<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Barcode på Avalon i Vika. Bartender Marika Debnárová Eivind Yggeseth / Finansavisen

Drinken Flora - så som i himmelen

Marika Debnarova hyller våren med en blomstrende iskremcocktail.

– Jeg liker å bruke kjøkkenteknikker i drinkene mine, som sous vide hvor ingredienser vakuumpakkes, og fat washing, sier Marika Debnarova hos Avalon i Oslo.

Restauranten åpnet i slutten av november 2021 i et av de nyeste tilskuddene på Ruseløkka, et steinkast unna Aker Brygge og det nye Nasjonalmuseet.

Lager drinken: Barsjef Marika Debnárová. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

– Sous vide er også kjent som koking på lav temperatur over lang tid, mens fat washing er en teknikk brukt av bartendere for infusering hvor man tilsetter litt olje, eller fett, i alkoholen. Brennevinet blir så fryst, og fettet separeres på grunn av ulike frysepunkter. Smaken av fettsubstansen forblir i væsken, fortsetter hun.

Bak Avalon står Mikael Svensson, hjernen bak Michelin-restauranten Kontrast – også den i hovedstaden.

– Hos oss ville han lage et sted hvor all mat var retter han kunne ha laget til venner og familie hjemme i hagen sin. Derfor går konseptet vårt ut på grillretter som kan deles.

Da med fokus på norsk sjømat, men også retter med kjøtt, fisk og grønnsaker inspirert av det europeiske kjøkken med blant annet Frankrike, Italia og Spania i fokus. Av drikke satser Avalon i hovedsak på vin og champagne, men stedet har også en cocktailmeny med åtte drinker, som alle går godt sammen med maten – enten før, under eller etter.

Marika Debnarova (33)

 

Barsjef på Avalon

CV: The Thief

– Jeg forbinder ordet avalon med paradis, himmelen hvor sjelen drar etter at man dør. Mens Mikael forbinder det med en type plomme, som er favorittfrukten hans.

Derfor forsøker Marika å skape drinknavn som har en forbindelse med Avalon, slik som drinkene Bliss og Cloud.

Drinken Flora er en av de mest populære cocktailene på menyen deres, hvor bartenderen har hentet inspirasjon fra en av sine favoritter blant aromatiske ingredienser – lavendel.

– Flora er en short cocktail som er både fresh, vårlig og enkel å lage hjemme. Den inneholder lavendel, mynte og vegansk kokosiskrem laget her på huset.

Og den florale smaken fra den lilla blomsten synes hun fungerer godt sammen med mynte og kokos, som også er velkjente sommersmaker.

– Hell lavendel- og myntesirup i en tom shaker. Tilsett sitronjuice, vodka og en spiseskje med kokosiskrem. Rør det litt sammen i shakeren så iskremen smelter.

– Tilsett isbiter helt opp til kanten på shakeren og rist til shakeren får kondens på utsiden – da er drinken nok avkjølt. Sil over et avkjølt cocktailglass og pynt gjerne med en spiselig blomst – disse får man kjøpt på blomsterbutikken.

Flora

 
  • 3 cl hjemmelaget lavendel- og myntesirup
  • 1 cl ferskpresset sitronjuice
  • 4 cl vodka
  • 1 spiseskje kokosiskrem, gjerne vegansk
  • spiselig blomst til pynt.

Hjemmelaget lavendel- og myntesirup

– Lag simple sirup bestående av like deler vann og sukker. Kok opp til kokepunktet, skru av varmen og tilsett frisk mynte og tørket lavendel. La det avkjøle i 20 minutter og sil ut mynten og lavendelen. Til en halv liter sirup trenger du 20 gram mynte og 15 gram tørket lavendel.

Livsstil
Reportasjer