<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Verdens største klokkemesse: Watches and Wonders i Genève samler 38 klokkemerker som viser sine nyheter under samme tak. Årets messe viste bransjen i godt humør – 2021 var et rekordår for eksport av sveitsiske klokker, dette til tross for at antallet eksemplarer var ned (i stedet var gjennomsnittsklokken dyrere). Foto: Fondation de la haute horlogerie/Keystone/Cyril Zingar

Klokkeluksus til begjær

Nye tikkende vidundere på verdens største klokkemesse. 

Genève, Sveits: Etter to års coronapause var det omsider duket for en storstilt klokkemesse i Genève. Fra 30. mars til 5. april satte Watches & Wonders Geneva nok en gang sitt preg på den sveitsiske byen, og gjorde den til verdens klokkehovedstad for tusenvis av besøkende.

– Etter to år med uendelige Zoom-møter, telefoner, emails og gud vet hva, så er det godt å endelig være tilbake i Genève. Ikke minst for den menneskelige koblingen, med venner og kolleger i bransjen, sier Wilhelm Schmid, CEO i det tyske prestisjemerket A. Lange & Söhne. 

Den eksklusive messen er nå den største av sitt slag, etter at konkurrenten Baselworld ble tvunget ned i knestående i 2020. Bak Watches & Wonders Geneva, som tidligere var kjent som SIHH, står den sveitsiske stiftelsen Fondation de la Haute Horlogerie (FHH), med tunge aktører som Richemont, LVMH, Rolex, Patek Philippe og Chopard i ryggen.

Fjoråret endte med en ny eksportrekord – pålydende 214 milliarder kroner – for den sveitsiske klokkeindustrien, og optimismen har definitivt fulgt med over til den nye kalenderen. Nøysomheten vi observerte tidlig i pandemien var ikke å spore på messegulvet, hvor de 38 deltagende klokkemerkene sloss om oppmerksomheten til forhandlere, utvalgte medier og spesielt inviterte gjester.

Årets nyheter tyder på at klokkeverdenen for alvor har gjort sitt comeback – og her er noen av høydepunktene i de øvre prisklassene: 

A. Lange & Söhne Richard Lange Minute Repeater

A. Lange & Söhne: Richard Lange Minute Repeater i platina. Foto: A. Lange & Söhne

Noen av verdens ypperste klokker produseres utenfor de sveitsiske landegrensene. I den tyske landsbyen Glashütte har A. Lange & Söhne utviklet en klassisk minute repeater i platina, som ved hjelp av små hammere og gonger kan indikere tiden ved hjelp av lydsignaler. Først distinkte slag for hver hele time, deretter doble slag for nærmeste kvarter, og til slutt enkeltslag for minutter.

Konserten kan ses gjennom glasset i baklokket på kassen, hvor blikket også møter den eksepsjonelt høye finishen A. Lange & Söhne har blitt kjent for. Richard Lange Minute Repeater er begrenset til 50 eksemplarer, og har en prislapp på rundt 4 millioner kroner.

Hermès Arceau Le Temps Voyageur

Hermès: Arceau le temps voyageur i 41 mm størrelse. Foto: Hermès / Joel Von Allmen

Etter fjorårets suksessmodell H08 vender Hermès oppmerksomheten mot den særegne Arceau-kolleksjonen. Sammen med mesterurmakeren Jean-François Mojon har den franske luksusprodusenten skapt en unik klokke med visning av to tidssoner samtidig.

Hjemmetid vises på en 24-timerskala i vinduet øverst på skiven, mens lokaltid vises på en separat underskive. Ved å trykke inn knappen på siden av kassen hopper tiden på underskiven fremover i intervaller på én time. Samtidig flyttes hele underskiven i samme retning, og nærmest svever over den vakre hovedskiven som er utsmykket med et fantasikart laget av Jérôme Colliard.

Arceau Le Temps Voyageur er tilgjengelig i 41 mm titan og platina eller 38 mm i stål, og prisene starter fra rundt 225.000 kroner.

Patek Philippe: Annual Calendar Travel Time Ref. 5326G. Foto: Patek Philippe

Patek Philippe Annual Calendar Travel Time Ref. 5326G

Mange ventet nok på en ny versjon av den ikoniske Nautilus, men Patek Philippe ser ikke ut til å ha noe hastverk. Derimot presenterte merket en helt ny årskalender med visning av to tidssoner, og med en diameter på 41 mm er referansen 5326G blant de større klokkene i katalogen til Patek Philippe. Modellen bygger også på en særegen kasse, hvor remfestene er integrert i baklokket, og mellomkassen er en ring dekorert med klassisk guilloche.

5326G bygger på et nytt urverk med den noe kryptiske navnet 31-260 PS QA LU FUS 24H, som faktisk gir forkortede forklaringer av funksjonene på fransk. Prismessig ligger klokken på rundt 650.000 kroner.

Vacheron Constantin: Historiques 222 i gull. Foto: Vacheron Constantin

Vacheron Constantin Historiques 222

Årets kanskje største overraskelse ble servert av Vacheron Constantin. Historiques 222 er en moderne reproduksjon av den gamle modellen 222 fra 1977. Klokken ble i sin tid tegnet av den anerkjente klokkedesigneren Jorg Hysek, og er forgjengeren til den populære Overseas-kolleksjonen.

Vacheron har valgt å beholde størrelsen på 37 mm, som etter dagens standard er på den mindre enden av skalaen. Urverket er imidlertid av den moderne sorten, i form av Vacheron Constantins egenproduserte 2455/2 med automatisk opptrekk. Historiques 222 er presentert som en “boutique exclusive” i helgull, og prisen er på rundt 645.000 kroner.

Livsstil
Reportasjer