<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Drinken: The Ibsen Walk. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Ibsen-hyllest på Grand Café

Marek Novak lager en frisk hyllest til en av Norges største dramatikere.

– Henrik Ibsen var veldig punktlig med sine daglige gåturer. Fra leiligheten sin ved Slottet gikk han nedover Karl Johan i retning det som i dag er Sørenga, sier Marek Novak hos Othilia Lobby Bar på Grand Hotel i Oslo.

Baren, som åpnet i 2016, er et øyeblikkelig blikkfang idet man entrer hotellet. Den norske kunstneren Othilia Lasson Engelhart er stedets store inspirasjonskilde, til tross for at en lysinstallasjon av Edvard Munchs “Skrik” signert Tracey Emin pryder veggen over brennevinsflaskene. Engelhart, som også gikk under navnet Oda, var kona til kunstneren Christian Krohg. Sønnen deres, Per Krohg, skulle senere bli en like så berømt kunstner med Grand Cafés enorme veggmaleri på sine merittlister.

Marek Novak (28)

 

Barsjef på Grand Hotel.

CV: Pier 42 og Svanen

Bartenderen: Marek Novák. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

– Hun var ikke redd for å delta i diskusjoner for menn, drikke cocktails og røyke sigaretter i en tid hvor dette ikke var så vanlig. Og det var hun som startet den bohemske bevegelsen i Norge.

Vi snakker selvfølgelig om den berømte Kristiania-bohemen. Og Grand Café tillot faktisk kun mannlige gjester på tidlig 1900-tall.

– Denne modige karakteren har inspirert menyen vår The Grand Moments, som ser til hotellets nesten 150 år lange historie. Grand Hotel og Grand Café pleide å være hot spots for kunstnere før i tiden, som Edvard Munch, Henrik Ibsen, Gustav Vigeland og Krohg-familien.

– Ibsen reserverte alltid bord på Grand Café, hvor han drakk kaffe og leste The New York Times fra klokken 13:20 til 14:00. På hjemveien drakk han alltid øl og schnapps mellom klokken 18:00 og 19:30 her.

Også viktige hendelser for hotellet har inspirert deres nyeste meny. Novak nevner staselige øyeblikk som da Roald Amundsen feiret sin oppdagelse av Nordpolen i 1920, eller at folk kom til hotellet for å feire oljefunn i stor stil på 70-tallet.

Drinkskum og Madonna

Novak er født i Tsjekkia og har lang erfaring fra barbransjen i London. Han syntes derfor det var spennende å kunne gjøre et dypdykk i Norges og hotellets historie. Det tok nesten tre måneder med research før barsjefen bestemte seg for hvilke store øyeblikk som skulle hylles, og i hvilke smaker og former.

Resultatet er ti ulike signaturdrinker i tillegg til tidløse klassikere, illustrert ved hjelp av kunstig intelligens. Fra drinkene The Othilia, The North Pole og The Fox, inspirert av Ylvis-brødrene som skrev hit-låten under en lunsj på Palmen, til The Per Krohg med malerens berømte veggmaleri fra Grand Café printet ned i et drinkskum og The Madonna.

The Ibsen Walk

 

2,5 cl blank akevitt

0,5 cl timiankordial

3 cl eplejuice

4,5–5 cl pæresider

valgfrie urter til pynt.

Timiankordial

– Kutt opp fersk timian, også stilken, og tilsett i kokende vann. Sil av og lag en sirup ved å bruke like deler timianvann og sukker. For å lage kordial tilsetter man litt syre for balanse, som sitron- eller eplesyre, eventuelt litt sitronjuice.

– Det sies at Edvard Munch en gang ikke hadde råd til å betale regningen sin på Grand Café, så han skal ha spurt servitøren om å betale for drinkene hans. Som takk skal han ha gitt et maleri – Madonna-maleriet.

– The Ibsen Walk er en lett drink og hvis det hadde vært lov – fin å ha i hånden på en gåtur. Mange tenker på schnapps som en fruktig likør, spesielt før i tiden. Sider kan kanskje best representere en schnapps med øl.

Ettersom Ibsen pleide å ta sine spaserturer gjennom Slottsparken, har drinken en urtete og fruktig smak fra timian, persille, pære og grønne epler. Othilia serverer den på en frodig coaster dekket med diverse grønt og blader, og rett før servering bruker baren damp for å få frem ekstra aroma fra rosmarinen, som skal minne om dramatikerens gåturer gjennom byens grønne lunger.

For å gi drinken en følelse av nettopp sider karboneres den også. Derfor deler Novak oppskriften på en enklere versjon som kan lages hjemme.

– Hell ingrediensene i et glass med en stor isbit i. Topp med pæresider og pynt med urter.

Livsstil
Reportasjer