<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kunstsamleren: Peggy Guggenheim. Foto: Getty Images

Julegavetips til kunstsamleren

Et knippe objekter som kan vekke entusiasme hos selv den mest kresne kunstkritiker denne julen. 

Små objekter i keramikk

Den unge, svenske kunstneren Nellie Jonsson lager karikerte hverdagsobjekter i keramikk. Gjennom Salgshallen i Oslo kan man skaffe seg en bit av hennes kunstnerskap til en relativt rimelig penge, slik som “Vas för endast rosor” (18 x 35 cm) til 5.250 kroner. 

Glasert steingods: Fra Nellie Jonsson, til 5.250 kroner hos Salgshallen. Foto: Salgshallen

Putetrykk

“Alle” liker Bjarne Melgaard. Men ikke alle har råd til en Melgaard. Derfor er det herlig når man kan få en smakebit til under 2.000 kroner, som i dette putetrekket. Motivet var en del av 5 tegninger laget for Biennalen i Beograd, “October Salon 2018”.

Putetrekk: Design av Bjarne Melgaard, til 1.490 kroner hos Nasjonalmuseet. Foto: Nasjonalmuseet

Kunstbok

En av Norges største kunststjerner, Ida Ekblad (f. 1980), gjør bok. 398 bilder, tre essays og en samtale med kunstneren selv. Viser verk laget i tidsperioden 2007 til 2021. 500 kroner. Tilgjengelig hos blant andre forlaget og Tronsmo bokhandel. 

Bok: Melted Snow med Ida Ekblad, til 500 kroner. Foto: Forlaget

Medlemskap i kunstklubb

Hva med et medlemskap hos eksempelvis Astrup Fearnley Museets kunstklubb? Det kan neppe slå feil hos den kulturelt anlagte. Medlemskapet, til 400 kroner eller knappe 190 kroner for dem under 25 år, gir blant annet fri entré til museets ustillinger, arrangementer og omvisninger. Og 15 prosent rabatt i museumsbutikken. 

Flaskeåpner: Støpt i massiv bronse, designet av kunstner Sigve Knutson, til omtrent 800 kroner fra Nedre Foss. Foto: Nedre Foss

Flaskeåpner med karakter

Dropp den flaskeåpneren med ølreklame. Kunstner Sigve Knutson har designet Bokk, støpt i massiv bronse, som ser ganske så mye bedre ut. For Nedre Foss. Til omtrent 800 kroner. 

Lampe: Designet av Ettore Sottsass for Memphis-Milano, til 32.500 kroner. Foto: Memphis Milano

Lampen som er et kunstverk i seg selv

Den italienske designeren Ettore Sottsass (1917–2007) har designet noen av de villeste møblene du kan tenke deg. Karl Lagerfeld digget det. Så da må de vel ha noe for seg. Lampen Ashoka tegnet Sottsass i 1981, og den produseres fortsatt av designstudioet han en gang var med på å grunnlegge: Memphis-Milano. Selges for 32.500 kroner hos Utopia Retro Modern. 

Livsstil
Reportasjer