<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kul kontorstol: Ry ble designet av Sven Ivar Dysthe og var i produksjon på 60-tallet. Det er det norske selskapet Eikund som nå setter den tilbake i produksjon.  Foto: Colin Eick/Eikund

Relanserer gammel, norsk kontorstol

Designklassiker tegnet av Sven Ivar Dysthe på 60-tallet settes tilbake i produksjon. 

Nordmenn er nærmest verdensmestere i å både snakke om og bruke penger på oppussing, interiør og møbler. Men norsk design, vel, det er det ikke like mye snakk om. Da drar vi heller på Ikea. Men de siste årene har den norske møbelhistorien fått mer oppmeksomhet. Gamle furumøbler som før ville gått på dynga, går i dag for mange tusenlapper på Finn.no og inviterer til budkrig hos auksjonshusene. 

Nå har Egersund-selskapet Eikund, en relativt fersk møbelprodusent som gjør dypdykk i norsk historie, relansert en 60-tallsstol av Sven Ivar Dysthe (1931–2020). Den velkjente industridesigneren står bak norske klassikere som 1001-serien, Planet, Laminette og Paraseat. 

Sven Ivar Dysthe

  • Født 25. august 1931 i Oslo. Døde 1. mars 2020. 
  • Gikk i lære som møbelsnekker i Trondhiem fra 1947 til 1950.
  • Tok utdannelse innen industridesign ved Royal College of Art i London. 
  • Jobbet for en rekke arkitekt-, møbel- og designfirmaer gjennom karrieren. 
  • Blant hans mest kjente design er 1001-serien, Planet, Laminette og Paraseat-serien.
  • Ble utnevnt til ridder av første klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 
Kilde: Store Norske Leksikon

Stolen som nå relanseres er RY, en slags old-school kontorstol som fint også kan ta steget inn i spisestuen, på venterommet og sikkert snart er å se i din lokale IT-restaurant. Rammen er laget i tre, kommer i to versjoner (med eller uten armlener), og du kan velge mellom skinn- eller stofftrekk.

– Hvordan var prosessen med å få rettighetene til å produsere designet?

– Ofte begynner vi prosessen uten å ane hvem som har rettighetene. Da må vi grave i gamle arkiver og banke på dører til familiemedlemmer og relasjoner til den avdøde designeren. Med Sven Ivar Dysthe var vi så heldige å få prate med ham direkte og komme frem til en avtale før han dessverre gikk bort i 2020, forteller Morten Hippe i Eikund. 

Foto: Colin Eick/Eikund

Graver i arkivene

Tidligere har møbelselskapet relansert og laget design fra andre norske designguruer, slike som Fredrik Kayser, Sigurd Resell og Arne Tjomsland. Grunnen til at de valgte akkurat Dysthes RY-stol denne gangen var etterspørsel. 

– Etterspørselen etter en komfortabel stol fra mid-century har vokst seg stor på Eikunds syv år, og vi skjønte at vi måtte finne den perfekte stolen. RY ble da en soleklar vinner. 

– I tillegg til å være komfortabel er den både vakker og annerledes – den har et formspråk man helt klart legger merke til. Det er rett og slett en ikonisk stol, med et så gjennomført design at man til stadighet oppdager nye detaljer, som tilhører sjeldenhetene og fortjener å bli gjenopplivet, fortsetter Hippe.

Foto: Colin Eick / Eikund

Livsstil
Reportasjer