<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Til beskuelse: Kokkene jobber på utstilling, men ser ikke ut til å stresse med det. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Hit flokker restaurantgjestene

Foodies flokker til Esmée i København for heftig kaviar og barndommens softis i ny drakt.

Mange sultne restauranttravere felte nok en tåre i vinter da nyheten slo ned om at Noma i København, omtalt som “verdens beste restaurant”, skulle stenge. Den danske restaurantscenen har nå fått en stjerne mindre å glitre med.

Takk og lov for Esmée da, vil mange kanskje si. Det populære spisestedet på Kongens Nytorv er en aldri så liten fransk kulinarisk opplevelse. Som et lite stykke Paris, men med en skandinavisk twist og italiensk innpakning. Stedet åpnet dørene i juli 2021 og ble raskt en favoritt blant både moteprofiler og foodies. Og alt midt imellom.

Esmée

 
  • Restaurant inspirert av franske brasserier, men med en nordisk twist.
  • Åpnet i juli 2021 av Andreas Bagh.
  • Serverer lunsj og middag.
  • Kongens Nytorv 8, 1050 København.
Eyecandy: Restaurantens interiør er designet av det København-baserte designstudioet Space Copenhagen. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

It-retter i fleng

På menyen står velkjente klassikere som østers, brød og smør, hummer, pasta og risotto med rause mengder parmesan. Blinis med Ossetra kaviar fra Rossini servert på obligatorisk vis med hakket rødløk og crème fraîche er en klar favoritt. Til 375 danske kroner for 10 gram. Men så betaler man jo for presentasjonen også, på supersøt keramikk. Kjøkkenets rotisseri gir et diskret nikk til franske brasserier, mens den fløyelsmyke softisen som snurrer seg oppover til perfeksjon har fått ikonstatus. Det er milevis unna isen man spiste i baksetet som barn på sommerferie på Sørlandet.

I 2023 er en omhyggelig fotosession før man griper bestikket fatt blitt hverdagskost. Til glede for noen, irritasjon for de fleste. Og hos Esmée er det mye likbart content som kan knipses til Instagram-feeden, for de som er interessert i slikt.

Michelin-sjef

I hjertet av lokalet ligger det åpne kjøkkenet, hvor kokkene jobber på utstilling. Her kan hver minste lille fettsprut eller 3-sekunders regel potensielt sees av observante gjester. Det ser ikke ut til å bry kokkene, som jobber rolig med stålkontroll. Men så er det ikke fullt trøkk heller når Kapitals utsendte besøker restauranten ved lunsjtider.

Skandinavisk twist på Middelhavet: Esmée nikker passe diskret til Sør-Europa med pasta på menyen. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Esmée er stjernekokk Andreas Baghs første soloprosjekt. Sjefkokken har bakgrunn fra blant annet Michelin-restauranten Marchal på Hotel d’Angleterre.

Sjefen selv lar seg relativt hyppig intervjue i hjemlandet. I norsk presse forblir Bagh derimot en mer mystisk figur. Da er det hakket enklere å få tak i det danske designstudioet Space Copenhagen, som står bak interiøret i restauranten.

– Et nostalgisk nikk

Man spiser som kjent ikke bare med smaksløkene, men også med øynene. Og mange vil nok påstå at det er nok av eyecandy å hvile øynene på hos Esmée – også interiørmessig. Enten det er all den trendy marmoren, de grønne plantene eller den enorme krukken full av sitroner i entreen. Til tross for hvite duker på bordene er det likevel en forbausende avslappet atmosfære. Det er det kanskje designstudioet som skal ha noe av takken for.

– Designet byr på et nostalgisk nikk til sør-europeisk bespisning og blir en gjenklang gjennom lyset, det grønne og det luftige interiøret, skriver Peter Bundgaard Rützou og Signe Bindslev Henriksen hos Space Copenhagen i en e-post til Kapital.

Den spesifikke inspirasjonen for Esmée var menyen inspirert av Middelhavet og den grønne gårdsplassen utenfor restauranten.

Grønt er skjønt: Den grønne bakgården har inspirert interiøret. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

– Generelt når vi designer et lokale så henter vi inspirasjon fra det menneskelige aspektet og hva rommet får deg til å føle. Den holistiske opplevelsen av å bevege seg gjennom tid og rom og hvordan rommet endres over tid gjennom dagen, månedene og årene etter stedet er ferdig.

Space Copenhagen har jobbet på denne lokasjonen for andre prosjekter de siste tolv årene og er derfor godt kjent med bygget. De mener plantene har vært startpunktet for atmosfæren interiørmessig, og at målet var å respektere det vakre området rundt Kongens Nytorv, men å se det gjennom nye øyne.

Vått og tørt: Vinkjelleren til restauranten sørger for mye godt i glasset. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

– Vi har fått observere den grønne gårdsplassen komme til live mens den ble tett og innbydende, noe som er ekstremt sjeldent i bysentrumet i København. Det har vært veldig inspirerende å få bringe dette grønne inn og å behandle rommet som om det var et orangeri.

– Vi likte også utfordringen med å skape en atmosfære som føltes riktig for lokasjonen og rommet, men som også resonnerer med personligheten til Andreas Bagh og passer til hans ambisjoner.

Blinis til begjær: Menyens kanskje mest populære rett må være små blinis med russisk kaviar. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Livsstil
Reportasjer