<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
De visste: The Beatles avbildet i sin uniform, med chelsea-boots.  Foto: Getty Images / Getty Images

Tre chelsea-boots som tar deg til kontoret og hjem

Disse skoene fungerer like bra til slaps som til slips.

Det er ikke gøy å stille opp med fjellsko til dressbuksen, selv om den norske vinteren krever det. På samme måte er det minst like kjipt å spankulere med bare ankler og lave lakksko i kulden. Er alternativet å gi opp og hengi sin skjebne til fottøy med borrelås, glidelås og tekniske stavelser? Nei, se heller til chelsea-booten. 

Du tenker kanskje megler, BI-student, The Beatles eller Petter Stordalen ved nærmere ettertanke på den stilrene skinnstøvelen med elastisk sidepanel. De kunne og kan alle observeres i stilige, ankelhøye boots med historie helt tilbake til Victoria-tiden. Med riktig chelsea-boot kan du stille på alt fra forelesning til styremøte. Uten å måtte ta med ekstra innesko, altså. 

Klassikeren

Briten: Crockett & Jones Chelsea 8. Prisen er omtrent 6.500 kroner. Foto: Crockett & Jones

Mest formell og mest klassisk er en britisk utførelse. Sleek og sort kalveskinn uten tekstur. Tenk The Beatles. Dyrest er og mest pondus har Edward Green, men du kan heldigvis hente noe av den samme moroa fra eksempelvis Crockett & Jones og Loake til en rimeligere penge. Her vil det være kledelig med enkel lærsåle med tynn sparesåle på utsiden. Velg en modell med noe spissere tå. 

Den australske varianten

Den australske varianten: R.M. Williams Craftsman. Prisen er omtrent 5.000 kroner. Foto: R.M. Williams

I Australia har de virkelig lagt sin elsk på denne skostilen. Mest kjent er produsentene Blundstone og R.M. Williams. Sistnevnte er det mest “luksuriøse” og posisjonert deretter. Prisene er rundt 5.000 kroner. Blundstone er mer budsjettvennlig, tøffe og priset vel under halvparten, men gummisålene på brorparten av modellene er støpt på og dermed vanskelige å bytte når utslitt. R.M. Williams benytter randsøm og kan dermed repareres. En sko du kan gå long i. Mest kledelig er en modell med avrundet tåboks, i brunt skinn, eventuelt semsket for en mer uformell look. For norske forhold, velg en med yttersåle i gummi. 

Den moderne moteskoen

Mote-boots: Ganni Knee Chelsea Boots. Prisen er omtrent 4.600 kroner. Foto: Ganni

Chelsea-booten kommer i et utall forskjellige tolkninger, og har vært inn og ut av motebildet flere ganger enn selv den eldste Hollywood-skuespiller. Alle motehus har gjort sin egen coverlåt av skoverdenens superstjerne. Noen er ganske grelle. Andre fanger tidsånden. Nå til dags er Gannis varianter, med store gummisåler og kontrastsøm, populære valg. Til kontoret må en dog trå noe mer varsomt enn gatelangs på løkka. Mest allsidig er subtile farger og middels høyt skaft. 

Livsstil
Reportasjer