<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
I begrenset opplag: Blancpain vil ikke selge mer enn 210 eksemplarer av Fifty Fathoms “70th Anniversary Act 1”. Foto: Blancpain

Jubileumsmodell til 175.000 kroner

Blancpain er blant verdens eldste klokkemerker. Nå lanseres jubileumsutgaven av deres eldste dykkerklokke. 

De har ikke holdt på sammenhengende siden 1735, men det er likevel ved dette årstallet sveitsiske Blancpain starter sin tidsregning. Sånn sett kan de også med rette kalle seg verdens eldste klokkeprodusent. Den som har holdt ut lengst, uten stopp, er på sin side konkurrent og Richemont-eide Vacheron Constantin, grunnlagt i Genève i 1755. 

Uansett, fra en sped begynnelse som enslig urmaker er i dag Blancpain en del av det gigantiske klokkekonglomeratet Swatch Group. Merkevarens moderne tilstand og suksess – plassert nær toppen av Swatchs interne hierarki – kan tilegnes industristjernen Jean-Claude Biver. Tidlig på 80-tallet kjøpte sveitseren merkevaren for den nette sum av 16.000 dollar. Så startet gjenopplivingen.  

Selskapet som hadde vært ute av drift siden 1961 ble stablet på beina. Tuftet på prestisje. Kompliserte mekaniske urverk og tilsvarende høye priser bragte etter hvert Blancpain tilbake. Deretter til nye nivåer. Ti år senere solgte Biver arbeidet til Swatch Group for 43 millioner dollar. 

Fifty Fathoms

Den nye modellen som Blancpain lanserte tidlig i januar, startet sin historie lenge før ovennevnte revitalisering. På 50-tallet viste merket frem sin aller første Fifty Fathoms, en “moderne” dykkerklokke med vridbar bezel. Funksjonen gjorde at dykkere kunne sjekke tid brukt under vann. Fifty Fathoms var imidlertid ikke den første dykkerklokken, den tittelen gis heller til en finurlig Omega fra 20-tallet. I sin samtid skulle Blancpain konkurrere med ingen ringere enn Rolex – og andre – om tronen under vann. Dykkersporten var blitt populær, og dykkerne trengte utstyr. 

På innsiden: Blancpains kaliber 1315 er selvopptrekkende, og byr på timer, minutter, sekunder og datovisning. Gangreserven er 120 timer. Foto: Blancpain

Det Blancpain kunne by på, hvilket eksempelvis amerikanske spesialsoldater benyttet seg av, var en solid klokke som tålte dype dykk, med dykkerbezel og en selvlysende urskive som var lett å lese selv under vann. 

I dag er Fifty Fathoms en sportsklokke tilpasset dagens tilstander, hvor den i tilnærmet alle tilfeller er gått fra verktøy til luksusobjekt. Fra svømmeføtter til pensko. Med fint polerte detaljer, fancy urverk og tilhørende pris. 

Nylansering

Ferske Blancpain Fifty Fathoms “70th Anniversary Act 1” hedrer den opprinnelige modellen ved å redusere størrelsen på urkassen i stål, til 42,3 mm i diameter (ned fra 45 mm). Det er velkomment blant entusiaster. Designet bygger på modellens etablerte estetikk, med andre ord en moderne tolkning av det som kan sies å være merkets mest kjente produkt. Med safirglass, selvlysende visere og tall (også i bezelen) og en enkel, sort nylonrem. Urskiven er bokstavelig talt stemplet med jubileumet i hvite bokstaver. 

Videre er nyheten utstyrt med et egenprodusert, selvopptrekkende urverk. Kaliber 1315 har en praktisk gangreserve på hele 120 timer, hvilket betyr at den fint kan ligge i 4–5 dager uten bruk – uten å stoppe. På innsiden er lite nytt, annet enn at rotoren er gjort i platina for jubileumets skyld. I god dykkerklokkeånd er det hele vannresistent ned til 300 meter. Datovisningen, noe utradisjonelt plassert mellom kl. 4 og 5, er omdiskutert blant entusiastene. Mange mener de gjerne kunne vært foruten, mer tro mot originalen. 

Som navnet hinter til er 210 eksemplarer av denne modellen kun starten på jubileumsfeiringen. Hva andre akt vil by på vil nok tiden vise. Prisen er langt fra lav, satt til over 175.000 kroner. 

Livsstil
Reportasjer