<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Dr. Dropin: Daniel Sørli var med på å starte det private helseforetaket Dr. Dropin i 2017. Foto: Nicolai Giil

Legens bedrifter

Lege og gründer Daniel Sørli har gjort suksess med Dr. Dropin. 25 klinikker og en omsetning på 385 millioner kroner. Når det butter, tar han seg en lang løpetur. 

 – Hva betyr tid for deg?

– Tiden er grunnenheten i et menneskeliv. Tid er selve livet. De eneste to tingene som er helt sikkert i et liv, er at man blir født og at man dør. Det imellom er tid, og det viktigste man har. 

Det sier Daniel Sørli. I 2017 tok han et valg. Han hoppet av fastlegeordningen og startet sitt eget private helseforetak. Sammen med oppstartsmaskinen Askeladden & Co etablerte de Dr. Dropin, som nå har vokst til 25 klinikker med ulike spesialområder. I 2021 var omsetningen ifølge Finansavisen 385 millioner kroner, en økning på hele 548 prosent – med et årsresultat på 92 millioner kroner. Virksomheten verdsettes til rundt 850 millioner kroner. Og i disse dager henter de inn 185 millioner – det store utlandet venter.

– Hva bruker du tid på?

– For mange yrkesaktive i min alder er det gjerne jobb. Slik er det også for meg. For å være et lykkelig menneske tror jeg det er viktig å ha et bevisst forhold til hva man bruker tiden sin på, slik at man ikke bruker den på noe som gjør en mindre lykkelig. En av tingene som gjør meg lykkelig er å jobbe og å skape. Jeg setter også veldig stor pris på å være sammen med familien og bruke tid utendørs.  

– Er tid penger?

– Nei, tid er tid. Tid er livet – mye viktigere enn både penger og karriere, sier 39-åringen. 

Legetime og legens tid

– Hvordan var din tid som fastlege?

– Jeg elsket pasientene mine, men jeg følte ikke at jeg brukte tiden min på en klok og fornuftig måte som gjorde meg fornøyd. Tidsbruken var ikke relevant for utdannelsen, det ble timevis med å skrive Nav-papirer og for lite tid til å snakke med pasientene og deres problemstillinger. Skjebnens ironi er jo at jeg nå beveger meg mer og mer bort fra pasientene, men jeg jobber likevel med mange mennesker hver dag, sier Sørli og fortsetter:

Som leder må man være en pådriver – ikke bare en respondent på ting som skjer.
Daniel Sørli

– Hva er det viktigste for en pasient å bruke tid på i en legetime?

– Si det du har minst lyst til – først! Det er jo en egen saying – dørklinkbeskjeden. “Du forresten jeg blør når jeg hoster,” noe som åpenbart er det viktigste å snakke om først, men det kommer gjerne aller sist. Mange gruer seg til å si det de faktisk er bekymret for, og det gjelder i fleste settinger i livet. I et tidsperspektiv er det alltid lurt å ta opp det vanskeligste først. 

– Hvilket råd ville du som lege gitt til en som ønsker å skifte noen spor i livet sitt?

Sørli påpeker viktigheten av å snakke om endringene en vil gjøre til noen. 

– Gå til en venn, en psykolog eller partneren din om dere har et godt forhold. Ved å sette ord på det som skal forandres, ansvarliggjør du deg selv for hva som skjer i livet ditt. 

– Hvor mye jobber du?

– Jeg er på jobb rundt kl. 08.30 og hjemme ved fem-tiden. Siden vi har en operativ “business” er det ofte mange henvendelser utover kveldene og i helgene. Jeg jobber vel egentlig litt hele tiden. Det blir som en hobby. Når det er mye å gjøre, står jeg opp veldig tidlig for å gjøre proaktive ting. Som leder må man være en pådriver – ikke bare en respondent på ting som skjer.

Når det butter

– Hva er det viktigste å bruke tid på i en gründerfase?

– Foruten å jobbe systematisk mot de målsetningene som man har definert for selskapet, gjelder det å skape et godt samarbeid mellom alle som er involvert i virksomheten. Det er få som lykkes alene, om man ikke heter Elon Musk. Vær heller ikke redd for å gi fra deg en del av drømmen din til andre medarbeidere. De fleste suksesshistorier handler om samarbeid, sier Sørli. 

Hva er drivkraften? Han “har alltid vært rastløs og er fryktelig glad i å jobbe”, og mener at det å skape alltid har vært en iboende kraft i ham selv. 

– Det gjelder ikke bare i business. Jeg kan finne enorm glede i fysisk arbeid, å hugge ved eller sage ned et tre.

– Hva gjør du når det butter?

– Da legger jeg igjen telefonen hjemme og tar meg en løpetur eller snakker med mine nære og kjære. Jeg er ikke redd for å vise at jeg er lei meg eller om noe er vanskelig. Jeg er ikke en som bare går rundt og smiler uansett hva som treffer meg i livet, men jeg er heller ikke en person som er nedstemt over lengre tid.

– Ser du mye på klokken?

– Ja. Jeg er ofte i min egen verden fordi jeg blir oppslukt av det jeg driver med og glemmer tiden. Når jeg tror det kun har gått ti minutter, har det gått 30, sier Sørli, som selv mener han er mest i “flow” når han er utendørs med familien eller når han sitter i konsultasjon med en pasient. 

– Hva slags klokke har du på armen?

– Garmin Fenix 6X.

På hånden: Sørli bruker en Garmin Fenix 6X til å time livet. Foto: Nicolai Giil

Snakk om de viktige tingene i livet

Riktige grep i livet. På spørsmål om hva som gjorde ham til det mennesket han er i dag, peker Sørli på et råd han fikk av sin far. Samt mye av det han lærte som alpinist på Norges toppidrettsgymnas. 

– Sett deg mål og jobb for å oppnå målene du setter. Arbeider du ikke målrettet, kan du ikke forvente å nå målet. Så har jeg turt å gjøre endringer når sjansen har bydd seg. Livet gir deg mange muligheter. Det er viktig å ha det gøy, smile, le og ha det bra sosialt. Det å bli sliten er heller ikke farlig – det bor som regel mer i deg enn du aner. Det går som regel bra.

– Har du noen gang tvilt på deg selv?

– Ja, det har jeg flere ganger. Jeg setter ofte spørsmålstegn ved mange ting. Og når jeg tviler, snakker jeg om det. Andre har jo ofte tvilt eller slitt med akkurat de samme tingene, så det gjelder bare å tørre og spørre. Vi er jo bare mennesker.

– Hva irriterer deg mest?

– Urettferdighet, og forfordeling.

– Hva er dine viktigste verdier?

– Rettferdighet, humor og hardt arbeid.

– Har du hatt øyeblikk hvor du har tenkt at nå orker jeg ikke mer?

– Ja, det har jeg hatt, men en lang løpetur eller skitur løser det meste seg i slike situasjoner. Jeg er også veldig glad i windsurfing.

– Leger tiden alle sår?

– Ja. De fleste, men noe går nok dessverre aldri over. Jeg sto på legevakten 22. juli da bomben gikk av i Oslo sentrum. Da sto tiden stille. Jeg kom på vakt en halv time før bomben smalt. Etter ni minutter hadde vi 100 blødende og skrikende pasienter i lokalene. Min første pasient den dagen var en kvinne som hadde fått en trepinne gjennom hodeskallen. Det er helt utrolig å se hvilken kapasitet som bor i oss mennesker og hvordan vi klarer å mestre vanskelige situasjoner. Prioritere det som må prioriteres. På slutten av vakten kom ungdommer fra Utøya. Da begynte du å føle på en slags total meningsløshet.

– Hva er du mest takknemlig for?

– Alle menneskene jeg har møtt i livet.

– Er det noen lærdom du har tatt med deg fra samtalene i dine pasientmøter?

– Ja. Eldre pasienter som på slutten av sitt liv har uttalt at de ikke angrer på hva de har utrettet i livet, men på alt det de ikke gjorde. Så mottoet må være “grip mulighetene”, særlig tidlig i livet. Man lærer som regel noe av alt man gjør, så om man ikke treffer riktig på de første jobbene, er ikke det så viktig. Bruk heller god tid på å finne din vei. Akkurat det satt i bakhodet da jeg var i de første samtalene med Askeladden. “Ok – det er ikke sikkert vi lykkes, men jeg kommer til å angre om vi ikke forsøker.”

– Det var et godt valg, men det aller beste valget jeg har tatt er å stifte familie og få barn.

Livsstil
Reportasjer