<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
For 14. gang: Det nye iPhone-flaggskipet 14 Pro fra Apple. Her i fargen “Deep Purple”. Foto: Apple

Test av iPhone 14: Litt nytt, mye likt

... og fortsatt kanskje den beste telefonen på markedet.

Oppgradere, eller vente ett år til. Det er spørsmålet folk stiller seg hvert år om hvorvidt de skal bytte telefon eller ikke. Og for svært mange gjelder spørsmålet iPhone 14 Pro – Apples flaggskiptelefon som fikk alle godsakene under årets lansering:

En fantastisk kamerapakke, den lynraske A16-prosessoren, en fantastisk skjerm, nye Dynamic Island og alltid-på-display.

Kort oppsummert er iPhone 14 Pro irriterende lik forgjengeren og en av de absolutt beste telefonene på markedet.

Foto: Apple

“Leppen” er død

Det er ganske tydelig at Apple mener å ha funnet et slags formulaisk gyllent snitt med de nyere iPhone-modellene. Det som er bra beholdes, mens det som kan forbedres byttes ut.

Et av de største holdepunktene mot telefonen har vært “kamera-leppen” i toppen av skjermen, siden den ble introdusert med iPhone X i 2017. Nå er den omsider borte, erstattet av den interaktive og mer intuitive Dynamic Island-funksjonen.

Grafisk sett gjør den seg meget bra på skjermen, der den ekspanderer med ansiktsgjenkjenningen, spiller musikk eller viser deg hvem som snakker i telefonen, for så å gli tilbake i en standardisert, sort pilleform.

Knivskarpe bilder

Kameraene er ifølge testnettstedet Tom’s Guide de fjerde beste på markedet, kun slått av Google Pixel 6 og den større iPhone 14 Pro Max. Pikselsammensetningen iPhone 14 bruker gir knivskarpe bilder med bedre fargegjengivelse og langt bedre resultat under forhold med lite lys.

Hastigheten er også upåklagelig. A16-chipen er regelrett lynrask, og tåler alt av tunge programmer du kaster på den, samtidig som chipen er mer energieffektiv og sørger for at batteriet holder godt over en full dag. Selv med tung bruk.

Ingen “wow”-faktor

Men apropos formulaisk – nærmest akkurat det samme kan sies om forgjengeren iPhone 13 Pro. Kameralinsene er blitt noe større, og telefonen kommer i de to nye fargene “Space Black” og “Deep Purple”, men bortsett fra det er telefonenes design i praksis uendret.

Mens Samsungs nye foldetelefoner vekker både latter og nysgjerrighet for sin utradisjonelle formfaktor, er det ingen som legger merke til at du har kjøpt iPhone 14 Pro.

Det er både en styrke og svakhet: Den passer akkurat like godt i lommen, det trengs ingen tilvenningstid, og du vet akkurat hva du går til.

iPhone 14 Pro

Pris: 13.990 kroner (128GB) – 20.690 kroner (1TB)

Foto: Apple

Samtidig er det ikke til å komme unna at mange gjerne vil kjenne på at de har brukt opp mot 20.000 kroner på ny telefon. Det er en hårfin balanse. Noen vil bli skuffet.

En svært merkbar nyhet vi ønsker å vie minst mulig plass er den nye “alltid-på”- skjermfunksjonen, hvor Apple etter vår mening går på trynet. Vel er det fint med en widget eller to ekstra på skjermen og enklere tilgang til apper også når skjermen er låst, men konsekvensen er at telefonen lyser opp på nattbordet og dramatisk øker skjermbruken. Det hadde holdt med å vise klokken.

Det sagt er det ellers lite å utsette på telefonen. iPhone 14 Pro er en kraftpakke med fantastisk kamera og masse forbedringer på programvaresiden.

Den er dyr, men totalpakken slår få, om noen.

Livsstil
Reportasjer