<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Valgets kval: Mange entusiaster leter etter sin sommerklokke i forkant av feriesesongen. Her er et knippe kandidater.  Foto: Produsentene

Sommerklokken 2022

Aldri før har det vært mer populært med klokker. Her er noen som passer til sommeren. 

I klokketerminologien er “sommerklokken” en unnskyldning mange bruker hver bidige vår for å begrunne atter et kjøp til samlingen. Det er gøy. Og det er sommer. Utsagn som “jeg trenger en sprek badeklokke” og begrunnelsen “min Rolex Submariner er for dyr å reise med på campingtur til Sverige” kan være noe av det du hører. 

Greit nok. Så da er oppdraget å finne riktig sommerklokke. Kriteriene er nokså enkle. Klokken må være vanntett så du kan bade, ha et litt sprekt design – gjerne med lett synlige farger og være utstyrt med en rem eller lenke som tåler litt svette og vann. Mange setter også pris på en rimeligere klokke, som en slipper å bekymre seg for på reise eller ved mer strabasiøse aktiviteter. En bonus er GMT-viser, hvilket er praktisk om du skal ringe inn til styremøte hjemme i Norge fra strandstolen på Miami Beach. 

Populære kriterier for en “sommerklokke”

  • Vanntett ned til minst 100 meter (la oss være ærlige; de aller færreste dykker med mer enn snorkel).
  • Rimelig (relativt).
  • Gjerne et sprekt design.
  • Fargerik (for den sommerfølelsen).
  • Lenke eller gummirem (fordi en svett skinnrem lukter vondt). 
  • Bonus om klokken har GMT-funksjon (så du kan holde oversikt over hva klokken er hjemme i Norge når du reiser i andre tidssoner).

Her følger noen av klokkene som kan passe denne sommeren. 

Klar for andre tidssoner: Tudor Black Bay Pro har en ekstra viser som kan holde styr på en ekstra tidssone. En slik GMT-funksjon er praktisk for den bereiste. Foto: Tudor

Tudor Black Bay Pro

Billig er den ikke, men siste nytt i den svært populære Black Bay-kolleksjonen innfrir manges krav til en sommerklokke, med vannresistens, GMT-viser, litt farge og en unektelig retro-gefühl. Tudor byr på kvalitetsfølelse, og det er ingen ting i veien for å gjøre dette til en helårsklokke om du ikke greier ta den av håndleddet etter endt fellesferie. Noen kritiserer modellen for en litt tykk urkasse, men med T-skjorte er det jo ingen problemstilling om du får kneppet igjen skjortemansjettene eller ei. 

Prisen er 35.550 kroner på tekstilrem, som avbildet.

Iskald dykker: Seiko Prospex 1970 Diver’s Modern Re-interpretation Save the Ocean Special Edition SPB301. Foto: Seiko

Seiko Prospex 1970 Diver’s Modern Re-interpretation Save the Ocean Special Edition SPB301

Klokken med det lengste navnet du ikke kommer til å huske når noen spør. Men kul er den. Spesialutgaven ref. SPB301 ble lansert i mars og er en tolkning av en av Seikos første skikkelige “profesjonelle” dykkerklokker fra 70-tallet. Originalen er populært kalt “Willard” og refererer til Martin Sheens karakter som amerikansk marinesoldat i Apokalypse nå! (1979) som brukte en slik. Nye SPB301 er imidlertid nokså mye mer “livlig” enn originalen, med en hvit-teksturert urskive (som skal forestille et utsnitt fra en isbre) og blå dykkerbezel. Rett og slett en solid sommerklokke i stål (42mm stor), vannresistent ned til 200 meter. 

Klokken kommer i butikker i juli, og prisen er 15.998 kroner. 

Fransk-ættet tvist: Sportsklokken H08 fra Hermès ble først lansert i 2021. Her i 2022-utgaven lansert under Watches & Wonders, kalt Blue Titanium. Foto: Hermès

Hermès H08 Blue Titanium

Hermès overrasket med en sportsklokke i titan i 2021, den fikk god mottagelse i bransjen og ble omtalt som “en av vårens lekreste sportsklokker”. I mars oppdaterte de H08-kolleksjonen med en blå variant med gummirem, passende nok navngitt Blue Titanium. Resultatet er sommerklokkepotensial. Den er dog ikke billig. En blå H08 vil koste deg noe under 80.000 kroner, men byr samtidig på mye særegenhet, og et sprekt design fra et merke som tør å gjøre klokketing annerledes. 

Billig moro: Swatch Carousel by Robert Delaunay er den perfekte sommerklokken for den kunstinteresserte. Foto: Swatch

Swatch Carousel by Robert Delaunay

Billig moro – som Swatch gjør det best. Den sveitiske produsenten av rimelige plastklokker er av mange kreditert for å være redningen av landets mikromekaniske industri under kvartskrisen på 70- og 80-tallet. Og de har siden starten hatt en lang historie med å gjøre samarbeid med kunstnere for å utsmykke sine nyheter. Perfekt for sommeren er en ny utgave gjort i samarbeid med Robert Delaunay. Perfekt for kunstinteresserte som ikke tenker å bruke altfor mye tid i vannet, men heller inne på museum (kun vannresistent til 30 meter). Størrelse er 34 mm (unisex), og prisen er 810 kroner. 

Fargerik dykkerklokke: Certina DS Super PH500M Special Edition. Foto: Certina

Certina DS Super PH500M 

Som en ekstra bonus: enda en dykkerklokke. Med spreke farger. Denne gangen fra Norges-favoritten Certina. DS Super PH500M er en nyutgivelse av en historisk modell fra 1969. Derfor: Liker du retrolooken får du en knæsj, sporty, gøyal og vanntett klokke til hele 500 meter med på kjøpet. 9.890 kroner. 

Livsstil
Reportasjer