<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Den andre måneklokken

Omega Speedmaster er synonym med månelandingen, men ikke den eneste klokken som har vært på månen. Nå pusser Bulova opp sin egen, mindre kjente måneklokke. 

Romfartstema: Klokkemerket Bulovas nyeste lanseringer er langt fra nye, men re-lanseringer av eldre modeller fra arkivene. Fra venstre er “måneklokken” Lunar Pilot i originale farger, Accutron Astronaut med GMT-funksjon og Lunar Pilot i den nye fargekombinasjonen hvitt/blått. Foto: Bulova
Livsstil

I 1969 var Neil Armstrong og resten av teamet utstyrt med sveitsiske kronografer av typen Omega Speedmaster stroppet rundt romdraktene. Siden den gang har Speedmaster vært en av verdens mest ikoniske klokker, tett forbundet med astronautenes heltebragder. God reklame, kan du si. 

Etter dette har mange andre klokkemerker – enten som offisielt utstyr eller som astronauters private eiendeler – funnet veien til verdensrommet, men ytterst få andre på månens overflate. I den sistnevnte kategorien finnes Bulova, som kunne smykke seg med å ha vært på månen etter at kommandør David Scott brukte en prototyp fra merket som sin private klokke under Apollo 15 i 1971. 

Denne kronografen fra Bulova ble imidlertid aldri satt i produksjon i sin tid. Ei heller ble den aldri offisielt NASA-utstyr, noe Omegaen var. 

Dermed forble det stille rundt den andre måneklokken, helt til Scotts Bulova ble solgt på auksjon for 1,6 millioner dollar i 2015. Året etter lanserte Bulova en moderne utgave, med en større urkasse på 45 millimeter og et kvartsurverk på innsiden. Modellen ble passende nok navngitt Lunar Pilot. 

Oppussingsprosjekt

Nå, syv år etter “re-lanseringen”, har Bulova tatt en ny kikk på Lunar Pilot. Nytolkningen er ikke en omfattende oppussing, men nok til å vekke interesse hos entusiastene. Grunnen er enkel. Kronografen er redusert i størrelse, fra 45 til 43,5 millimeter – tro mot originalen. Pluss en ny fargevariasjon i blått/hvitt, for de som ønsker et noe mer moderne uttrykk enn det originale sort/hvitt-designet. Samtidig utstyres den med et presist kvartsurverk med høy frekvens. Klokken kommer med både stållenke og NATO-rem. Prisen er 8.295 kroner. 

Den nye Lunar Pilot kom ikke helt alene, for samtidig lanserte Bulova enda en klokke fra sine arkiver. Også denne med romfartshistorie. Modellen heter Accutron Astronaut, basert på referansen med samme navn fra 60-tallet. Astronaut ble i sin tid brukt av amerikanske piloter på det eksperimentelle rakettflyet X-15, som var et ledd i utviklingen av romrakettene til NASA. En av X-15-pilotene var for øvrig Neil Armstrong, som senere ble med på Apollo 11. 

I sin tid var denne klokken utstyrt med et elektronisk stemmegaffelurverk av lignende type som satt i flere NASA-fartøyers instrumentklokker. Men i den nye utgaven er det ingen batterier. I stedet er Astronaut nå utstyrt med et mekanisk GMT-urverk, hvilket bidrar til en nokså høy pris på 35.000 kroner. Produksjonen er begrenset til 300 eksemplarer.