<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Bartenderen: Magnus Thorseth. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Drinken som passer gjennom hele julen

Magnus Thorseth vil gjøre julen så enkel som mulig med en elegant melkepunsj.

– Jeg liker å si at dette er som å drive en bar i et kollektiv, fordi vi alle eier vår egen lille kvadratmeter, sier Magnus Thorseth hos Seid.

Baren er en av ti under samme tak på nyåpnede Posthallen Drinkhub, et av hovedstadens aller nyeste konsepter midt i Kvadraturen. Fra gin tonic og pina colada til italiensk aperitivo.

– Først og fremst er det ikke konkurranse barene imellom, og vi merker hvordan man støtter hverandre og prøver å gjøre Posthallen best mulig og få gjestene til å komme tilbake igjen og igjen. Det er jo målet med enhver bar, fortsetter han.

– Det er kostbart å åpne en bar, men dette var en veldig trygg måte å komme seg inn på eiersiden i barverdenen på. Alexander Breivik og Erkan Yelkenci har skapt et springbrett for oss andre.

Sammen med Stig Ove Sæther driver Thorseth Seid, en nordiskinspirert cocktailbar.

– Seid er fra gammelnorsk og var magi og det mystiske, men i dag vet vi at det egentlig bare handlet om botanikk. Når sjamaner og heksedoktorer drev på med sin magi, var det bare at de visste å utnytte egenskapene til visse planter og vekster i naturen. Noe vi på sett og vis gjør her også.

Magnus Thorseth (30)

Eier av Seid Oslo

CV: Pier 42

Videre er de inspirert av de nordiske smakene, ingrediensene og kulturen, som da resulterer i et visst fokus på det han omtaler som nasjonalbrennevinet vårt. Akevitten.

– Men vi er ikke en akevittbar, det er bare et resultat av inspirasjonen vår, legger han til.

Selv om brorparten av signaturdrinkene er akevittbaserte for øyeblikket, har Seid brennevin som tequila, rom, gin, cognac og bourbon også.

Drinken: Eple. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Brennevin og syre

– En av våre signaturdrinker er Eple, en klassisk milk punch. Melkepunsj er en måte å lage drinker på som stammer fra rundt 1600-tallet. Den består i all hovedsak av brennevin, syre, sukker og melk, hvor sistnevnte er med på å klarifisere drinken.

– Kanskje har du gjort samme tabbe som meg en trøtt morgen – å ta seg et glass appelsinjuice, men så var det melk i glasset fra før av. Da begynner det å klumpe seg litt, noe som er melkeproteiner som begynner å koagulere. Den effekten benytter man og siler av for å sitte igjen med en veldig fløyelsmyk drink.

I julen skal man typisk slappe av, og det er slitsomt å skulle måtte stå opp og mikse sammen drinker hver gang man har lyst på en cocktail, synes han. Da kan man heller bruke et kvarter til prepping på forhånd og sette melkepunsjen i kjøleskapet.

Eple

Hjemmelaget eplekordial

 • 1 dl god eplejuice
 • 37,5 g hvitt sukker
 • 4 g sitronsyre
 • 2 g eplesyre, eller sitronsyre

– Eplekordial er det første man må lage. Rør sammen alle ingrediensene i en kjele og varm opp slik at sukkeret løser seg opp.

Milk punch

 • 60 cl Lysholm Linie Aquavit eller annen akevitt
 • 4 cl kanellikør
 • 20 cl flytende butterscotch eller karamellsaus
 • 25 cl eplekordial
 • 35 cl helmelk
 • 24 cl vann.

– Det er veldig enkelt å lage melkepunsj. Bland alle ingrediensene sammen i en beholder, unntatt melken. Hell så blandingen over melken, da vil koaguleringsprosessen starte. Bruk helmelk, som har litt ekstra fett, for en bedre koagulering. La blandingen stå i 10 minutter, sil over et kaffefilter og sett i kjøleskapet.

Eple (apple punch)

 • 8 cl melkepunsj
 • 3 cl eplecider
 • isbiter
 • tørket eller fersk epleskive til pynt.

– Apple punch, eller Eple som vi kaller den, er en fruktig, sødmefull og litt kompleks drink med en smak som henger igjen lenge. Eplene kommer frem med et hint av kanel. Den passer gjennom hele julen og romjulen. Man har forskjellige måter å feire jul på, men denne er helt ypperlig når man har spist og man kan skjenke seg et glass og legge føttene litt høyt.

Start med å lage eplekordial, før du bruker den til å lage melkepunsjen med resten av ingrediensene. Thorseth anbefaler å lage en hel flaske, som rekker til rundt ti drinker.

– Hell litt melkepunsj i et passende glass og topp med litt sprudlende alkoholholdig eplecider for å gi drinken litt friskhet og syre og gjøre den lett, leskende og fruktig. Fyll isbiter og pynt med en tørket eller fersk epleskive.

Livsstil
Reportasjer