<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

skriver byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap), i Aftenposten, og forteller at “han synes det er trist at dere drar.”

Det er selvfølgelig Kjell Inge Røkkes skatteflukt som er foranledningen, og Johansen forteller at det er mye bra med milliardærene. De skaffer skatteinntekter til kommunene og de er også ofte filantroper som bidrar til å krydre nærmiljøet med kunst og kultur. “Dere vil bli savnet,” skriver byrådslederen.

Han tenker vel på avdøde Hans Rasmus Astrup som skapte Astrup Fearnley-museet i Oslo og Christian Ringnes med sin skulpturpark på Ekeberg. Begge deler noe som gjør Oslo by rikere.

Men det er ikke bare takk fra Raymond Johansen. Han er opptatt av at det er tillit mellom oss, og da tenker han på tillit til myndighetene og tilliten mellom folk. Denne tilliten svinner hen når en milliardær som Torstein Tvenge, fikk seg til å si at “det er helt forferdelig å bo i Norge nå.” Det var en særdeles uklok uttalelse, som Tvenge beklager. Det er, stort sett, veldig bra å bo i Norge. Alle er enig med Raymond Johansen i det.

Problemet oppstår når Johansen skal fortelle oss at “etablerte spilleregler gir forutsigbarhet,” og at en bedrift kan stole på regelverket. Vi kan ha tillit til hverandre. Også milliardærene.

Slik er det nemlig ikke i skattepolitikken og skatteretten, og derfor velger noen milliardærer å reise ut.

I 2006 lovet daværende finansminister Per-Kristian Foss (H) at formuesskatten skulle opphøre når utbytteskatten ble innført, men hva skjedde? Utbytteskatten ble innført og formuesskatten er der ennå. Tillit?

Kjell Inge Røkke betalte i mange år frem til 2020 175 millioner kroner i formuesskatt årlig. Nå skulle det bli mye mer, med en Ap/Sp-regjering. Røkke flyttet til Lugano.

I tillegg foreslo et offentlig oppnevnt utvalg nylig at de aller rikeste må betale en særskatt på 100 prosent av verdien hvert år hvis de eier en yacht eller et fly. Hvert år. Tillit?

Røkke pakket og dro. Han kommer aldri tilbake. Av mangel på tillit.

Byrådsleder Raymond Johansen selv har tatt til orde for en “moderat arveavgift,” selv om Ap og statsminister Jonas Gahr Støre sier at det er uaktuelt. Hvem skal vi stole på? Hvem har vi tillit til?

Vi synes absolutt at det er trist at milliardærene drar. De har vist at de har kunnskap, vilje og penger til å skape nye bedrifter og arbeidsplasser i Norge. “Tillit er en skjør greie,” sier byrådslederen. “Det er alles ansvar å ta vare på den.”

Kloke ord, men politikerne har nok sviktet når Kjell Inge Røkke gir opp alt i Norge.