<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skapelsens søyler: Ørnetåken M16-NGC611 som befinner seg ca. 6.500 lysår fra Jorden. Vi ser stjerner under dannelse i enorme støvskyer. Bildet er ca. 8 lysår bredt. Astronomene har beregnet at det kanskje var en supernova (enorm stjerneeksplosjon) i Ørnetåken for 6.000 år siden. Hvorvidt det stemmer, får vi ikke vite før om 500 år. Foto: NASA, ESA, CSA, STScI og Alyssa Pagan (STScI) / STScI

NASAs nye teleskop kan se 13,5 milliarder år tilbake i tid

NASA-teleskopet JWST svever i rommet 1,6 millioner kilometer over jorden og er så fintfølende at det kan observere varmen fra en bie på månen (hvis det hadde vært noen bier der, da).

Follobanen tok 13 år å bygge og kostet 36,8 milliarder kroner. Den ble satt i drift 11. desember og måtte stenge ned etter 9–10 dagers drift på grunn av svikt i strømsystemet. I skrivende stund er planen å åpne banen igjen innen utgangen av januar, men om det går bra, gjenstår å se.

James Webb Space Telescope (JWST) tok 30 år å planlegge og bygge og kostet cirka 85 milliarder kroner.

Livsstil
Reportasjer