<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Illustrasjon: Kapital

Dette er de mest populære aksjene i metaverset

Metaversaksjer kan være lovende investeringer i selskaper med stort vekstpotensial, men like gjerne enorme tapssluk for risikoelskende investorer. Kapital har sett nærmere på noen av de mest aktuelle aksjene.

Tekst: Ole Martin Åsland

Det er på metaverset – på det mange beskriver som fremtidens sosiale samhandlingsplattform – det skjer. I alle fall hvis vi skal tro eksperter og trendanalytikere. Hvis man ønsker å posisjonere seg for det som kan bli et digitalt gullrush, er mulighetene enorme. Både velkjente travere og nyetablerte ungfoler av selskaper fra teknologibransjen stormer frem på metaverset i håp om å ta del i den forespeilte pengegaloppen. Men den kan like gjerne ende som gedgine tapssluk da risikoen knyttet til mange av disse aksjene er stor. Kapital har derfor tatt et dypdykk i dette nye investeringsuniverset for å se nærmere på de mest aktuelle aksjene for tiden.

Børsnoterte metaversaksjer

De fleste aksjene som retter seg direkte mot metaverset, er børsnoterte i USA. Det finnes også enkelte metaversselskaper med utspring i Europa og Asia. I tillegg er det en håndfull nordiske selskaper som kan være interessante å ha på radaren, blant annet de svenske og finske gamingselskapene Embracer, Remedy Entertainment og Rovio. Sistnevnte står bak kassasuksessen Angry Birds.

Ingen kan vite på forhånd hvilke metaplattformer som vil ta av. Derfor kan det være fornuftig å spre risikoen og ikke satse alt på en hest. Dessuten kan det tenkes at det er ulike aspekter ved metaverset som blir populært og at det dermed er flere unike selskaper som finner sine egne nisjer. Ved å sette seg inn i selskapenes fokusområder, utføre trendanalyser og forstå brukergruppenes behov kan man bedre gjøre kvalifiserte gjetninger på hva som blir tommel opp og hva som er giftig sopp.

Hvis man gjør et enkelt søk på metaverse stock på Google er det mange av de samme selskapene som dukker opp. Blant gjengangerne finner vi Shopify, Nvidia, Roblox, Autodesk og Match Group. I tillegg blir selvsagt gigantene Meta Platforms, bedre kjent som Facebook, Electronic Arts (EA) og gjerne Apple, Microsoft og Amazon nevnt.

Kursmål: Opp 60 prosent

Nvidia er et amerikansk selskap som produserer grafikkort og skaper interaktiv grafikk til blant annet PC-spill og AI (artificial intelligence). Spill og sosial samhandling i den virtuelle verden blir mye mer virkelighetsnært og engasjerende når grafkken har detaljer i høy oppløsning og god bildefrekvens. Dette er også viktig for profesjonelle aktører som er avhengig av videooverføring for å utføre arbeidsoppgaver, for eksempel leger som skal fjernoperere pasienter eller ingeniører som skal undersøke steder hvor man ikke kommer til.

I strategien til Nvidia inngår blant annet å bli ledende innen utvikling av maskinlæring og dyp læring (deep learning) for AI. I tillegg ønsker Nvidia å rette seg mot infotainment-segmentet, blant annet i i bilers cockpit- og dashbordmiljø.

Selskapet ble grunnlagt av Jen-Hsun ”Jensen” Huang i 1993 og har en markedsverdi på 485 milliarder dollar, omtrent det samme som Meta Platforms (Facebook). I følge en oversikt over analyser samlet inn av Yahoo Finance scorer Nvidia “2 – Buy” på anbefalingsindeksen, hvor en er best og gis til kjøpskandidater, mens fem svakest og gis til klare salgskandidater. Aksjekursen ligger i skrivende stund* like under 200 dollar og kursmålet er i snitt 325 dollar, altså med et oppsidepotensiale på 60 prosent.

Nvidia har kredittrating A. Risikoscore er på 69 av 100 og vurderes til ”Low risk”. For investorer som er opptatt av bærekraftige investeringer kan det nevnes at Nvidia oppnår god score på ESG-indeksen.

– Vi ser at den gode trenden som online gaming er inne i fortsetter og antallet nye spillere vokser år for år. Det er også stadig flere bedrifter som benytter seg av skytjenester og utviklingen innen AI har skutt fart den siste tiden, forteller Harsh Kumar, senioranalytiker hos Piper Sandler & Co. til Kapital.

– Vi mener at Nvidia er godt posisjonert innen alle disse forretningssegmentene og anbefaler derfor våre kunder overvekt i aksjen.

58 mrd. dollar i markedsverdi

Shopify er opprinnelig et kanadisk selskap, men børsnotert på New York Stock Exchange. Selskapet tilbyr løsninger for å opprette og drive nettbutikk i alle mulige størrelser og fasonger. Softwaren som selskapet har utviklet kan tilpasses flere ulike typer salgskanaler som blant annet vanlig webløsning, mobilbutikk, fysiske lokaler og sosiale media-plattformer som virtuell eiendom på metaverset.

Forretningsmodellen er basert på en todelt inntektsstrøm: Fastpris via ulike typer abonnementer og et suksesshonorar som utgjør en liten andel av nettbutikkens omsetning. Noen av tilleggstjenestene Shopify tilbyr sine kunder er Shopify Payments som er en betalingsløsning, Shopify Capital som er finansieringstjenester slik at butikkinnehaverne kan vokse raskere og Shopify Shipping for å gjøre leveransene til sluttkunden enda smoothere.

Markedsverdien til Shopify er 58 milliarder dollar og aksjen scorer “2,2 – Buy” på anbefalingsindeksen. Aksjekursen er nesten 75 prosent lavere enn toppen i november da Shopify regjerte som det mest verdifulle kanadiske børsnoterte selskapet og den ligger nå på cirka 460 dollar. Kursmålet er i snitt noe over 900 dollar. Dette innebærer at flere analytikere mener aksjen er en doblingskandidat. I den siste analysen til den kanadiske investeringsbanken RBC Capital konkluderes det med ”Outperform”**. Det bør imidlertid nevnes at P/E er på svimlende 140 og pris i forhold til bokført verdi er på 5,2.

Risikoscoren til Shopify vurderes til middels.

55 millioner aktive brukere

Roblox utvikler og drifter online underholdningsplattformer. Selskapet tilbyr løsninger hvor utviklere og kreative sjeler kan bygge egne 3D-opplevelser, for eksempel dataspill, som kan publiseres på internett eller metaverset. Roblox har også applikasjoner som gjør at brukerne kan utforske den virtuelle verden tredimensjonalt. I tillegg har selskapet undervisnings- og skytjenester som brukerne kan benytte seg av.

Selskapet har opplevd en solid vekst under pandemien. I løpet av februar var det daglig 55 millioner aktive brukere innom spillplattformen. Det er en oppgang på nesten 30 prosent fra året før. Brukerne har til sammen tilbrakt nærmere fire milliarder timer på diverse spill, tilsvarende en økning på 20 prosent. Det er gratis å spille, men man kan kjøpe diverse tilbehør inne i de enkelte spillene. Handelen foregår med en egen virtuell valuta, Robux.

Aksjekursen lå rundt 80 dollar under store deler av fjoråret og nådde en foreløpig topp i midten av november på 134 dollar. Nå omsettes aksjen til cirka 35 dollar, noe som gir selskapet en markedsverdi på drøye 20 milliarder dollar. Anbefalingsindeksen viser ”2,1 – Buy” med et kursmål på rundt 65 dollar, tilsvarende en oppside på 85 prosent. Analytikerne forventer negativ inntjening pr. aksje de kommende årene, så det er i veksten man ser potensialet.

Kredittratingen til Roblox er BB og en investering i selskapet vurderes til ”Very high risk”.

EBITDA: 731 mill. dollar

Autodesk tilbyr software og digitale løsninger for blant annet media og underholdning, produktdesign og byggenæringen. Noen av de fremtidsrettede og populære produktene retter seg mot 3D-modellering, samt animasjon til film, spill og simulatorer. I tillegg kan produktene benyttes til design og arkitektur for å få en mer levende fremstilling av infrastruktur og byggeprosjekter under planleggingsfasen.

Autodesk ble grunnlagt allerede i 1982 og har sitt hovedkontor i California, USA. Selskapet har tre regionkontorer som dekker Amerika, Asia Pacific og Europa med Afrika og Midtøsten. Salg og markedsføring går stort sett gjennom agenter og lokale distributører.

På anbefalingsindeksen scorer Autodesk ”2,0 – Buy” med et kursmål på 280 dollar. Det er en oppside på nesten 50 prosent fra dagens aksjekurs på 190 dollar. Autodesk har allerede en høy omsetning på ca. fire milliarder dollar og har generert god driftsmargin de siste årene. I 2021 lå EBITDA på 731 millioner dollar. Selskapet har en kredittrating på BBB og moderat høy risiko, med en risikoscore på 46 av 100.

Enormt potensial: Metavers-aktuelle Nvidia, som ble grunnlagt av Jen-Hsun “Jensen” Huang i 1993, handles i skrivende stund til en aksjekurs på under 200 dollar og har et gjennomsnittlig kursmål på 325 dollar, dvs. et oppsidepotensiale på 60 prosent. Foto: Reuters/NTB

Vurdert som “Outperform”

Match Group er et selskap som hjelper mennesker å stifte bekjentskap og knytte tette bånd ved hjelp av teknologi fremfor fysiske møter. I selskapets globale portefølje av merkevarer finner vi datingapper som blant annet Tinder, Match, Hinge og PlentyOfFish.

Selskapets strategi er å kunne tilby forskjellige typer datingtjenester som er tilpasset ulike brukergrupper basert på blant annet alder, bakgrunn, preferanser og hvilken form for relasjon man er på jakt etter. Tjenestene leveres på over førti språk verden over. Endel av plattformene baserer seg utelukkende på algoritmer og swipe-teknologi, mens andre innbyr til en dypere form for første kontakt med videochat-rom og mulighet for å stille hverandre spørsmål og avgi svar. Kjærlighet ved første klikk?

Flere av analytikerne som følger Match Group er av den oppfatningen at aksjen kan bli en god match for investorer som ønsker å ”legge inn noen aksjer” i metaverset. Samlet score er ”1,9 – Buy”. Aksjen har hatt en negativ utvikling fra i fjor høst, og omsettes nå rett rundt 80 dollar etter at forholdet til endel investorer ble gjenopprettet fra forrige ukes knekk. Kursmål er på midten av 140 dollar-tallet, noe som tilsier en oppside på nærmere 75 prosent. Kredittratingen er BB og en investering vurderes som moderat høy risikofull.

– Som vi skriver i den siste rapporten vår har online dating blitt mer mainstream og akseptert som følge av at det er flere single rundt om i verden. Match Group har hatt sterke finansielle resultater de siste årene og flere av porteføljeselskapene har en ledende posisjon innen segmentet sitt, sier Ishan Majumdar, aksjeanalytiker hos Baptista Reseach.

– Til tross for litt motgang den siste tiden, spesielt knyttet til valutatap, mener vi at aksjen er attraktivt priset og vurderer den til ”Outperform”, heter det videre i Majumdars rapport.

Stor kurssvingninger

Flere av aksjene på den teknologitunge Nasdaq-børsen har falt godt den siste tiden og indeksen er ned om lag 20 prosent siden nyttår. Aksjekursene til selskapene som retter seg mot metaverset og teknologisektoren, svinger ofte en del mer enn tradisjonelle industri- og konsumaksjer. Dessuten er en stor andel av den forespeilte inntjeningen gjerne et stykke frem i tid, så denne kategorien aksjer er mer velegnet for risikosøkende investorer til å krydre en eksisterende basisportefølje.

– Metaverskonseptet er brennende hett for tiden, men det gjenstår å se hvilke selskaper som overlever og gjør det bra, uttalte den Shanghai-baserte gaminganalytikeren Chenui Cui til Financial Times i forbindelse med et intervju hvor det kom frem at kinesiske myndigheter vurderer å pumpe penger inn i statseide selskaper som tar opp kampen om metaverset.

Metaverskonseptet er brennende hett for tiden, men det gjenstår å se hvilke selskaper som overlever og gjør det bra.
Chenui Cui, gaminganalytiker

– Konseptet har blitt så bredt den siste tiden at nesten alle selskaper kan etablere seg på metaverset uten at de i realiteten har noe med det å gjøre.

Så er det kanskje bare et spørsmål om tid før metaverset er allemannseie. Vipps, så er fremtiden her!

* Aksjekurser og anbefalingsindeks oppdatert pr. mandag 25. april 2022

** Publisert 25. april 2022

Reportasjer
Næringsliv