<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Årets sommermote

I tvil om hva du skal ha på deg i sommer? Ta en titt her. 

På båten

Ut på tur på sjøen? Høye hæler på båt har aldri vært noen god idé annet enn på cruise. Det er noe med balanse og bølger, og det er dessuten verdt å huske på at for noen båteiere er det bannlyst å klyve om bord i båten med sko på beina. “Hun er nylakket, hun er tander.”

Tenk bare på når rikmannspersonlighetene i HBO-serien Succession entrer familieyachten barbeint (“teakdekk, ingen sko”), – og gjør et relativt stort poeng ut av det overfor uvitende i båtgamet (“selg og negl ute, kompis”). 

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Skal du ha såler, gå for flate. Og gjerne med stropper så de ikke sklir av føttene når du balanserer ombord.  Hvite såler som ikke legger igjen merker på dekket er også smart for å bevare båtfreden. Og vil du gå sokkeløs, men ikke i sandaler? Docksides fra Sebago blir bare bedre med alderen og er alltid et sikkert valg. 

Ikke glem den varme genseren. Lær av sørlendingene i Arendal som er født under solen, men likevel sjelden blir sett uten en ullgenser over skuldrene. For selv om det koker i Pollen og svetten glinser i pannen idet du går om bord, blir det alltid kjølig på sjøen. En varm strikkejakke i ull derfor er obligatorisk. Eller søk etter en skikkelig v-hals i lys farge.

Nå som vi først er inne på båt: Bare tanken på å sitte i et åletrangt antrekk på båttur gjør oss matte. Det er sommer, du har fri – gå for noe løst og behagelig. Men veldig gjerne noe chic. Man trenger tross alt ikke kle seg for søndagstur i marka, spesielt om det ikke er deg som skal brette opp ermene når den gamle båtmotoren stopper for n-te gang. 

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Tenk heller i retning av Grace Kelly og Jackie Kennedy Onassis på 50- og 60-tallet. Tidløst, elegant og komfortabelt – gjerne i maritime farger. Et silketørkle transporterer deg ikke bare automatisk til Gardasjøen, Como eller Den franske rivieraen, men er også svært praktisk for å holde håret unna ansiktet når det virkelig blir vind i seilene, eller til å knyte rundt halsen om den friske sjøluften blir litt for sterk kost. 

Ja, vi skjønner at dette er litt utopi, men det er lov å drømme. Det er også lov å pynte seg litt, og husk en veske stor nok til å romme solkrem.

Skal man først være pampete på herresiden, kjør blå blazer (helst med gullknapper) og kremhvite chinos. Dropp lave bukser, gå heller for noe høylivet. Gjerne med folder og oppbrett – ekstra dresset, som de avbildede fra svenske Casatlantic. Hold deg unna skinny fit-jeans. Et annet, solid båtplagg som også funker på land er en romslig, kortermet skjorte med camp collar

Bestefarstilen til sjøs kompletteres med en bleket solhatt i japansk denim og en krøllete, blåstripete skjorte. Blir det for mye, kan det enkelt dresses ned med en gammel army-jakke i stedet for club-blazeren. 

Til båtturen

Kjole til dame fra Polo Ralph Lauren/Ferner Jacobsen, 8.199 kroner.

Silketørkle fra Hermès, 6.600 kroner.

Veske med frynser fra Maje/Zalando, 2.855 kroner.

Strikkejakke til dame fra O.A.D/Ferner Jacobsen, 8.000 kroner.

Sandaler til dame fra Vagabond, 1.049 kroner.

Blazer til herre fra Cavour, 8.499 kroner.

Skjorte til herre fra Cavour, 1.899 kroner. 

Båtsko fra Sebago/Ferner Jacobsen, 1.899 kroner.

Hvite bomullsbukser fra Casatlantic, 1.360 kroner. 

Vintage armyjakke, omtrent 1.000 kroner. 

Denimhatt fra Orslow, 1.399 kroner. 

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

På stranden

Hvite håndklær gjør seg dårlig på stranden. Det ser kanskje bra ut til å begynne med, men etter første runde med solkrem er hvitt blitt gult. Da er selv palmer i solnedgang fra venneturen til Magaluf-turen å foretrekke, unntaket er håndkler med avbildet ulv i måneskinn. Skaff deg heller et lekkert strandhåndkle av den fargerike typen som maskerer både det ene og det andre.

Så til strandvesken. Er det egentlig vits i å investere dyre dommer i noe slikt? Nei. Solkremen vil til slutt lekke oppi uansett og poden ender alltid opp med å søle sjokoladeis. Det betyr imidlertid ikke at du skal gi opp og møte på stranden med en plastpose fra supern. 

Sommer er synonymt med stråvesker som lar tankene vandre til eksotiske reisemål. Og hvert år kommer de i mange ulike størrelser og fasonger – med eller uten dekorative detaljer. Her kan du blåse av et godt budsjett på en stråveske fra Prada. Men du trenger ikke.

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Har man først sikret seg et iøynefallende strandhåndkle og en veske, kan det være like så greit å huske på et par luftige sandaler som ikke ødelegger helheten. De ti år gamle, slitte Adidas-slippersene gjør seg best i hagen. 

Det Oslo-baserte motemerket Envelope1976 teamet i fjor for første gang opp med det norske sandalmerket Sleepers, som lager flipflops av naturgummi. Denne sommeren har de oppdatert samarbeidet med nye farger, men vi liker fjorårets sandaler som lett vil gå i ett med omgivelsene ekstra godt. 

Smykker og solbriller er imidlertid den største prikken over i-en på stranden og gjør seg ekstra godt i strandbaren.

Husker du Daniel Craig i rollen som James Bond som kommer opp av sjøen i en lyseblå shorts? Orlebar Brown er merket du ser etter. De lager samme teddy-polo som Sean Connery tasset rundt i på stranden i Jamaica i Dr. No. Looken kompletteres med knæsje, korte shorts i lin. Ta den helt ut med et smykke av skjell. 

Er du av den lystige og litt hippe typen, tar du også med et vanntett engangskamera på beachen. Og litt lektyre du kan briefe med når du er tilbake fra ferien. Er du finansfolk, tar du med en tykk bok, eksempelvis Slouching Towards Utopia: An Economic History of the Twentieth Century av superøkonomihistoriker James Bradford “Brad” DeLong, hvis innhold du kan briefe med på jobb etter endt fellesferie.

Vil du heller se ut som en surfende hippie enn 007? Få ikoniske produkter har greid å holde godformen siden dets unnfangelse. Men det har ikke vært noen utfordring for en surfeshorts fra 60-tallets California. Birdwell Beach Britches er et ikonisk badetøy og kan attpåtil bestilles på egne spesifikasjoner. 

Til stranden

Strandhåndkle fra Missoni/Bellas Hus, 2.030 kroner.

Stråveske fra Glitter, 299 kroner.

Slippers til dame fra Envelope1976xSleepers, 399 kroner.

Solbriller fra Glitter, 99.90 kroner.

Halskjede fra Anni Lu, 1.000 kroner.

Armbånd fra Anni Lu, 800 kroner.

Shorts til herre fra Orlebar Brown/Ferner Jacobsen, 2.199 kroner. 

Teddypiquet til herre fra Orlebar Brown/Ferner Jacobsen, 1.799 kroner.

Båtsko til herre fra Sebago, 1.899 kroner. 

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

På roadtrip og i byen

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

Om nyhetsbildet preget av svak krone, skyhøy eurokurs og enda dyrere flybilletter har skremt deg til å holde deg hjemme i sommer, kan en roadtrip eller bytur kanskje lette litt på humøret. Ja, så er bensinen likevel dyr, men gjør det hele til en opplevelse og en perfekt anledning til å dresse seg opp. 

Tenk tidløse trenchcoater. Elegant som bare det, og samtidig veldig behagelig og praktisk. Ofte vindtett og vannavstøtende, hvilket er perfekt når taket er rullet ned eller du kommer utfor en typisk norsk sommerdag. Har du ikke trenchcoat allerede, finnes det utallige versjoner i din nærmeste handlegate. Ellers er det også et ypperlig plagg å kjøpe brukt. Finn i så fall et vintage eksemplar av klassikeren fra Burberry. Da har du trolig jakke livet ut. 

En annen klassiker med samme vibber er silketørklet. Enten du sikter etter glamorøse Grace Kelly-vibber eller en rojal estetikk inspirert av dronning Elizabeth – eller Bridget Jones, for den saks skyld. Tørkleet er fra Hermès. Kostbart, men ikonisk. 

Husk veske stor nok til alt du trenger, gjerne i en av sesongens trendy, friske farger som vil livne opp resten av antrekket og dagen din. Eksempelvis: veskemodellen Papavero fra italienske Parise. Navnet betyr “valmue” oversatt til norsk, og det lever den virkelig opp til. En syrlig rødfarge lar tankene lett vandre til toscanske landeveier med grøftekanter farget av nettopp den vakre valmueblomsten.

Om turen går i kjøretøy uten airconditioning, velg noe lett. Linbukser vil være genialt og svalt. Samt noen enkle sneakers, eksempelvis klassiske Vans. “Steve McQueen bak rattet på racerbil”-looken kompletterer du med en semsket skinnjakke i reserve, et par solbriller fra Persol og en måneklokke i form av Omega Speedmaster

Sist, men ikke minst: La oss ikke glemme paraplyen. For selv om det er sol når du setter i gang turen, vet du at det ikke varer evig, at parkeringsplassen kan være langt unna hotellet og din nye semskede jakke helst ikke skal dynkes i vann. 

Det er tross alt norsk sommer. 

Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen

På roadtrip og i byen

Trenchcoat til dame fra Max Mara/Ferner Jacobsen, 6.599 kroner.

Silketørkle fra Hermès, 5.200 kroner.

Veske fra Parise/Ferner Jacoben, 5.799 kroner.

Linbukser til herre fra Cavour, 2.999 kroner. 

Skinnjakke til herre fra Cavour, 13.999 kroner. 

Solbriller fra Persol, 2.150 kroner.

Sneakers fra Vans, 750 kroner. 

Klokke fra Omega, 80.100 kroner. 

Paraply fra Fox Umbrellas, 1.999 kroner. 

Livsstil
Reportasjer