<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Uten sko, med hull: King Charles måtte ta av seg skoene under et besøk i en moské i London. Det viste seg at han hadde hull i sokken, til den britiske tabloidpressens store interesse. Hull i sokken til tross, den velkledde regenten følger imidlertid fortsatt regelen om at strømpene skal matche buksen. Foto: Getty Images

Kong Charles' sokker skaper overskrifter

Selv den britiske kongen kan få hull i strømpene, så hvordan velger man egentlig gode sokker til dressen?

Før skoen ble avkledd: Kong Charles og dronning Camilla, ulastelig antrukket. Foto: Getty Images

I februar skapte kong Charles overskrifter i den britiske tabloidpressen. Det i seg selv er naturligvis langt fra uvanlig. Men temaet denne gangen var nytt og uventet. Den ellers så ulastelig antrukne regenten ble her, under et moské-besøk hvor skoene måtte av, observert med hull i sokken. “King Charles suffers fashion faux pas” skrev The Telegraph. The Mirror: “King Charles suffers embarrassing yet relatable blunder that’s caught on camera”. Express: “King Charles has a hole in his sock – but royal fans praise his ‘sustainable’ style choice”. Fascinerende greier.

Ingen slipper unna hull i sokken, altså. Selv ikke en kar som har egen hoffleverandør. Og det er en ypperlig mulighet til å snakke litt om sokker til jobb. For hva er egentlig en god sokk, og hvor ser man etter ordentlige sokker i en tid hvor ankelsokker er akseptabelt i minusgrader og tennissokker går til “alt”? 

Enkle sokkeregler

  • Til dress er knestrømper det tradisjonelle valget. 
  • Match fargen på sokken med buksene, ikke skoene. 
  • Lin og bomull til sommeren. Tykkere ull til høst og vinter. 
  • Sorte silkestrømper til smoking. 
  • Hull i favorittsokkene? Systuer kan fikse dette for en rimelig penge. 

Sokkens fasit

Til dress er høye, ribbede sokker det tradisjonelle valget. Med andre ord snakker vi om knestrømper, som på engelsk omtales som over the calf – nettopp slike som kong Charles bruker. Hva er greia med slike? De holder leggene ute av syne om buksebeinet sklir opp, og krøller ikke nedover ankelen som en slapp tennissokk. 

Den britiske monarkens personlige favoritt, etter bedriftens status som hoffleverandør å dømme, er walisiske Corgi Socks. Oppskriften er forholdsvis enkel, med tynn ull, ribbet strikk, lang lengde og subtile farger.

Det tradisjonelle valget til dress: Ribbede, lange strømper i tynn bomull, som disse fra Falke. Foto: Falke

Charles har altså enkel tilgang på slike. Men her til lands er lange sokker nærmest blitt unobtanium i ordinære klesbutikker, hvor utvalget som oftest er redusert til hvor korte sokker du ønsker. Mer nisjefokuserte skomakere og dressforretninger redder imidlertid dagen for de som foretrekker lange strømper, samtidig som de også tilfredsstiller kunder med lavere strømpepreferanser, men øye for kvalitet. 

Hvilke skal du velge?

Det finnes en god del produsenter som fortsatt tar vare på disse “gammeldagse” sokkene, og Italia huser flere av disse. Eksempelvis representert ved merker som Bresciani og Mazarin, kjent for tynne ullsokker i alt fra silke til lin og bomull. Tilbake i Storbritannia kan en nevne Pantherella. Og fra nærmere trakter vil nok tyske Falke ringe en bjelle hos de dresskledde. 

Det er for øvrig ikke bare pris som definerer kvaliteten på strømpene. Svinedyre sokker i kasjmir eller silke er utrolig behagelig, men ikke de mest slitesterke. Lin er svalt og godt om sommeren, men ei heller like hardføre og ikke spesielt elastiske. Så om du vil unngå å dukke opp i selskap med hull i sokkene – som kong Charles – er det sikreste valget ull eller bomull.

Livsstil
Reportasjer