<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ekstra sporty: Diemme Possagno med grove Vibram-såler. Prisen er 3.799 kroner.  Foto: Nicolai Giil

Sneaky og allsidig

Steve Jobs skal ha uttalt at “det finnes sneakers som koster mer enn en iPod”. Elleve år etter hans død går Michael Jordan og Kanye Wests brukte sneakers for mer enn en million dollar på auksjon.

Konservative sjeler river seg i håret, men det finnes ikke noe som definerer den moderne kvinnen eller mannen mer enn modellen som har gått fra søvndyssende handelsvare til kulturelt ikon.

Den første ble laget av U.S. Rubber Company i 1892. Merker som Adidas, Puma og Nike har bygget industrielle giganter på samme lest.

Og til forskjell fra svært mange andre sko, som har sin opprinnelse fra militær bruk og praktiske egenskaper, har sneakeren sin kulturelle bakgrunn fra hip-hop-scenen på 1970-tallet.

Casual: Diemme Jesolo til 2.799 kroner. Foto: Nicolai Giil

Den engelske skoindustrien har 200 år med prosessteknikk og finish. Sneakeren har cool.

Hva er en sneaker?

Mens andre sko har vært laget i alle slags lær og materialer, har sneakers tradisjonelt kommet i syntetiske, fleksible materialer med en gummisåle laget for sport. Moderne merker har gått bort fra den begrensede definisjonen, og skoen produseres i dag i alle mulige former og farger.
Det finnes luksusutgaver, som de svært etterspurte Dior Air Jordans til drøyt 120.000 kroner, hypebeast-kulturelle graler som Kanye Wests Yeezy og eksentriske utgaver som Lil Nas X’ Nike-sko med blod i sålen.

Popkultur, nuvel, men markedet for sneakers er blitt så hett at det, ifølge en skoagent i London, er den anerkjente skoprodusenten John Lobbs viktigste inntektskilde. Og bespoke-folkene i George Cleverly har attpåtil lansert luksus-sneakers for sitt formuende og ellers så dresskledde klientell.

Hva brukes den til?

Nærmest alt. For mange i dag er dette go-to-fottøyet uavhengig av om du skal på jobb, på byen, på date eller i butikken. Sneakerens styrke er allsidigheten. Den er upretensiøs, enkel og stilig. Semsket eller glatt lær, hvitt eller sort. Det skal godt gjøres å trå feil.

Do’s and don’ts: Sneakers

Strandferie?

Ja

Weekend-tur?

Ja

Brunch og grilling?

Ja

Casual friday?

Gjort riktig

Date?

Ja

Jobbmiddag?

Gjort riktig

Bryllup?

Nei

Jobbintervju?

Nei

Forretningstilstelninger?

Nei

Smoking?

Absolutt ikke

Hvilken skal du velge?

Den mest allsidige varianten du kan velge er den klassiske hvite, oppfostret og popularisert i luksusutgave av Common Projects med deres stilrene Achilles Low. Siden har en rekke utfordrere kommet på banen. Blant andre italienske Buttero. 

For den mer sporty looken kan en se til Diemme – også produsert i Italia. Den avbildede modellen – Possagno til 3.799 kroner – kommer i mange farger og har grov Vibram-såle samt vekselvis skinn og stoff i konstruksjonen. Ikke noe for smokingen, men ypperlig på grilling og weekend-tur. 

I rimeligere segmenter er for øvrig mange av klassikerne. Vi kan nevne i fleng: Adidas Gazelle (1.000 kroner), New Balance 997 (979 kroner) og ikke minst den tidløse tennisskoen i bomullscanvas fra Superga (gjør som Steve McQueen til 500 kroner). 

Et ypperlig valg er også en semsket versjon. Gjerne i mørkere farger, for et mer dressy preg. I dette segmentet finnes en rekke nykommere med gode alternativer. Blant andre svenske Sweyd og C.QP.

Livsstil
Reportasjer