<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Djevelen i detaljene: Tilbehør med interessante detaljer kan løfte ethvert jobbantrekk. Foto: Nicolai Giil / Kapital Livsstil

Slik knekker du stilkoden på jobb

Glem tekkelige grå drakter, trauste sigarettbukser og smale, hvite skjorter. I 2022 er det (nesten) bare fantasien som setter grenser for hva man kan troppe opp i på møterommet.

– Folk undervurderer hvor mye antrekket har å si, men antrekk og stil gir selvtillit. Det tar noen du møter tre sekunder å lage seg en mening om deg, så det sier seg selv at det har noe å si hvordan man kler seg, sier stylist og motekonsulent Marte Dahlgren.

Mottoet hennes er “jo bedre du føler deg, dess bedre presterer du”. 

– Jeg tenker at veldig mange lar seg kneble av dresscodes og mister personligheten sin i kjedelige dresser med mangelfull styling, fortsetter Dahlgren. 

Hun mener selv en klassisk mørk blå dress likevel kan ha personlighet og se interessant ut – med riktig tilbehør og styling. Og dressene kan ha mange ulike snitt; vide bukser, korte bukser, skjørt, blazer uten ermer med skjorte under – for ikke å snakke om den populære oversized blazeren. Over- og underdel må heller ikke alltid matche. Kun fantasien setter grenser.

Førsteinntrykket: – Folk undervurderer hvor mye antrekket har å si, mener stylist og motekonsulent Marte Dahlgren. Foto: Nicolai Giil / Kapital Livsstil

– Det finnes mange alternativer til pene jakker som ikke er blazere, men som er fine og innenfor kleskodene å kle med lekre bukser. Ikke minst kommer man lang vei med lekre gensere, cardigans eller kule skjorter.

Og det må absolutt ikke være det sedvanlige mørke blå, sorte eller grå. De siste årene har fargerike dresser gjort sitt inntog for fullt i motebransjen, og en turkis eller rosa dress er blitt nærmest stuerene. 

Djevelen i detaljene

Sitter du på en solid garderobe fra før av, trenger du naturligvis ikke å kjøpe masse nytt for å føle deg litt ny.

– Den enkleste og ofte beste måten å style de eksisterende dressene dine på er ved å legge til en gøyal bluse, et par fargerike sko, et stort smykke eller en leppestift, foreslår Dahlgren.

Tilbehør som silketørklær knyttet rundt halsen eller vesken kan også sprite opp en ellers nedtonet businesslook. Veldig Mad Men og 1960-tallet, men veldig kult.

– Det ligger i detaljene, og noe så enkelt som å brette opp ermet nederst på blazeren så skjorteermet stikker ut kan gi litt liv til antrekket.

Mange opplever å måtte dra fra jobbmøter direkte til cocktails eller middag. Også utenom julebordsesongen. Men hvordan kan dette gjøres mest mulig sømløst?

– Man kommer langt ved å ha noen litt spenstigere sko, kanskje noen øredobber, en mindre veske for kvelden og en lekker leppestift tilgjengelig for skift. Eventuelt kan man bytte skjorten med en lekker topp for en dinner-look, tipser Dahlgren.

Slik skor du deg

Skal man gå for høye eller lave hæler? Vel, vi lever ikke lenger på 50-tallet. Ei heller i London, hvor høye hæler er ansett så godt som et must for enhver kvinne i forretningslivet. Hvis visepresidenten i USA kan gå med lave sko, kan du også. Kamala Harris er kjent for sin voksne samling av erkeamerikanske Converse-sneakers. Ikke at man skal gå med slitne joggesko på kontoret, men det er ikke lenger slik at man må velge mellom stil og komfort. Selv om nordmenn er berømte for å ha en forkjærlighet for sistnevnte.

Foto: Nicolai Giil / Kapital Livsstil

– Noen rocker og trives i de aller høyeste skoene, mens andre hater hælene som pesten og holder seg nede på bakken, sier Dahlgren.

Det finnes mange flotte flate sko også, og man bør aldri gå i sko man ikke er komfortabel i – eller ikke kan gå normalt i. Øvelse gjør dog mester, poengterer stylisten.

– Noen føler seg mektigere i høye hæler, mens andre synes det er lite feministisk at damer skal føle at de må gå i en høyere sko.

– Personlig ville jeg unngått plattformsko og de mest nakne skoene i jobbsammenheng. Keep it classy, gå for spisse pumps, lekre ankelboots eller pene ballerinasko.

Sneakers til dress mener hun kan være kult og en fin balanse til den mer stramme dressen. Så her kommer det an på kleskoden der man skal.

Trendy tilbehør: Holder du skoene dine rene og pene, kan hvite sneakers fint funke til dress på kontoret. Foto: Nicolai Giil / Kapital Livsstil

Mens det for 15 år siden var utenkelig å matche et par hvite sneakers til kjole eller skjørt, er det i dag nettopp denne kombinasjonen mange går for. Unge som godt voksne. Og britenes statsminister, Liz Truss, ble i høst sett i nettopp hvite sneakers på vei til partikonferanse. De kombinerte hun med et ellers nøytralt antrekk med sorte bukser og en kamelfarget jakke.

Og husk – det hjelper ikke med sko som setter prikken over i-en på antrekket, om de ikke behandles pent. Slitte tupper, skitne sko, sprekker og misfarging i læret og nedgåtte såler og hæler blir aldri stilig. 

– Slitne sko kan ødelegge et helt antrekk.

Livsstil
Reportasjer