<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Anno 2019: Nei, bildet er ikke tatt i mellomkrigstiden, men for knappe tre år siden. Motorfestivalen Goodwood Revival – på Goodwood Estate en times reisetid utenfor London – er et årlig arrangement som de med den minste interesse for bil burde ha på sin bucket list. Foto: Getty Images

Julegavetips til nostalgikeren

Billetter til Goodwood, mekanisk klokke eller brylkrem? Her er noen gavetips til den mer nostalgiske personen i ditt liv. 

Inngangsbilletter til Goodwood Revival

Hver september avholdes et av verdens beste bilarrangementer utenfor London. Fra fredag til søndag fylles ærverdige Goodwood Estate med gamle racingbiler, fly og motorsykler. Alt gjøres om til fordums prakt, og alle som besøker eventet kler seg ut i antrekk som er korrekte for perioden. Tweed, oxfords, kjoler, hatter og sixpence i store mengder. Spektakulært og en sikker gigantopplevelse hos den bilinteresserte og 60-tallsfantasten. 

Billetter koster fra 800 kroner. Skal du bestille hotell i samme slengen, er det best å gjøre det allerede nå – mer enn 150.000 gjester er innom Revival. 

Bok om Eames: Forlaget Taschen har produsert en rimelig og billedrik coffee-table-bok om designduoen Eames, til 199 kroner. Foto: Taschen
Retrospektivt om Capri: Coffee-table-bok fra Assouline, til 1.310 kroner. Foto: Assouline

Alt om Eames – eller Capri

Hvem drømmer ikke om en Eames-stol i stuen? Styrk drømmen til den med sans for tidløse interiør med en bok om den produktive designduoen Charles og Ray Eames. Inneholder kronologisk oppføring av "alle" deres verker. Inkludert den ikoniske lounge-stolen. Prisen er 199 kroner. 

Om møbler ikke er interessefeltet for gavens tiltenkte, hva med litt litteratur om Capri? Da er tipset Capri – Dolce Vita fra Assouline, til 1.310 kroner. 

Skokrem: Saphir Pate de Luxe setter standarden for skokrem. Gir bra shine til selv de tristeste skinnstøvler, til 150 kroner. Foto: Saphir
Hestehårsbørste: Skobørste fra Alden, til 500 kroner. Foto: Alden

Skopuss

Den perfekte gave til de som har sympati for hva deres lærstøvler opplever gjennom norske vintere. En skikkelig børste og en god skokrem i riktig farge burde være nok til å gi litt liv tilbake til selv de mest nedslitte pensko, boots, loafers eller stiletter. Fås hos de fleste seriøse skoforretninger. Hestehår er veien å gå til børsten, og Saphir er en kvalitetsbevisst produsent å velge skopuss fra. 

God lyd

De aller fleste vet å sette pris på god lyd. Og man kan med enkelhet oppgradere ustyret hjemme eller på kontoret ved å kjøpe et par klassiske hodetelefoner og en tilhørende forsterker. Fordelen med ledning er at man generelt sett får bedre lyd for pengene. Som i ikoniske Beyerdynamic DT 770, en modell som stammer fra 80-tallet. De er forholdsvis rimelige i innkjøp, priset til under 1.700 kroner, og vil levere solid og ærlig lyd i kombinasjon med en hodetelefonforsterker (eksempelvis den avbildede fra Pro-Ject). 

Hodetelefoner: Beyerdynamic DT 770 Pro, til 1.699 kroner. Foto: Beyerdynamic
Hodetelefonforsterker: Pro-Ject Head Box S2, til 1.500 kroner. Foto: Pro-Ject

Den perfekte klokken

Klokker burde være er en sikker vinner hos nostalgikeren. Og den burde sikkert være mekanisk. Ikke noe batterigreier. Her finnes to alternativer: Det beste valget for den med budsjett – og den uten. 

Når Goyard-lommeboken er tykk og spareviljen tynn, finnes ingen bedre valg enn å se til tyske A. Lange & Söhne. Den eneste nedsiden er at mottakkeren (som burde være ytterst takknemlig) nok aldri vil tørre å uttale navnet, med mindre de er tyske naturligvis. Deres muligens mest kjente modell er Lange 1, en håndfinishert klump av hvitt gull med imponerende urverk. Mer klassisk og “kjennere vet”-energi skal man lete lenge etter – da leter du isåfall etter noe fra sveitsiske F.P. Journe til det dobbelte av prisen. Prisen er for øvrig 428.400 kroner. 

Luksusklokken: A. Lange & Söhne Lange 1, til 428.400 kroner. Foto: A. Lange & Söhne

En rimeligere klokke

I den mer budsjettvennlige delen av skalaen er naturligvis Seiko en sikker havn. For de med mindre håndledd kan en morsom Flik-Flak (med kvartsurverk) være perfekt i gave-øyemed. 

Om du ikke vil velge fra den allerede opptråkkede stien, vil en vintage-klokke være løsningen. Her kan man velge i mye spennende fra eksempelvis Omega og Longines, godt under 10.000 kroner. Små modeller fra merkenes damekolleksjoner gir som oftest utrolig mye for pengene på vintagefronten, grunnet et mindre marked. 

To ting er greit å vite før man handler brukte klokker: Allier deg med noen som kan noe om “faget”, og kjøp det peneste eksemplaret av klokken som er innenfor budsjettet. Kanskje ikke enkelt, men greit å forholde seg til. 

For de som ønsker kombinasjonen av nytt, med vintage-looks, er franske Baltic verdt en titt. Dette mikromerket behersker gode proposjoner og design, alt innenfor oppnåelige priser. 

Vintage-inspirert, ny klokke: Baltic Bicompax 002 Silver, til 5.500 (før frakt og avgifter). Foto: Baltic

Gratis passering i bommen

En kan nok ikke gi gavekort på bompenger eller redusert årsavgift. Men du kan gi motorsykkel i gave. Og det er nesten det samme. Nostalgikeren vil like Royal Enfield, som lager tohjulinger som tatt rett ut fra 60-tallet. Som denne, Continental GT 650 med 65 hestekrefter og to eksospotter, til omtrent 115.000 kroner. Husk hjelm. 

Motorsykkel: Royal Enfield Continental GT 650, til 115.000 kroner. Foto: Royal Enfield

Livsstil
Reportasjer