<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Guide: Business-sko til henne

To par sko som kan bære en hel garderobe: Loaferen og stiletten.

Loafer

På loffen: Tidløse loafers passer til både hverdags og fest. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Ingen over, ingen ved siden. Det blir ikke mer casual og formelt på samme tid som en klassisk loafer

Hva er en loafer?

Bare navnet gir gode vibber. Loaferen er nødt til å være som en behagelig tøffel rundt foten, perfekt for å loffe rundt i. Men det som startet som en avslappet fritidssko, har over årene utviklet seg til å bli en formell en også. Uten å nødvendigvis gå på bekostning av komforten. Mange assosierer den med akademia, og den berømte ordboken fra Cambridge University beskriver den som “en skinnsko uten feste som man kan gli foten inn i”. Preppy og komfortabel på en og samme tid. Loaferen kommer i flere ulike varianter, i både blankt og semsket skinn, med høy og lav hæl. Trygge valg vil være i klassiske farger som sort, brunt, burgunderrødt og marineblått, men skoen finnes også i mer spenstige og iøynefallende farger for den vågale. Loaferen må imidlertid ikke forveksles med mokkasinen, lillesøsteren uten hæl.

Hva skal den brukes til?

En loafer funker til både hverdags, jobb og fest. Skotypens allsidighet er dens beste side. Er du i tvil, gå for en klassisk penny loafer. 

Hvilken skal du velge?

Selv om loaferen har et stilrent design og virker som en tilsynelatende rett frem-sko, finnes det flere ulike typer med hver sine distinkte detaljer. Og flere av dem er spesielt trendy denne sesongen. Penny loaferen, som fra norske Aurlands, har som kjent et lite hull i midten som er stort nok til å romme en mynt. Den litt mer fjonge “kiltie” har dekorative frynser og av og til også en spenstig sløyfe. Tassel loafer har alltid frynser, men aldri sløyfe. Ikoniske horsebit ble funnet opp av Gucci allerede i 1953 og har en dekorativ lås, dog uten en praktisk funksjon. Den er for øvrig av de mer formelle typene, mens Lug sole har tykk gummisåle for en røffere, mer punkete look. Den klassiske loaferen fra italienske Tod’s er en såkalt kiltie og har både iøynefallende frynser og en dobbel T-spenne. 5.099 kroner hos Grændsens Skotøimagazin.

Loafer

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Ja

Brunch

Ja

Casual friday

Ja

Date

Ja

Jobbmiddag

Gjort riktig

Bryllup

Gjort riktig

Jobbintervju

Ja

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Nei

Stilett

Høy på tå: Et par klassiske sorte stiletthæler tar deg sømløst gjennom arbeidsdagen. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Skal du kun eie ett par høye hæler som passer til både jobb og festligere sammenkomster, la det være den tidløse stiletten.

Hva er en stilett?

En gudegave for noen, en forbannelse for andre. Den svært så elegante stiletten kjennetegnes av en tynn og høy hæl, som gjør ethvert antrekk hakket mer sofistikert og gir illusjon av lengre, slankere ben og en smalere fot. For de som drømmer om det. Og ikke minst mer høyde, så klart. Den har imidlertid lite stabilitet, så man skal være forsiktig. Ingen vil se ut som en vaklevoren tenåring på vei til skoleball, eller oppleve ankelbrudd for den saks skyld. Men øvelse gjør mester. 

Skoen er oppkalt etter stilettkniven og kom på markedet da man begynte å putte støttende metall inni sålen, istedenfor svakere materialer som tre. Noen krediterer skoguden Salvatore Ferragamo med det første paret. Stiletten ble popularisert på 50- og 60-tallet og har vært elsket (og hatet) helt siden.

Hva skal den brukes til?

Investerer du i et tidløst par, i klassisk sort skinn, kan stiletten brukes til alt i (omtrent) alle anledninger. 

Hvilken skal du velge?

Velg gjerne et par i en mellomhøyde på 5 og 7 centimeter, som er mer behagelige gjennom en lang dag – uten å gå på kompromiss med elegansen. De høye hælene med lærsåle og semsket skinn fra spanske Lottusse er et godt valg. Semsket skinn gir et mykere og mer feminint uttrykk, mens den spisse tåen er en flatterende fasong som gir illusjon av en smalere fot og lengre ben. Ikke minst oser den av bad ass attitude. For ingen kødder med en person med spisse sko. Eller med stiletthæl. Pris. 2.150 kroner hos Ferner Jacobsen.

Tre ting å huske på

Tynne, høye hæler kan gi mye press foran på foten, så velg for all del ekte skinn som former seg. Velg lærsåle på pensko. Alltid. Sist, men ikke minst: Det er bedre å velge mellomhøye sko du klarer å gå med, enn et par altfor høye sko du ikke mestrer.

Stilett

Strandferie

Nei

Weekend-tur

Ja

Brunch og grilling

Gjort riktig

Casual friday

Ja

Date

Ja

Jobbmiddag

Ja

Bryllup

Ja

Jobbintervju

Ja

Forretningstilstelninger

Ja

Smoking

Ja

Livsstil
Reportasjer