<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fra hytteprosjekt til millionbutikk

For Aksel Kverneland skulle et prosjekt på hytta bli levebrødet til både ham selv og sønnen. Nå omsetter de i hundremillionersklassen og har nesten slitsomt mye å gjøre, forteller han.

Travle dager: – Pr. i dag trenger vi ikke selge, sier Aksel Kverneland. Den teknologiinteresserte gründeren gjør god butikk med Kverneland Energi, et selskap som leverer fornybare energisystemer. Foto: Carina Johansen/NTB
Næringsliv

– Jeg startet med sol i 2000, da jeg overtok hytta på Sørlandet etter mine foreldre. I utgangspunktet skulle vi legge kabel for å få strøm til hytta, men installasjonen ble så dyr at vi droppet det og valgte solceller. Dette fikset og skrudde jeg på frem til 2016, da det endelig hadde blitt et perfekt anlegg, og det fungerte så godt at vi forsto at det var noe vi også kunne begynne å tilby til andre, sier Kverneland til Kapital.

Gründeren, som er utdannet sivilingeniør fra Tyskland, jobbet tidligere i landbasert industri og har drevet eget konsulentselskap i en årrekke.

– Og nå har du gjort business ut av hobbyen?

– Jeg har egentlig det. Den eldste sønnen min er utdannet sivilingeniør fra Universitetet i Agder, og var veldig ivrig med å komme i gang med firmaet. Vi startet det sammen, og det har vært vår felles lidenskap, en baby for oss. Det er noe vi har levd og åndet for i mange år, og nå får vi veldig godt betalt for innsatsen.

Den eldste sønnen min er utdannet sivilingeniør fra Universitetet i Agder, og var veldig ivrig med å komme i gang med firmaet. Vi startet det sammen, og det har vært vår felles lidenskap, en baby for oss. Det er noe vi har levd og åndet for i mange år, og nå får vi veldig godt betalt for innsatsen.
Gründer og daglig leder Aksel Kverneland i Kverneland Energi

Store industriprosjekter

Ifølge Kverneland benyttes mye av lærdommen fra hytteprosjektet når Kverneland Energi i dag gjør større, industrielle installasjoner.

– Vi har blant annet levert energisystem til turisthyttene i Stranddalen, vi har 60 oppdrettsanlegg i Norge og Canada som går på batteri, leverer energisystemer på Svalbard, holder på å installere det første anlegget til Avinor på Sola flyplass og ikke minst Stavanger havn. For øyeblikket tester vi en flyttbar ladecontainer som skal til Skagerak Energi. Denne kan lade 360 kilowatt, noe som foreløpig er det heftigste som finnes på markedet, sier han.

I forhold til slike prosjekter blir det å være selvforsynt med strøm på hytta som en gimmick å regne, og Kverneland installerer da heller ikke lenger for privatkunder – det blir for smått. Selskapet omsatte for over 112 millioner i fjor, mer enn en dobling fra året før, og venter å doble igjen i år. Resultatet i 2021 endte på snaut ni millioner kroner. Kverneland har i dag 25 ansatte og skal ansatte omtrent én pr. måned dette året – om det finnes folk.

– Ingeniørene kommer til oss når vi har presentert oss for dem og sier at de vil begynne med én gang. Men montører og elektrikere er vanskeligere å få tak i. Man skulle nok aldri kastet ut sløydsalen fra norske skoler, det vil alltid være behov for flinke fagfolk. Vi ansetter de vi finner, sier solsjefen.

Ser oljenedtur 

For å forklare boomen som nå finner sted i solkraftbransjen, viser Kverneland til anslag fra Rystad Energy over hvor stort solenergi kommer til å bli. I en rapport fra mars skriver analysebyrået at kapasiteten på verdens tak kan komme til å nå 94,7 gigawatt innen 2025.

– Vi tror at solceller, batterier og energistyringssystemer kommer til å ta en stadig større plass i energibildet. Sol kommer til å bli det største på verdensbasis og en vinner innen energiproduksjon globalt sett, etter som de fossile energikildene mer eller mindre fases helt ut, sier Kverneland.

Han holder selv til på Klepp utenfor oljebyen Stavanger og tror at den fornybare revolusjonen vil få store konsekvenser for regionen han befinner seg i.

– Nå er det all-time high i oljen, men nedturen har egentlig begynt, og det kommer til å bli ganske bratt nedover. Det er bare det at mange av de som jobber i oljebransjen ikke har fått det helt med seg, fordi de har så mye å gjøre for øyeblikket, sier han.

Kverneland trekker frem bærekraft som viktigste driveren i en slik utvikling.

– Det er ganske bra trøkk fra det offentlige knyttet til bærekraft. Alle må fylle visse bærekraftmål, noe som passer veldig bra med vårt slogan – vi lager teknologi som skaper bærekraft. Når vi installerer for store industrikunder, får de en bærekraftrapport som følger installasjonen, som de igjen kan bruke overfor sine kunder når de skal dokumentere hvor bærekraftige de er i forbindelse med anbud.

– Trenger ikke selge

I tillegg nyter Kverneland Energi selvsagt godt av høye strømpriser. For selskapets anlegg anslår sjefen nå en nedbetalingstid på mindre enn fem år, og påpeker at anlegg som er riktig installert varer 30.

– Ikke vanskelig å selge inn, altså?

– Nei, i dag er det sånn at kundene ringer meg når jeg står i dusjen om morgenen og spør hvor tilbudet blir av. Pr. i dag trenger vi ikke selge, kundene kommer til oss.

Han bekrefter at innkjøpsprisene har kommet opp, men avviser at de har hatt problemer med å skaffe deler og utstyr.

– Vi bestiller ekstremt store kvanta for 12 måneder om gangen, for å sikre tilgjengeligheten, og har ikke opplevd noen vanskeligheter, annet enn litt på halvlederteknologi. Men det er nok fordi vi har tenkt planmessig og bestilt lang tid i forveien – jeg vet at endel ikke planlegger, og de kan oppleve å ikke få tak i det de trenger.

Klar for kamp

Også Aksel Kverneland opplever at det er store aktører som snuser på deres domene, men han uttrykker ingen videre bekymring for konkurransesituasjonen.

– Vi skal vinne over dem uansett, sier han.

– Dere er i hvert fall godt posisjonert?

– Knallbra. Vi har mer å gjøre nå enn vi har hatt noen gang, til tider er det rett og slett litt slitsomt mye å gjøre. Men man kan ikke klage heller.