<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Produsentene

Årets beste sommerklokker

Dette er årets hotteste klokker for årets hotteste måneder. 

Blant klokkeinteresserte er “sommerklokken” et årlig tema. Like mye tradisjon som debatten om russetiden burde droppes i mai og push-varslede nyhetssaker om fullbookede dekkforhandlere ved første snøfall.

“Jeg trenger en sprek badeklokke for å vise hvem jeg er på Sørenga.”

“Min Rolex er for dyr til å reise med på campingtur til Sverige.”

“Min A. Lange & Söhne i hvitt gull er for tung å drasse med når jeg skal gå Pilegrimsleden til Trondheim i fellesferien.”

Populære kriterier for en “sommerklokke”

 
  • Vanntett ned til minst 100 meter.
  • Rimelig.
  • Gjerne et sprekt design.
  • Fargerik.
  • Lenke eller gummirem. 
  • Bonus om klokken har GMT-funksjon.

Hver bidige vår er dette unnskyldningen kjøpeglade entusiaster bruker for å begrunne atter et kjøp. Helst i den femsifrede kategorien. Men som du nå kan lese om, kan man fint bruke vesentlig mindre mynt – eller fryktelig mye mer. Uansett: Morsomme sommerklokker hverken trenger eller burde koste mye penger. Enklest er det å skaffe seg noe du bekymringsløst kan traske rundt i, uansett turistdestinasjon, tøy og tilstand. 

Noen kriterier er det imidlertid verdt å kunne krysse av for før du trekker kortet hos urmakeren. Viktigst av alt er vannresistens. Uten dét vil gleden av ny klokke være usedvanlig kortlevd, med snipp, snapp, snute idet du hopper og treffer vannoverflaten i nærmeste badebasseng. Kjøp noe som gir lovnad om 100 meter eller mer. Selv om det høres overkill ut, vil det gi trygghet rundt plask. Mange nerder ville ikke engang vurdert noe mindre enn 200 meter, men 100 meter er altså en grei tommelfingerregel til sommerplasking. 

Mer nysgjerrig på klokker? Klokkelandslaget, en podcast fra Finansavisen, har spilt inn en egen episode om årets beste sommerklokker som du kan lytte til her: 

Klokkefolket setter også pris på spreke farger i sommerklokken. Det er gøy, årstiden verdig. Og fordi det om sommeren er varmt, burde du la skinnremmen ligge hjemme. Hvorfor? Vel, kroppsnære lærprodukter lukter fort mye verre enn skitne sokker etter å ha marinert i svette i solen. 

Her følger noen av sesongens beste alternativer, i de fleste prisklasser:

Christopher Ward The Twelve

Foto: Christopher Ward

Har du ikke råd til troféklokke nummer én (Patek Philippe Nautilus) eller to (Audemars Piguet Royal Oak)? Ingen fare. Du kan velge mellom et hav av andre sportsklokker i stål med integrert lenke og blå urskive. 

Blant de aller nyeste valgene innenfor denne kategorien er Christopher Ward The Twelve. 

Denne britiske klokkeprodusenten, grunnlagt i 2005, er nokså ukjent for de fleste. Årlig produserer de omlag 20.000 eksemplarer til mellom 10.000 og 30.000 kroner. Salg foregår kun gjennom deres egne nettsider. Christopher Ward er imidlertid godt kjent blant klokkeentusiaster. Først og fremst på grunn av deres såkalte verktøyklokker med mekanisk urverk, laget i Sveits – til forholdsvis snille priser.

The Twelve lanserte de tidligere i år. Dette er en dressy sportsklokke som vil vekke interesse hos de som drømmer om en Royal Oak, med 40 mm urkasse og arbeidshesten Sellita SW200-1 (38 timer gangreserve), som enhver urmaker over hele verden vil kunne fikse, tikkende på innsiden. 

Av materialer kan man velge mellom stål og titan. Sistnevnte er naturligvis dyrere, prisene er henholdsvis 1.350 og 2.075 euro før import, tilsvarende 16.000 og 24.500 kroner. Velger man gummirem i stedet er summene enda lavere. Vårt tips er imidlertid – generelt sett – å alltid kjøpe klokke på lenke om det er tilgjengelig. Å kjøpe denne separat på et senere tidspunkt vil være vesentlig dyrere. 

Apropos rimeligere, et enda rimeligere alternativ i samme stil er Tissot PRX-serien, som starter på 4.500 kroner. 

Et annet alternativ med noe av den samme estetikken er Jan Mayen fra det norske klokkemerket Straum, til 1.600 euro. Denne er dog for tiden i forhåndsbestilling med levering i november, så mest aktuell for deg med veldig sen sommerferie. 

Hermès H08

Foto: Hermès

Fra rimelig til rimelig dyrt. Vi var såvidt inne på denne knæsje nyheten fra motehuset Hermès, som stadig satser på skikkelige klokker, etter den store klokkemessen Watches and Wonders i mars. Nyheten var en fresh og sporty tolkning av merkets sære, men også ganske kule “hverdagsklokke” H08. Nå i karbon og spreke farger, enkelt og greit. 

Et uvanlig valg, og dermed den perfekte sommerklokken for de som er redde for å ha samme klokke og bil som naboen (Garmin og Tesla). 

Prisen er 6.800 dollar, omtrent 75.000 kroner i skrivende stund. Med på kjøpet vil du få anerkjennende blikk fra innehavere av eksentrisk klokkesmak. 

Rolex Day-Date

Rolex Oyster Perpetual Day-Date 36 Foto: Rolex

Enda dyrere. Rolex! Den perfekte klokken å skatteflykte til Sveits med i sommer. Aberet er at du nok ikke får tak i en før fellesferien. Nu vel. Kanskje du har bedre sjans i Rolexens hjemland. 

Under Watches and Wonders slapp Rolex en ekte 70-tallsvinkling på sin klassiske Day-Date. Gult gull, diamanter på bezelen og en urskive av edelstenen karneol. Ypperlig på middelhavsferie eller et pampete cruise à la Triangle of Sadness. Ja, den er kanskje nokså ekstravagant, men samtidig ganske sjarmerende. Best av alt? Gullklokken har 70 timers gangreserve og du kan plaske helt ned til 100 meters dyp uten å være redd for vannlekkasje. 

Prisen er også ekstravagant, “on request”.

Seiko 5 Sports 

Foto: Seiko

Puh. Tilbake i et approachable segment. Ingen sommerklokkeartikkel uten å nevne Seiko, for mange kongen av billig moro. Seiko 5 Sports er i likhet med den ikoniske forgjengeren SKX-serien blitt en go-to-klokke for de som ønsker å dyppe tåen i en kaotisk verden fylt med mekaniske klokker. Mye grunnet dets mange gode kvaliteter, som rimelig pris, et bra design som funker til “alt” og solid byggekvalitet. De samme kvalitetene gjør den også til den perfekte sommerklokken. Her er det attpåtil et utall forskjellige fargekombinasjoner å velge mellom. 

100 meter vannresistens, greit urverk, vridbar bezel i dykkerstil og masse sjarm for pengene. Nytt for året (i referansene SRPK29, SRPK31, SRPK33 og SRPK35) er en mindre urkasse i 38 mm – ekte unisex i perfekte sommerfarger som oransje, turkis og vaniljeishvit. Prisen er 3.998 kroner. 

Tudor Black Bay GMT 

Foto: Tudor

Ferie er lik reise. Og er man av typen som helst vil reise langt, er det praktisk med en klokke som kan vise flere tidssoner. Tudor Black Bay GMT er på få år allerede blitt en favoritt hos mange, spesielt fordi den gir mye av vibbene fra storebror Rolex GMT-Master II, men er mer retro og leken. For ikke å nevne billigere og mer tilgjengelig. 

Nytt for året er en hvit urskive med sølvaktige elementer. I kombinasjon med den pepsifargede bezelen er dette en smud sommerklokke. Utover urskiven er det ikke noe særlig (ingenting) nytt som skiller nye Black Bay GMT fra den eksisterende modellen. Men det betyr samtidig at man får en urkasse i stål i sweet-spot-størrelsen 41 mm, endog noe tykk, og ganske så upåklagelig byggekvalitet. Vannresistent ned til 200 meter og et urverk vel innenfor COSC-sertifisert presisjon. Tudor oppgir at spesifikasjonen tilsier at du skal kunne regne med at klokken ikke går saktere eller fortere enn -2/+4 sekunder pr. dag. For hvem vil vel komme for sent til lunsj i ferien?

Prisen er 45.850 kroner på lenke. 

Baltic Aquascaphe Marron

Foto: Baltic

Fra stort til lite merke. For et par år siden var bronse det store trendmaterialet å lage klokker i. Akkurat dette har roet seg litt blant produsentene nå. Iblant kommer det dog noen attpåklatter i nyhetsfeeden. I april var det Baltics tur. 

Hvem er Baltic? Microbrands er en term som brukes i omtale av mindre, ofte uavhengige klokkemerker. Designene er tidvis homage til ikoniske klokker fra større (og dyrere) produsenter, tidvis “mashups” – en miks av mye rart design og tidvis totalt originale. Franske Baltic er et slikt microbrand som har gjort seg bemerket med sine rimelige og svært vintage-inspirerte klokker. Aquascaphe var en av deres første modeller, og nå har de freshet opp porteføljen med en utgave i bronse og fumé-aktig urskive. Sistnevnte betyr at skiven har en gradvis endring i farge fra senter og ut mot bezel. Svært kledelig i dette tilfellet. 

Aquascaphe Marron er utvilsomt en dykkerklokke, med 200 meter vannresistens, vridbar bezel og gummirem som etterligner slike fra 60-tallet. Så en sommerklokke er den utvilsomt. Ekstra gøy er det at siden urkassen er laget i bronse, vil du fort se litt patina når sommerens sjøbad og svette kommer i kontakt med materialet. Det kan du nokså lett vaske bort igjen, og er du heldig, tror duden i nabosolsengen at du har skaffet deg gullklokke. Men du vet at prisen kun er omtrent 7.400 kroner med dagens kurs.

Richard Mille RM 07-04 A

Foto: Richard Mille

Hvis vi først skal totalt forbigå kriteriet om at sommerklokken burde være relativt rimelig i innkjøp, kan vi likesågodt snakke om Richard Mille. Dette er ifølge Morgan Stanley det sjette største sveitsiske merket mål etter omsetning. De lager knappe 5.300 klokker i året, men siden de alle er svinedyre, omsetter selskapet anslagsvis for rundt 1,3 milliarder sveitserfranc og sitter på 2,7 prosent av verdien i markedet. 

Richard Milles bidrag til sommerklokkelekene er RM 07-04 Automatic Sport. Den ble tidligere i år lansert som merkets første sportsklokke for damer, utviklet i samarbeid med seks kvinnelige idrettsstjerner, blant andre alpintkjører Ester Ledecká, racingfører Aurora Straus og friidrettsutøver Nafissatou Thiam. 

Det automatiske urverket er utviklet spesielt for å få plass i den mindre urkassen (Richard Mille lager ofte svære klokker). Nedenfor kronen finner du en slags funksjonsknapp, hvor brukeren kan styre hvilke funksjoner man vil justere – eksempelvis om du skal stille viserne til din nye lokale tidssone idet du lander på feriedestinasjonen. 

Det villeste med klokken er nok vekten. Merket satser som vanlig på å gjøre produktene sine superlette, ved å bruke en mengde sære materialer i urkasse og urverk. RM 07-04 veier kun 36 gram. En helt rå klokke. Punktum finale. 

Pris? Please, ikke spør. Den er latterlige 185.000 dollar, tilsvarende to stykk gode, norske millioner. 

Swatch Shades of Neon

Foto: Swatch

Deler du to millioner på 2.439 får du sånn circa prisen på neste og siste sommerklokke i vår kåring for 2023-sesongen. For 820 kroner kan du chille på beachen med en helt ny, fresh Swatch Shades of Neon fra merket som på 80-tallet reddet den sveitsiske klokkeindustrien

Okei da, så lover den bare vannresistens tilsvarende 3 atmosfærers trykk (30 meter), men se så gøy. Rosa, neongul, grønn og blå. Kvartsurverk med timer, minutter, sekunder, dag og dato. Hva mer trenger man egentlig?

Neon-plastklokken er ikke større enn 34 mm, men stort flere millimeter trenger den ikke, da fargene gjør den lett synlig uansett. Unisex så det holder, for hele familien. Passer til alt fra badebukse til smoking.

Livsstil
Reportasjer