<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Beredskapstroppen står klar

Rask endring: Det ene året var droner en ny næring, det neste året var det plutselig blitt til et minefelt der advokatfirmaene må ha kompetanse. Dette bildet ble tatt da Flesland lufthavn i Bergen måtte stenge etter observasjoner av drone i fjor. Foto: Marit Hommedal/NTB
Leder og kommentar

Advokatenes oppdrag har alltid gått hånd i hånd med samfunnsutviklingen. Det seneste året har likevel utviklingen akselerert. Det er ikke lenger snakk om en sakte evolusjon. Det ligner mer et skred.

Betydelige hendelser både nasjonalt og internasjonalt har snudd verden på hodet for mange store og små bedrifter.

For eksempel har vi en regjering som har funnet frem momentnøkkelen for å skru til skattetrykket. Mange store og viktige familieforetak, som kontrollerer tusenvis av arbeidsplasser, er tvunget til å sette seg ned og regne på hva det vil innebære å drive videre fra Norge. Resultatet er blitt kø hos de beste advokatene.

Men det stopper ikke der. Pandemi, krig og sanksjoner, EU-lovgivning på bærekraftområdet og den nye, norske åpenhetsloven er alle viktige hendelser som har gjort at flere norske bedrifter har måttet søke juridisk bistand. Blant annet står selskaper med virksomheter i flere land overfor et helt nytt geopolitisk landskap. Wikborg Rein-partner Elisabeth Roscher forteller i et intervju i denne utgaven av Kapital Jus om hvordan en bølge av ny sanksjonslovgivning skaper utfordringer for norske bedrifter. Ledere må nå navigere gjennom en ny form for politiske virkemidler iverksatt for å påvirke adferden til enkeltpersoner og selskaper.

Advokatbransjen har nærmest fått sin egen beredskapstropp, som rykker ut når alarmen går.

Økte krav til norske bedrifter er ikke bare gode nyheter. Kostnadene går opp for bedriftene, og noen må selvsagt ta regningen. Til syvende og sist blir det mindre igjen til eierne.

Dessverre er det ikke et alternativ å lukke øynene og håpe at det går over. Det har Arve Juritzen forsøkt. Juritzen driver forlagsvirksomhet via selskapene Juritzen Forlag, Angustia Forlag og Brabok. Et domene, som er avgjørende for virksomheten, måtte fornyes årlig. Ved en glipp glemte Juritzen i fjor å betale det årlige fornyelsesgebyret.

Domenet ble ikke bare slettet. Det ble i juni i fjor registrert av et annet selskap, Helmers & Holding. Da Juritzen tok kontakt og ba om å få tilbakeført domenet, var svaret fra domenets nye eier at han kunne få kjøpe det for 50.000 kroner. Mer om denne saken kan du også lese i Kapital Jus. Å sove i timen fungerer altså dårlig.

Vi trenger gode råd. Men når både kompleksiteten, omfanget og prisen på tjenestene går opp er det viktigere enn noen gang med knivskarp konkurranse.

Og her kan vi bidra. I ukens utgave av Kapital kan vi presenterer Advokatundersøkelsen for 25. året. Undersøkelsen og kåringen startet som et bilag til Finansavisen for 25 år siden. 84 ulike advokater har vunnet en eller flere kategorier siden 15. oktober 1998. I dag kan du finne de beste advokatene i 26 ulike kategorier i vår gjennomgang.

Dette er beredskapstroppens aller beste.

Grunnlaget for en slik kåring er solid. I år deltar 50 advokatfirmaer, hvorav det overveldende flertallet er blant landets største. I tillegg har vi med seks internadvokatavdelinger, i utvelgelsen.

Noen advokater vil i dag kunne åpne champagnen og få velfortjente klapp på skulderen av kolleger. Andre vil nok irritere seg grønne.

Akkurat slik det skal være i et godt mesterskap.

Andreas Klemsdal, redaksjonssjef Kapital