<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vanlige folk merker at alt blir dyrere. Mat, bensin, renter og strøm. Alle blir berørt av dette.

Trolig blir det også verre, for selv om staten hjelper husholdningene med strømregningen, så koster strøm mye mer enn tidligere. Bensinprisen har falt tilbake, men boligrentene går opp. Det gjør også matvareprisene.

Under pandemien i årene 2020 og 2021 sparte husholdningene penger. Ikke kunne de reise med fly innenlands, ikke fikk de handle så mye i annet enn matbutikker og i apotek, og trene i helsestudioer kunne de heller ikke gjøre. Reise i utlandet var dødfødt. Kulturopplevelser stengt ned.

Da ble det mer på sparekontoen. Spareraten gikk opp.

Så ble det fullt frislipp i år, og vi nordmenn reiste som gale. Vi brukte penger på tjenester av alle slag. Selv om det ikke er blitt reallønnsvekst. Vi tok av sparepengene.

Nå ser det mørkere ut igjen. Med bensinpriser som var nær 30 kroner for en liter, og strømpriser opp mot fem kroner pr. kilowattime og mye dyrere mat, samt dyrere flybilletter, skal det spares igjen.

Mange bruker sine båter mindre på grunn av bensinprisen, noen bruker bilen mindre, hvis de kan unngå det, og varekjøp som ikke er nødvendige, trappes ned.

Nødvendighetsvarer er nødvendighetsvarer, men mye kan utelates. Man må ikke bygge om hytta, man kan bruke det gamle sportsutstyret litt lenger, man må ikke ha flere puter fra Kid eller flere snebrett fra XXL og de fleste kan og vil bruke mindre på mat også.

Trist for SAS, Flyr og Norwegian, men vi vil trolig reise mindre. Litt av luften har gått ut av ballongen.

Derfor vet vi hvilke bransjer vi ikke skal kjøpe aksjer i den nærmeste tiden, og holder strømprisen seg høy, får vi snart ikke råd til å spise ute heller.

Alle som tjener mer enn 750.000 kroner, skal få mer skatt i 2023-budsjettet.

Det er bare å stramme inn beltet. Og vi gjør det helt frivillig!