<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gjør deg klar for metaverset

Mange mener at bedrifter snart kan etablere seg i en virtuell verden, et “metaverse”. Hva vil det si for revisorene?

Metaverse: AI-rådgiver Lars Erlend Leganger i PwC tror metaverset kan stille krav om større tekniske kunnskaper hos revisorer. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Teknologien utvikler seg stadig, og med den, samfunnet. Nå mener mange eksperter at store deler av fremtidens bedrifter vil operere innen en virtuell verden – et såkalt metaverse.

Riktig nok er det stor uenighet om akkurat hvordan et slikt virtuelt univers skal fungere, om det er Meta (Facebook) som skal stå som vertskap til hele sulamitten, eller om det skal bestå av en rekke virtuelle rom fra forskjellige tilbydere.

Det er heller ingen som er fullstendig enige om hva et metaverse egentlig er  – men én ting er sikkert: Hvis bedrifter tror at det er noe å vinne på å ha sitt kontor i en virtuell server, må også revisorene belage seg på å sette seg inn i metaverset. Det betyr kanskje ikke nødvendigvis at man burde investere i virtuell eiendom til millionbeløp for å bli nabo til en eller annen kjendis (i akkurat den serveren), men at man burde gjøre seg en tanke på at hverdagen kan bli langt mer digital enn den er i dag.

Gode og dårlige sider

Når bedrifter skal etablere seg i et metaverse, kan det dukke opp en rekke spørsmål. Hvordan kan revisorer gjøre jobben sin hvis selskapet konverterer til en virtuell tilstedeværelse?

– På den ene siden kan et metaverse gjøre at revisorene kan gjøre tingene de gjør i dag på en mer effektiv måte, ved å inspisere et digitalt domene i stedet for å sette seg på et fly for å traske rundt i gjørma et eller annet sted – gitt at selskapet har digitale verdier, sier Lars Erlend Leganger, AI-rådgiver i PwC Norge.

– På den andre siden vil det endre på kriteriene for hva revisorene må ha greie på for å kunne si om ting er som de skal. Hvis et selskap hevder å sitte på store verdier i en eller annen NFT eller kryptovaluta, er det for eksempel viktig at revisoren har inngående kunnskaper om blockchain-teknologi. Man må inneha den tekniske kunnskapen som behøves, forklarer han.

Sentralisert eller vill vest

Leganger trekker frem at det er to sannsynlige måter som metaverset kan utvikle seg på, gitt at det blir en suksess. Enten ved at noen få store, kjente aktører styrer metaverset, eller ved at det blir tusenvis av små metaverser, litt som internett var i begynnelsen.

– Hvis et selskap sier at det har 10.000 tonn olje, skal revisoren sjekke innholdet i noen tønner. Men si at du har 10.000 tokens eller noe annet digitalt, så kan det bli enten enkelt eller uhyre komplekst, det kommer an på hvordan metaverset vil utvikle seg.

– La oss for eksempel si at Meta lykkes med å lage det som blir de facto den virtuelle verden som folk og selskap går i. Det er mye av ambisjonen nå, at metaverse er Metas univers. Hvis de, eller noen andre tunge aktører, lykkes med dette, så vil det være relativt ukomplisert å være revisor i metaverseland. Da vil man kunne ha en dialog med disse selskapene og gjenskape endel av strukturene vi har i dag.

– Hvis man derimot ikke får noen få, store aktører, men heller mange små sånn som internett var i begynnelsen med lite sentralisering, da tror jeg det vil oppstå helt nye arbeidsoppgaver for revisorer. Da er det ikke bare å innhente informasjon fra et stort selskap eller staten, du må samle inn data på egen hånd.

– Ved å ta på VR-brillene og lete rundt?

– Det er jo nesten komisk, for at du kan nesten se for deg at du kan havne i en sånn situasjon til slutt. Man kan tenke seg at man beveger seg bort fra å ta stikkprøver og heller kontrollere systemet som helhet, men det hadde vært en fascinerende sluttet ring hvis revisorer må ta på seg VR-briller for å for eksempel sjekke om selskapet har like mange brukere som de hevder.

Se på lang sikt

– Hvor sannsynlig vil du anslå det for at metaverse blir en ting?

– Den siste aktøren som snakket om dette var Second Life, men det tok ikke helt av.

– Men man har en tendens til å overvurdere det som skal skje på kort sikt, og undervurdere det som skal skje på lang sikt, og jeg tror det også gjelder virtuell virkelighet, at ting ikke vil bli så voldsomt annerledes i løpet av de neste fem årene.

– Men jeg vil være så optimistisk å si at når jeg skal nyte pensjonisttilværelsen om 50 år, da tror og håper jeg det aller meste av den kan gjøres i full vigør i virtuell virkelighet mens min skrale kropp holdes semi-kunstig i live på et eldresenter et sted.