<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tøff kamp om hodene

JAKTER NYUTDANNEDE: De fem store revisorfirmaene har gått sammen for å utdanne og rekruttere flere revisorer. F.v.: Karen Kvalevåg, adm. direktør i Revisorforeningen, Roland Fredriksen (KPMG) Finn Ole Edstrøm (EY) Eli Moe-Helgesen (PWC) Erik Helge Lie (BDO) Torgeir Dahle (Deloitte). Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

Etter noen år med relativt flate markeder er det nå full fart i både revisjons- og regnskapsbransjen. Både omsetning og marginer skyter i været, og begge næringene har satt i gang en tilsynelatende desperat kamp for å sikre selskapene nok folk. 

Revisorforeningene har allerede dratt i gang en stortstilt kampanje med de fem store revisjonsselskapene – EY, PwC, KMPG, Deloitte og BDO – som co-ledere som skal vise verdien av revisjon og der hovedmålet er å rekruttere 6.000 talenter til bransjen i løpet av en femårsperiode. De fem store skal alene ha over 5.000, og alle skal hentes rett inn fra skolebenken. Det skal tilsvare opp mot 50 prosent av masterstudentene på NHH og BI.

– Klarer vi ikke å nå rekrutteringsmålene våre, vil det helt klart oppstå krise i bransjen. Etterspørselen etter våre tjenester er høy, og behovet for nyansettelser er enormt, sa adm. direktør Karen Kvalevåg til Finansavisen i mars.

Og etterspørselen etter tjenester skal angivelig ikke være noe mindre i regnskap. I Norge er det i dag rundt 8.000 revisorer, mens det er rundt 12.000 registrerte regnskapsførere. Rekrutteringsbehovet i regnskap er dermed sannsynligvis like stort som i revisjon, og det betyr kanskje at regnskapsbyråene ønsker å sikre seg resten av BI- og NHH-studentene etter at revisorene har forsynt seg med sitt?

Det er all grunn til å stille seg spørsmålet om dette er realistisk. Hvorfor i alle dager skal hele hurven av økonomistudenter fra NHH og BI bli revisorer eller regnskapsfører? Det finnes vel tonnevis med arbeidsoppgaver som er morsommere enn å bokføre og kontrollere bilag?

Eller er dette bare forutinntatte holdninger? Jobbinnholdet i både revisjon og regnskap har utvilsomt endret seg betydelig i løpet av de seneste årene. De repetitive oppgavene er det i dag i stor grad roboter og datamaskiner som tar seg av, og det bransjene angivelig trenger, er dyktige analytikere som i tillegg har gode relasjonsbyggende egenskaper..

Begge næringene lokker dessuten nå med muligheten til å få jobbe med klimarisiko og bærekraft. Verifisering av bærekraftrapporter skal være skreddersydd for revisorer, regnskapsførere og andre yrkesgrupper som driver med beslutningsstøttesystemer og som er flinke til å få opp og analysere store datamengder.

Kanskje er ikke livet som revisor eller regnskapsfører så kjedelig likevel?