<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Enorm økning i falske vaksinesertifikater

Antallet personer som blir med i grupper der de skaffer seg falske negative tester og sertifikater har økt kraftig bare de siste dagene. 

Tar snarveier: Sikkerhetsselskapet Check Point Research forteller at etterspørselen etter falske vaksinesertifikater og falske negative tester har økt enormt i sommer.  Foto: Torstein Bøe/NTB
Næringsliv

Økningen er blitt svært merkbar etter at flere land og byer i Europa har annonsert at det kreves vaksinesertifikat eller en negativ coronatest for å komme inn på restauranter, kinoer eller arrangementer. På meldingstjenesten Telegram tilbys det nå falske dokumenter, og spesielt Frankrike trekkes av sikkerhetsselskapet Check Point Research frem som et av de råeste eksemplene.

Antallet som blir med grupper for falske tester og sertifikater øker dramatisk, og er i flere land mer enn tidoblet. Fra noen få hundre brukere på starten av året er nå tusenvis av mennesker med i slike grupper. Spesialtilbud og lokaliserte kommunikasjonskanaler er blitt tilgjengelig på flere språk.

Etter at den franske presidenten, Emmanuel Macron, nylig gikk ut med de nye reglene, økte etterspørselen etter falske sertifikater i Frankrike med 5.000 prosent. Mange nekter å la seg vaksinere, eller kan av andre grunner ikke fremlegge en negativ test, derfor ser de etter andre måter å komme seg rundt reglene på.

Vaksinesvindel: En hacker selger her falske sertifikater for 75 euro. Foto: Check Point Research

– Vi ser jo nå at vaksinasjonssertifikater eller bevis på negative tester blir påkrevd mange steder, enten det er for reiser, restaurantbesøk eller kultur- og sportsbegivenheter. Nettkriminelle prøver å dra nytte av situasjonen og tilbyr hjelp til å omgå reglene på Telegram, sier Jørn Nygård, norgessjef for Check Point Software. – Den enorme interessen utgjør en farlig spiral, fordi jo mer penger hackere tjener på slike aktiviteter, jo mer prøver de å forbedre metodene sine for å øke fortjenesten enda mer.

Når flere land kommer med lignende regler, ligger det an til at hackere og svindlere også her vil utnytte situasjonen, og de gruppene som tilbyr falske papirer dekker nå også land som Nederland, Sveits og Hellas.