<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Azets holder styr på legene

Regnskapsgiganten Azets får flere og flere leger, tannleger og fysioterapeuter på kundelisten. Datterselskapet, Legeregnskap, styrer nå økonomien til over 3.300 legevirksomheter.

Helge Strømskag og Runar Leite Azets
Næringsliv

Dagens leger må tåle høy grad av arbeidspress der man må håndtere stort ansvar, stor arbeidsmengde og lange arbeidsdager, og mange avbrytelser i jobben. Regnskapsmessig stiller også leger seg annerledes enn andre. De har behov for tilpasninger som er justert for den type drift de har. I en hverdag hvor det er stort arbeidspress, er det svært få av legene som har regnskap høyt på agendaen. Det er her selskaper som Legeregnskap kommer inn.

Regnskapsmannen Helge Strømskag er gründeren bak Legeregnskap.

– Jeg startet med å føre regnskap for leger helt tilbake i 1986. Den gang som nå hadde legene stort behov for økonomisk rådgivning. De har ekstremt spesielle regnskap med få bilag, store inntekter, og de betaler mye skatt, sier han.

Gikk “all inn”

Strømskag fikk i løpet av få år mange leger på kundelisten, og i 2006 gikk han “all inn”  i bransjen da han startet Legeregnskap. 

– Vi er størst i Norge på legeregnskap, og det finnes vel knapt en lege som ikke kjenner til oss. I dag har vi har en markedsandel på over 25 prosent av fastlegene og 35 prosent av de såkalte avtalespesialistene. Vår styrke er å være spesialister på regnskap for en gruppe som bør og skal ha all sin tid rettet mot pasienter. 

Strømskag driver også en betydelig kursvirksomhet i samarbeid med Legeforeningen.

I 2021 ble Legeregnskap kjøpt opp av regnskapsgiganten Azets.

– Azets’ satsing på regnskap og økonomirådgivning mot leger linkes nå opp mot de tannlegene og fysioterapeutene vi allerede har på kundelisten. Vi ønsker å linke disse yrkesgruppene enda tettere sammen. Vi ser at kombinasjonen nisje- og breddekunnskap på tvers av fagfelt styrker den enkelte kunden, det skal komme Legeregnskaps kunder til gode, sier adm. direktør Runar Leite i Azets Insight.

VETERAN Helge Strømskag har ført regnskap for leger siden 1986. Foto: Roy Kangas

Kraftig vekst

Legeregnskap omsatte for 59,7 millioner kroner i fjor, og i år er omsetningen ventet å nå 65 millioner kroner.

– Vi er inne i en veldig god driv for tiden, og i fjor økte vi omsetningen med 20 prosent. Vi økte kundebasen med 290 leger til 3.306 helserelaterte virksomheter i løpet av det seneste kalenderår og bikket 2.700 skattemeldinger for personlig næringsdrivende. I tillegg kommer rundt 600 skattemeldinger for aksjeselskaper, sier Strømskag.

Mange av legene i Norge er fortsatt spredt rundt på små lokale regnskapskontorer.

– Det er fortsatt slik at mange av de eldre legene ønsker en lokal regnskapsfører. Mitt inntrykk er at de yngre legene i større grad ønsker å ha tilgang til en mer profesjonell aktør med spesialkompetanse inn mot legebransjen.

Bremses av fastlegeordningen

I løpet av de seneste årene har det vært stor fusjonsaktivitet blant tannlegene. Legene derimot jobber fortsatt i stor grad på små legesentre med 2–3 leger.

– Fastlegeordningen setter en stopper for store enheter. Nå jobber vi sammen med 8–10 kommuner for å styrke fastlegeordningen. For mange av kommunene har det vært full tørke i flere år nå, og fortsatt er det svært vanskelig for kommunene å få tak i nok leger, sier Strømskag.

En fastlege jobber i dag i gjennomsnitt 59 timer i uken, men det er langt fra uvanlig at at en lege bokfører opp mot 80 arbeidstimer i uken. Nyutdannede leger ønsker ifølge Strømskag både å være selvstendig næringsdrivende med muligheten til å tjene penger samtidig som de ønsker å nyte godt av de fordelene som er ved å være ansatt.

– For å få dette til kan det være en god løsning for en lege å inngå en treårsavtale med gjenkjøpsgaranti fra kommunen slik at legen har muligheten til å trekke seg ut etter tre år hvis han eller hun ønsker det. Muligheten til videresalg kan også være en fornuftig del av en slik avtale, sier han.

Vet hvor skoen trykker

Helge Strømskag mener at fastlegene i dag har altfor mange administrative oppgaver.

– Det er her vi kommer inn. Vi vet hvor skoen trykker og kan bidra med HR, regnskap, lønn og IT slik at legene i større grad kan konsentrere seg om å behandle pasientene. Legene har i utgangspunktet minimalt med erfaring innenfor HR og økonomi, og vi hører gang på gang at de ikke ønsker å bruke tiden sin på personalledelse. Vi snakker stammespråket og vet hva som rører seg i denne bransjen, sier han.

Legeregnskap

 
  • Omsetning: 60 millioner.
  • Antall ansatte: 62.
  • Sted: Kristiansund.
  • Kunder: Legesentre, privatpraktiserende leger, tannleger, turnusleger, fysioterapeuter og kiropraktorer.