<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gigantformuen glapp

Livsløpet lagt: Allerede før han begynte på skolen visste Halgrim Thon at han skulle jobbe for sin onkel, eiendomskongen Olav Thon, når han ble voksen. Foto: Thomas Qvale
Leder og kommentar

Halgrim Thon var enearving til Norges største eiendomsimperium. Onkelen Olav Thon hadde planen klar: “Du skal begynne hos meg når du blir stor,” sa han til nevøen. Og slik ble det. Gjennom tre tiår var Halgrim Thon eiendomssjef hos onkelen, og sterkt medvirkende til at han ble en av Norges aller rikeste.

Så kom bruddet. Nyheten slo ned som en bombe da de to gikk hvert til sitt.

Like før hadde han gått ut i mediene og påberopt seg hele arven. “Jeg har sett testamentet,” uttalte han den gang. Dette falt ikke i god jord hos onkel Olav. Siden gav han, som kjent, det meste av formuen til en stiftelse.

I et portrettintervju med vår journalist Tonje K. Tellefsen forteller den yngste Thon åpent om den utrolige familiesagaen.

Nevøen lider dog ingen nød. Da han forlot selskapet, ble det utfisjonert en liten eiendomsportefølje verdt et par hundre millioner. Denne har investoren videreutviklet godt. I dag er han god for 2,4 milliarder kroner.

Kontrastene i toppen av norsk næringsliv er store. Samtidig som Thon forteller sin historie er siste sesong av “Exit” klar for visning. Og vi har gått bak scenen og intervjuet kostymedesignerne. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

En som har tatt en ekte exit er milliardæren Kjartan Aas. Han forlot Norge til fordel for Sveits i 2021.

– Jeg angrer ikke et sekund, sier Aas, som Kapital har møtt i Andermatt. Aas bedyrer at han aldri kommer til å flytte tilbake. Når han erklærer at han er glad for formuesskatten, er det altså fordi den fikk ham til å flytte ut.

Et artig intervju, men dårlige nyheter for et land som mer enn noen gang er avhengig av kompetent kapital til å videreutvikle vårt hjemlige næringsliv. Det ville være synd om vi mister spissene og måljegerne i norsk næringsliv til utlandet.

Heldigvis bedyrer Halgrim Thon at han blir i Norge. Til tross for at det koster mye.

– Norge har gjort mye riktig, men naive meg trodde at vi på et eller annet tidspunkt skulle bli bestyrere av kapital. Det som i stedet skjer, er at vi jager alle de flinke ut av landet. Vi kaldkveler norsk næringsliv.

Gjør som Thon, bli i Norge. Og les gjerne ukens utgave av Kapital.

God helg og god lesning

Andreas Klemsdal, redaksjonssjef Kapital