<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ingrid Alexandras mann

Myndig: Prinsesse Ingrid Alexandra i forbindelse med myndighetsdagen hvor hun var til stede i statsråd sammen med kong Harald og kronprins Haakon.  Foto: Lise Åserud/NTB
Leder og kommentar

Da prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 for et par uker siden, fikk hun delta i statsråd med Kongen, fikk sertifikat, besøkte Stortinget, regjeringen og de militære styrker og gav sitt første store intervju med autorisert og ufarlig kongefamilie-intervjuer NRK.

Ingrid Alexandra klarte dette veldig bra. Gode svar og et godt ytre.

Aftenposten benyttet anledningen til å ta opp spørsmålet om prinsesse Ingrid Alexandras kommende mann (hvis det blir en mann) skal ha tittel konge eller prins. Bakgrunnen er at Grunnloven er endret dithen at kvinner har lik arverett til tronen som menn. Da blir det Ingrid Alexandras tur etter sin far kronprins Haakon Magnus.

Kronprinsesse Sonja ble dronning, og det ligger i lovens natur at Ingrid Alexandra, hvis hun blir regjerende dronning, får en konge ved sin side.

Noen mener det blir helt feil om en mannlig monarks kone kalles dronning, mens en kvinnelig monarks mann bare kalles prins.

Vi synes debatten er noe prematur.

For det første skal vi altså ha, når kong Harald faller fra, Haakon Magnus som monark, med dronning Mette-Marit ved sin side, og det er sedvane for at monarken bestemmer over kongefamiliens titler. Derfor ble ikke Ari Behn prins, mens Mette-Marit ble kronprinsesse.

Prinsesse Märtha Louises barn har heller ikke fått kongelige titler.

Alt ligger dog til rette for at Ingrid Alexandra får en konge.

Denne debatten er litt surrealistisk, for vi snakker om en ung kvinne på 18 år som skal overta tronen og slottet om kanskje 40–50 år.

Vi kan, ærlig talt, ikke tenke oss at monarkiet overlever Haakon Magnus og Mette-Marit.

Skal vi begynne på en ny dronningtid når Haakon Magnus dør?

Alle er enige om at dronning Sonja og kong Harald har vært enestående, og hardt arbeidende representanter for Norge. Monarkiet som statsform kunne stoppet der.

Vi tviler ikke på at Haakon Magnus og Mette-Marit, over noen tiår, vil få samme skussmål.

Men om 40–50 år? Skal vi virkelig nå seriøst diskutere om Ingrid Alexandras partner skal bli konge eller prins? Og hvis prinsesse Ingrid Alexandra velger en kvinnelig livsledsager, blir hun også dronning?

Kan vi ikke like godt allerede nå si at monarkiet runder av etter kong Haakon Magnus og dronning Mette-Marit?

Republikken Norge kan overta om 40 år.