<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Phillips

5 klokker som vil imponere enhver samler

Her er fem klokker som vil imponere enhver klokkesamler, men gå under radaren hos de aller fleste andre. 

Du imponerer kanskje naboen med flunkende ny elbil bestilt før årskiftet og glansende Rolex på lanken. Men skal du høste respekt hos de mest innbitte klokkenerdene, må det graves dypere. Det handler ikke nødvendigvis om pris, heller en x-faktor – som oftest en miks av særpreg, kvalitet og historie. Slike er på ingen måte enkle å finne, men i denne artikkelen har vi samlet et par eksempler. 

Sjelden vare: Daniel Roth fra omtrent 1990, “monopusher” kronograf produsert i 36 eksemplarer. Dette eksemplaret solgte auksjonshuset Phillips for nær en million kroner i november i 2022. Foto: Phillips

Daniel Roth

Luksuskonglomeratet Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) skal i år gjenopplive Daniel Roth fra 80-tallet. Merkevaren har ligget tilnærmet ubrukt i de rike franskmennenes skuff i flere år. Samtidig har mange kresne samlere fått øynene opp for denne noe obskure, men imponerende produsenten oppkalt etter grunnleggeren selv i 1988.

Klokke fra 90-tallet, urverk fra 30-tallet: Dette eksemplaret fra Daniel Roth er produsert på et baseurverk fra Lemania, produsert en gang på 30-tallet. Kun 52 slike kronografer ble solgt. Foto: Phillips

Daniel Roth er en velkjent urmaker som før han startet for seg selv – og ble en av de aller første independent-produsentene – gjorde superkarriere i Breguet. Under merket som bar hans eget navn lagde Roth årlig omtrent 500 klokker, ifølge Hodinkee. Roth ble kjent for ovale urkasser, klassisk finishering og kompliserte urverk. Han solgte seg helt ut av selskapet i 2000, og Bulgari var på kjøpersiden. 

Senere ble Bulgari selv kjøpt opp av LVMH, og det var altså slik merkevaren havnet i franskmennenes hender. Pressemeldingen som omtaler gjenopplivingen sier ikke noe om at opphavsmannen Roth, som nå lager klokker under et annet navn, skal være med denne gangen. 

Restarten med Bernard Arnault-penger i potten vil trolig bety økt oppmerksomhet rundt merket. Det kan igjen føre til økt samlerverdi og økte auksjonspriser på de gamle klokkene. Med andre ord er det nå en gyllen mulighet til å fortsatt være tidlig ute.  Selveste Daniel Roth produserte et begrenset antall modeller mens han fortsatt styrte skuta på 80- og 90-tallet. Skal man virkelig velge rett objekt, vil det være viktig å lete blant disse referansene. 

Fransk, laget i Sveits: Hermès H08, her i utgaven “Blue titanium”. Foto: Hermès

Hermès H08

Visste du ikke at Hermès også lager klokker – i Sveits? Vel, her hevder det franske motehuset seg nokså godt og beviser at de ikke bare er silkeskjerf og fjonge vesker. Etter lanseringen av sportsklokken H08 i 2021 later det liten tvil om det. Designet er lekkert og egenartet. Kvaliteten er respektabel. Og finisheringen er god. Prisen, fra 55.400 kroner, gjør H08 til et – spesielt blant entusiaster – spennende alternativ til mer ordinære og utbredte fra konkurrenter som Rolex, Tag Heuer og Omega.

Komplisert dressklokke: Chopard L.U.C Foto: Chopard

Chopard L.U.C Perpetual Twin

Chopard er nok et merke som for de fleste nordmenn heller vil være synonymt med noe annet enn klokker. Mer smykker enn mikromekanikk. Grunnen er enkel og at klokkekolleksjonen ikke har vært spesielt bredt markedsført her til lands. Men det var lommeur merket startet med i 1860, og deres første smykkekolleksjon kom ikke før på 80-tallet. 

Chopards mest spennende kolleksjon i dag er L.U.C, preget av dressy design. Modellserien Perpetual Twin byr på evighetskalender og et kronometersertifisert urverk – god presisjon. Urkassen i stål kommer i den nokså moderne størrelsen 43 mm i diameter, men greier å kombinere både tidløse og moderne designgreper. Evighetskalendere er imidlertid sjelden billig, ei heller denne – priset til nær 280.000 kroner. Fås også i gull, for de som skal være ekstra raffe. 

Designperle: Bulgari Octo Finissimo. Foto: Bulgari

Bulgari Octo Finissimo

Bulgari er forsåvidt også et “smykkemerke”. Produktet som virkelig har satt dem på kartet for klokkeentusiaster de siste årene er Octo, spesielt Octo Finissimo. Dette er en rekordtynn designperle med integrert lenke, tegnet av italieneren Fabrizzio Buonamassa Stigliani. Svært egenartet og blant flere omtalt som en kommende klassiker. Prisen for avbildet utgave er omtrent 189.000 kroner. 

Skjult budsjettfavoritt: Seiko SARB033. Foto: Seiko

Seiko

Sist ut på denne listen er en liten budsjettbonus fra Seiko. Den japanske produsenten stanset produksjonen av entusiastfavoritten SARB033 i 2020, men klokken er fortsatt forholdsvis enkel å finne på bruktmarkedet og burde være mulig å oppdrive til priser rundt 5.000 kroner. Og er du ekstra heldig, kan du finne den helt ny hos gråmarkedforhandlere. 

Så, hva er greia? Seikoen har egenprodusert urverk, lekkert design og en nær perfekt størrelse på 38 mm. Den kler det meste av lenker og remmer. Totalpakken er både budsjettvennlig og estetisk tiltalende, med likhetstegn til langt dyrere referanser fra premium-merket Grand Seiko. Det har gitt både SARB033 og SARX055, sistnevnte med en særegen snøflak-aktig urskive, kallenanvet “baby GS” blant samlere. 

Livsstil
Reportasjer