<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Sko med norsk opphav: Penny loaferen. Avbildet er en modell i strukturert skinn, fra britiske Crockett & Jones.  Foto: Eivind Yggeseth

Ørepynt

Den er norsk, allsidig og kommer i varianter til alle formål. Vårens viktigste sko er penny loaferen.

Det kommer kanskje ikke som noe sjokk at landet som står bak allværsjakken også ga opphav til en av de aller mest anvendelige skoene som finnes.

Penny loaferen er enkel å ta på, enkel å kle og passer enkelt og greit inn i praktisk talt alle mulige sammenhenger du kommer til å befinne deg i den varme halvdelen av året – enten i jobbmiddag eller til en weekend på landet.

Hva er en penny loafer?

Det var penny loaferen, ikke Vestlandslefsa, som satte Aurland på kartet, og som i motsetning til svært mange av dagens mest populære modeller ikke har militær bakgrunn.

Modellen er en avart av mokasinen, er unisex og ble utviklet i Aurland på 1930-tallet, men ble popularisert av preppy Ivy League-kids med trust funds på vei mot samfunnstoppen.

Det er en lett og fin sko som godt kan kombineres med alt fra dress til jeans. I sort regnes den mer som en formell dressko, mens semskede varianter i brunt foretrekkes som fritidssko.

Hva skal den brukes til?

Tilnærmet alt. Men til smokingen skal du heller bruke opera pumps, og i bryllup må du utvise finesse i valget av produsent og modell. For eksempel om bryllupet er lagt til syden.

Apropos det store utland, siden den er såpass allsidig, kan du med et par “pennys” i bagasjen komme unna med å bringe bare ett par sko på reisen. Å pakke lett er jo luksus i seg selv.

Hvilken skal du velge?

Det finnes et hav av valgmuligheter. Aurlandsko, som mynter seg med “originalen”, koster fra 2.150 kroner. Samtidig er det britene i Northampton som kan sies å ha perfeksjonert penny loaferen. Se til randsydde sko fra Edward Green (Piccadilly), Crockett & Jones (Boston og Harvard) eller rimeligere Loake (1880-serien). Når det er sagt, amerikanske Alden tilbyr også noen ypperlige versjoner – spesielt i Horweens hesteskinn om du er ute etter den preppy greia. En annen, mer budsjettvennlig favoritt er Morjas. 

Modellens sikre vinner kommer i mørkebrunt, semsket skinn. Og siden dette er Norge, burde du kle sålen med en tynn yttersåle i gummi. Grus og vått vær spiser raskt opp uskyldige lærsåler som aller helst foretrekker tørre piazzaer.

Sist, et tips til proffene: Skoene ser aller best ut om weekendbagen matcher skinnet.

Do's and don'ts: Penny loafers

Strandferie
Ja

Weekend-tur
Ja

Brunch og grilling
Ja

Casual friday
Ja

Date

Ja

Jobbmiddag
Ja

Bryllup
Gjort riktig

Jobbintervju
Ja

Forretningstilstelninger
Ja

Smoking
Nei

Livsstil
Reportasjer