<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Coastal grandma chic: Skuespiller Diane Keaton i den romantiske komedien Something’s Gotta Give (2003) er internettets favoritteksempel på trenden om å kle seg som en rik bestemor som bor ved sjøen. Beige er favorittfargen. Lin er ett av favorittmaterialene.  Foto: Shutterstock/NTB

Bestemorstilen er blitt en sommertrend

Sommerens trendy hvite linplagg à la Diane Keaton i en romcom-film er over alt nå. Men det passer dårlig overens med Aperol spritz og sjokoladeis. 

Fjorårets coastal grandma chic-trend ser ikke ut til å forsvinne med det første. Den omfavnet lyse linplagg i komfortable, løse snitt – stilen man ofte kunne se på skuespillere som Meryl Streep og Diane Keaton i romantiske komedier som It’s Complicated og Something’s Gotta Give. Omtrent alltid med stråhatt, et glass rosévin i hånden eller en kaffekopp, skuende ut på stranden fra sommerhuset sitt. Blir det egentlig mer sommerstemning enn det? 

Hvite linplagg er overalt i motebildet også denne sommeren. Gjerne i sett med matchende skjorte og løse bukser, men også i form av lekre kjoler og skjørt. 

Motemerker som Max Mara, Ralph Lauren og Jil Sander har kastet seg på bølgen. Det hele oser av italienske og franske bestemødre på Rivieraen som har øye for estetikk og sans for komfort. For lin må sies å være det ultimate sommermaterialet. Den vegetabilske naturfiberen føles svalende på hete sommerdager og tørker fort når solens sterke stråler tvinger frem kjipe svettemerker.

– Lin er så kjølende og behagelig. Sånn sett er det tragisk at de fleste sommerkjoler man får kjøpt nå er laget i polyester eller i linblandinger, sier Tone Skårdal Tobiasson, redaktør for NICE Fashion.

Hun sikter til plagg som med det blotte øye ville gått for å være lin, men som på etiketten viser seg å være en blanding av lin og andre fibre, eksempelvis bomull. Stella McCartney, Bottega Veneta, Tiger of Sweden, Toteme og By Malene Birger er bare noen av de som tilbyr dette denne sommeren.

Slik fjerner du flekken og vasker lin

Hva gjør du egentlig når uhellet er ute og noen søler knalloransje Aperol spritz over de hvite linbuksene dine, eller podens sjokoladegelato eller skrubbsår setter spor på favorittkjolen? For ikke å snakke om fettsprut fra sommerens grillfester?

– Få plagget ditt fortest mulig under en vannkran og spyl flekken ut med lunkent vann samme veien som flekken kom inn, tipser Skårdal Tobiasson.

Gode flekkfjerningstips fra Lettstelt

Rødvin, saft og andre fruktflekker: Ny flekk: Spyl så varmt vann som stoffet tåler gjennom flekken før den har tørket. Bruk enzymholdig vaskemiddel. Gammel flekk: Bløt flekken med glyserol, vask bort med lunkent vann etter ti minutter.

Iskrem: Spyl gjennom flekken og la den ligge i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel i et kvarter til to timer. Kortere tid for kulørte tekstiler og nyere flekker. Skyll godt.

Ketchup: Børst bort alt som er løst. Fukt flekken med oppvaskmiddel og spyl igjennom.

Svette: På vaskbare stoffer: Vask med enzymholdig vaskemiddel eller fukt flekken med eddik eller en spiseskje salmiakk til en desiliter vann. Skyll godt etterpå.

Øl: Gni med lunkent vann eller spyl igjennom. Vaskbare stoffer: La flekkene ligge i en løsning av enzymholdig vaskemiddel og skyll.

Fett: På vaskbare stoffer: Fukt flekken med flytende oppvaskmiddel. Skyll med varmt vann, gjenta om nødvendig.

Kosmetikk: Start med å smøre flekken inn med oppvaskmiddel. Spyl så igjennom med så varmt vann som plagget tåler.

I boken Lettstelt skriver hun og Ingun Grimstad Klepp blant annet om hvordan man kan vaske lin og fjerne flekker. Grimstad Klepp arbeider ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met.

Er du blant dem som har tråkket i baret og vasket bunadsskjorten i lin med vaskemidler tilpasset ull og silke, slik som Milo? Du er neppe den eneste. Men linklær må behandles annerledes, ettersom det ikke er animalsk fiber slik som nettopp ull og silke. Det tåler enzymer og kan vaskes med vanlig vaskemiddel.

Lin skal så langt det er mulig vaskes under 60 grader. Materialet liker ikke mekanisk bearbeiding og bør derfor vaskes forsiktig, helst ikke sentrifugeres så hardt heller og aldri i tørketrommelen, skriver vaskeduoen i boken sin.

Livsstil
Reportasjer