<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Tidligere eier av sjelden Patek Philippe: Den amerikanske kunstneren Andy Warhol, her avbildet i 1980.  Foto: Getty Images / Getty Images

Warhols Patek Philippe solgt for millionbeløp

Kjendisstatus og samlerverdi ble en god kombo da Andy Warhols Patek Philippe Calatrava nylig ble solgt på auksjon. 

Deltagere på en Sotheby’s-auksjon i New York, avholdt 7. mars, kunne virkelig blafre med budspadene i kamp om en sjelden Patek Philippe, tidligere eid av den amerikanske popkunstneren Andy Warhol (1928–1987). Auksjonarius slo klubben i bordet på hele 101.600 dollar, tilsvarende nær 1,1 millioner norske kroner. Det var godt over det opprinnelige estimatet, med en forventet pris mellom 40.000 og 80.000 dollar.  

Den aktuelle klokken er en Calatrava ref. 2526 i rosegull med urskive i porselen, opprinnelig kjøpt av Warhol i Venezuela. Ref. 2526 ble produsert mellom 1953 og 1960, og markedsført med det sveitsiske prestisjemerkets første egenproduserte selvopptrekkende urverk. Dette er sjeldne greier. 

Spesielt er også at den forseggjorte urskiven er signert med forhandlerens navn. Såkalte double signed-urskiver er uvanlige og ekstra ettertraktet blant samlere, og kan derfor påvirke prisen betydelig – i svært positiv forstand. 

Klokken: En Patek Philippe Calatrava ref. 2526 i rosegull. Foto: Sotheby's

Kjendisstatus drar prisen opp

Warhol var for øvrig en stortilt samler og satt på et betydelig antall klokker. Etter kunstnerens død i 1987 ble det i hans hjem angivelig funnet hele 313 klokker. Alt fra Cartier til Rolex, fra Piaget til Jaeger-LeCoultre. Flere av disse har vært til salgs tidligere, blant annet en annen Patek Philippe ref. 2526 som solgte for 68.000 dollar i 2013. Calatraven som nå ble solgt, var også blant Warhols eiendeler som ble solgt på auksjon året etter hans død. Daværende kjøper var nå selgeren i New York. 

Dette var med andre ord en sjelden kombo av sjelden klokke og sjelden proveniens. Kjente eiere er en spennende greie for mange samlere med dype lommer, og de er villige til å grave nok i Goyard-lommeboken til å vinne heftige budkriger. Som i 2017 da skuespilleren Paul Newmans Rolex Daytona ble solgt for 17,8 millioner dollar. Marlon Brandos Rolex GMT-Master gikk for nær 2 millionar dollar to år senere. Forskjellen i oppnådd pris på disse og den aktuelle Warhol-klokken er naturligvis sammensatt. Men verdt å notere seg som en av grunnene er at begge de nevnte skuespillerne er betydelig mer avbildet og omtalt med sin respektive klokke. Brandos Rolex er eksempelvis svært godt kjent blant entusiaster som den han brukte i filmen Apokalypse nå! fra 1979 . 

En av de seneste gangene en klokke tidligere eid av Warhol ble solgt på auksjon var i 2021, da Christie’s klubbet en Calatrava ref. 570 i 18 karat gult gull til 150.000 dollar, godt over estimatet som var satt til 45.000–95.000 dollar. 

Livsstil
Reportasjer