<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

- Uhørt og urimelig prisoppgang

I 2022 økte prisene på regnskapssystemer i gjennomsnitt med 15,8 prosent. – Det er både uhørt og urimelig, sier adm. direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge.

Like tørste: – Det ser definitivt ut som om både de små og de store regnskapssystemaktørene er like tørste etter å øke inntjeningen, sier Rune Aale-Hansen. Foto: Regnskap Norge
Næringsliv

Regnskap Norge analyserer årlig utviklingen i markedet for økosystemer, blant annet med tanke på pris, tilfredshet og markedskonsentrasjon. Visma er den klart største aktøren i dette markedssegmentet, med en markedsandel på rundt 60 prosent.

– Analysen for siste år viser en stabilitet hva gjelder markedskonsentrasjon. Visma er fortsatt den dominerende aktøren, men vi mener likevel at det er en reell konkurransesituasjon i dette markedet, sier Aale-Hansen.

I løpet av de seneste året har det vært få oppkjøp i markedet for økonomisystemer, og de oppkjøpene Aale-Hansen har sett, har primært dreid seg om å kunne levere kompetente produkter til økonomisystemene.

– Vismas markedsandel på 60 prosent er likevel så stor at at vi fortsatt mener det er riktig at de har meldeplikt til Konkurransetilsynet ved eventuelle nye oppkjøp, sier han.

Regnskap Norge-sjefen mener at det er tilsvarende viktig å passe på at systemene ikke utvikler «innlåsningsmekanismer» som gjør det vanskelig for sluttkunden å skifte økonomisystem.

– Det vil utvilsomt hemme konkurransen i markedet, sier Aale Hansen.

Ellevill prisstigning

Den høye markedskonsentrasjonen i markedet for økonomisystemer er dermed ikke noe stort problem i Regnskap Norges øyne. Langt mer bekymringsfullt er ifølge Aale-Hansen prisstigningen, som han karakteriserer som ellevill.

– Her ser det definitivt ut som om både de små og de store aktørene er like tørste etter å øke inntjeningen. Mens inflasjonen det seneste året har ligget på i overkant av 5 prosent, øker flere aktører i regnskapssystembransjen prisene med nesten det tredobbelte. Gjennomsnittlig økning er på hele 15,8 prosent. Det er både uhørt og urimelig, og vi etterlyser fortsatt en god begrunnelse, sier Aale-Hansen.

Prismodellene de forskjellige leverandørene opererer med er ofte veldig komplekse, og ifølge Aale-Hansen i stor grad den motsatte av Netflix-modellen, der man som abonnent kun betaler En gang og så har full tilgang til alle filmer og kan være flere som ser på samme film samtidig.

– Kjøper du økonomisystemer fra regnskapsbransjens leverandører, betaler du først for lisensen. I tillegg må du betale for hver bruker av tjenesten, og på toppen av dette må du betale for alle enkeltelementer fra fakturering til attestering, sier Rune Aale-Hansen.

Bedre prisinformasjon: Regnskap Norge vil ha bedre prisinformasjon fra Visma-sjef Merete Hverven. Foto: Iván Kverme

Vil ha bedre prisinformasjon

Undersøkelsen til Regnskap Norge viser at aktører som tilbyr økonomisystemer til mikrobedrifter, og de som retter seg mot små og mellomstore bedrifter, stort sett publiserer god prisinformasjon på egne hjemmesider.

– Flere av de mindre bedriftene har ikke behov for avanserte og dyre regnskapssystemer, og de klarer seg som oftest med relativt enkle løsninger. Gjennom vår forbrukerportal blir det enklere for dem å finne det riktige systemet, sier Aale-Hansen.

Aktører som tilbyr systemer for store bedrifter, publiserer derimot ifølge Regnskap Norge-sjefen overhodet ikke prisinformasjon på sine nettsider.

– Vi er skeptiske til at de ikke spiller med åpne kort, og vi er uenig i at prismodellen er for komplisert til at den kan offentliggjøres. Vi mener at konkurransen i markedet ville blitt langt bedre om alle aktører publiserte god og relevant prisinformasjon på sine hjemmesider.