<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Voyager 1: Etter 11.000 mannårs arbeid (1/3 av Kheops-pyramiden) kunne NASA i 5. september 1977 skyte opp Voyager 1. Den er på størrelse med en Folkevogn-boble og befinner seg nå 157 ganger så langt fra Jorden som Solen. Fremdeles kan den styres og kommunisere med Jorden hjelp av sin 3,8 meters parabolantennen. Foto: NASA

Til stjernene med steinalderteknologi

“Datamaskinen” på romsonden Voyager 1 hadde ikke mer enn 68 kilobyte hukommelse, mens våre vanlige mobiltelefoner har i dag flere millioner ganger så mye. Ja, selv den elektroniske nøkkelen til bilen din har større hukommelse enn Voyager-sondene.

For 45 år siden, nærmere bestemt 20. august 1977, ble romsonden Voyager 2 skutt opp fra Cape Canaveral i Florida. Voyager 1 fulgte etter 5. september. Voyager 1 har størst hastighet og ligger nå godt foran Voyager 2.

Oppdraget til Voyager 1 og 2 var å sende tilbake til Jorden bilder og vitenskapelige data fra kjempeplanetene Jupiter og Saturn og deres måner, samt andre objekter i vårt solsystem.

Livsstil
Reportasjer