Men, sier noen, og det er slett ikke dumt sagt, boligprisene har jo flatet ut. Vi snakker om tre måneder med svak nedgang. Sentralbanksjef Øystein Olsen kan se bort fra boligprisene i sine vurderinger. Gjelden er høy, men alle klarer det, så lenge rentene er lave.

Hytteprisene er noe helt annet. Vi betaler mer og mer, fordi hyttene er større og bedre.

Vi snakker om epler og pærer.

Vi kan nesten bare le hvis en hytte ved sjøen ble solgt for 10 millioner kroner for ti år siden, og selges for 30 eller 40 millioner kroner nå. Folk har nok av penger, og det blir ikke akkurat mer strand.

De fleste av oss vil nok bruke mest penger på snekring, maling og forbedring av hjem og hytter, men det er spart så veldig mye. Og for de fleste av oss er det grenser for hvor mye mat og drikke vi skal eller kan kjøpe i Norge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy etter norsk standard, men det er bedrifter som ikke får nok folk, som klager. Ikke de arbeidssøkende. Arbeidsmarkedet er i ugreie.

Derfor overrasker det ikke oss om Norges Bank hever renten med 0,25 prosent i september.

Litt må vi tåle, men rentefesten er ikke over.

Happy days are here again.